A téli olimpiára száműznék a kézilabdát!

Vágólapra másolva!
2012.08.22. 18:36
null
Most még a nyári olimpián harcoltak Zubaiék (Fotó: Action Images)
Már Hasszan Musztafa, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) egyiptomi elnöke és több Bundesliga-csapat is támogatja Martin Heubergernek, a német férfiválogatott szövetségi kapitányának erős szakmai érvekkel alátámasztott javaslatát, hogy a kézilabda a jövőben a téli olimpián szerepeljen. Ezzel elérnék, hogy ritkulna a versenyprogram, az olimpiai években nem lenne Európa-bajnokság.

Martin Heuberger, a német válogatott szövetségi kapitányának javaslata, hogy a kézilabda a jövőben ne a nyári, hanem a téli olimpián szerepeljen, az első meglepetés után egyre több támogatót kap. A német kapitány szerint ebben az esetben az olimpiai tornát az év elején rendeznék és nem a nyári szünetben, így a játékosok már jól fölkészülten érkeznének a válogatottba, és nem lenne szükségük az alapozásra.

„Nem kellene négy hétig alapozással terhelni a játékosokat – mondta Heuberger –, mert azok már jó kondiban lennének. Emellett lehetőséget kapnának arra, hogy a bajnokság befejezése után a nyáron jól kipihenjék magukat és regenerálódjanak. Ez az olimpiai játékok évében most nem adatik meg nekik, ráadásul a téli szünetben sem pihenhetnek az Eb miatt. A döntés az új lebonyolításról sokat jelentene a válogatott játékosoknak, mert most a nehéz bajnokság mellett az Eb és az olimpia teljesen kifacsarja őket, valamint az egészségükre is káros az ilyen megterhelés."

A Bundesliga csapatok egyetértenek vele, főként mert a legtöbb sztárjátékos éppen ebben a ligában játszik. A Rhein-Neckar Löwen igazgatója, Thorsten Storm elmondta: „A kézilabda téli sport, csarnokokban rendezik, ezért nincs semmi meglepő a javaslatban, amely igen logikus. A javasolt változás mindenkinek jól jönne és egyszerűbbé tenné a helyzetet. Emellett pedig a versenynaptárból kikerülne az Eb az olimpiák évében. Ez tehermentesítené a játékosokat. Az idén bebizonyosodott, hogy az olimpiák évében az Európa-bajnokságnak nincs sok értelme. Az Eb színvonala jelentősen elmaradt az olimpiai játékok színvonalától, mert egyértelmű volt, hogy a válogatottak az olimpiára készültek".

A németek indítványát máris támogatja Hasszan Musztafa, az IHF elnöke, aki elmondta: „A mi legnagyobb tornáink is a téli hónapokban zajlnak: a férfi vb-t januárban, a női vb-t pedig decemberben bonyolítjuk le”.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik