A szlovénokkal játsszuk a vb-pótselejtezőt

Vágólapra másolva!
2010.01.31. 14:02
null
Gál Gyuláék a szlovénokkal csapnak össze (Fotó: Mirkó István – archív)
A magyar válogatott Szlovéniával csap össze világbajnoki pótselejtezőn, miután Bécsben kora délután kisorsolták a 2011-es torna pótselejtezőjének párosítását. Nemzeti együttesünk szövetségi kapitánya, Csoknyai István érzései az ellenfelet és az esélyeinket illetően egyelőre bizonytalanok.

A mieinknek nem volt igazán szerencséjük a sorsolással, mivel a második kalapban kaptak helyet. Mint ismeretes, a magyar együttesnek 33.33 százalék esélye volt az első kalapba kerülni, de a Magyarország, Szerbia, Ukrajna hármasból az utóbbinak kedvezett a sors, bár kaphatott volna könnyebb ellenfelet is a szlovákoknál.

A mieink idegenben kezdik a párharcot: június 12-én vagy 13-án Szlovéniában, egy héttel később pedig itthon mérkőznek meg a szlovén válogatottal.

Korábban már találkoztunk a szlovén csapattal Európa-bajnoki pótselejtezőn: akkor azonban nem járt sikerrel a magyar csapat. Az 1999 szeptemberében vívott találkozókon idegenben három góllal kaptunk ki, majd hazai pályán négygólos vereséget szenvedtünk.

Európából már résztvevő a 2011-es vb-n Svédország (rendező), Franciaország (címvédő), valamint Horvátország, Izland, Lengyelország (elődöntősök az Eb-ről).

„Bizonytalan vagyok, hogy ez a párosítás most jó nekünk vagy sem – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Csoknyai István. – Ha azt veszem figyelembe, hogy kaphattunk volna könnyebb ellenfelet, és nem a szlovének szerepeltek az első helyen a kívánságnoteszemben, akkor rossz. Bár az is igaz, hogy sokkal könnyebb ellenfelet nem, csupán egy picivel verhetőbbnek tűnőt kaphattunk volna. Viszont az Európa-bajnokságon nyújtott eredményünket figyelembe véve azt lehet mondani, hogy ennél sokkal nehezebb ellenfelet is kisorsolhattak volna nekünk.”

„Közel azonos esélyt látok a két csapat számára a vb-kvalifikáció megszerzésére, az biztos, hogy nagy csatára van kilátás. Egyik válogatott sem mehet biztosra, a másik nagyon megnehezíti majd a dolgát. A szlovéneknél évek óta szisztematikusan építkező, kiváló erőkből álló válogatottat találunk, több rutinos, érett klasszissal. Még élénken él bennem az ellenük vívott ezerkilencszáz-kilencvenkilences Eb-pótselejtező, amelyen magam is játszottam. Az első mérkőzésen idegenben három góllal kaptunk ki, azt hittük, ezt a hátrányt Veszprémben le tudjuk dolgozni, megvan a továbbjutás. Végül kikaptunk. Nagyon oda kell figyelni rájuk most is.”

„Nekünk persze saját házunk táján is akad éppen elég tennivalónk. Az Eb tanulságait mielőbb le kell szűrnünk, és annak ismeretében az előkészületeket a sikeres vb-pótselejtező megvívására meg kell tennünk. Nem mondok nagy dolgot: még többet kellene együtt készülnie ennek a keretnek, hogy nagyobb eséllyel álljunk oda a párviadalra. Tudom, másnak sincs több ideje a felkészülésre, de talán nincs is annyira szükségük, mint nekünk. Ők érettebbek, előrébb tartanak, bátrabban építhetnek a kulcsembereikre. Jelen állapotunkban mi a még több, közösen elvégzett munkában bízhatunk.”

„Tavasszal, április közepén a hagyományos „visegrádi” ellenfeleket, Csehországot, Lengyelországot és Szlovákiát fogadjuk a Pannon Kupán, ezt a lehetőséget nagyon jól ki kellene használnunk. Jó lenne már arra is kicsit jobban, többet felkészülni. Nem is szólva a szezon utáni, selejtező előtti időszakról, amikor szintén indokolt lenne, hogy több időt tölthessünk együtt. Persze, sérülések mindig megzavarhatják a munkát, azok bármikor közbejöhetnek. Nem mentegetőzés, de a kulcsfontosságú, csehek elleni Eb-csoportmeccsen az a két játékos, Katzirz Dávid és Császár Gábor volt fenn a pályán a legtöbbet, akik sérülés miatt a felkészülési időszakban alig álltak rendelkezésre.”

 

A 2011-ES VILÁGBAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ PÁROSÍTÁSA
Ausztria–Hollandia
Norvégia–Litvánia
Szlovénia–MAGYARORSZÁG
Németország–Görögország
Szlovákia–Ukrajna
Szerbia–Csehország
Románia–Oroszország
Dánia–Svájc
Portugália–Spanyolország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik