Trónfosztás: Montenegró maratoni csatában legyőzte Norvégiát

Vágólapra másolva!
2012.12.16. 16:57
null
A norvégok azért szorítanak, hogy folytatódjon női csapatuk hegemóniája (Fotó: Reuters)
Montenegró nyerte a Szerbiában zajló női kézilabda Európa-bajnokságot: kétszeri hosszabbítás után 34–31-re legyőzte a címvédő Norvégiát.

ELŐZMÉNYEK

Az eddigi tíz Európa-bajnokságon (beleértve az ideit is) Norvégia a nyolcadik döntőjét játszhatja. Norvégián kívül eddig Dánia és Magyarország állhatott fel az Eb-n a pódium tetejére. A legutóbbi négy fináléban Dániának, Oroszországnak, Spanyolországnak és Svédországnak sem sikerült letaszítania a trónról Norvégiát, 2012-ben Montenegró próbálkozhatott.

A története első Eb-döntőjét vívó Montenegró visszavághatott Norvégiának az elbukott londoni olimpiai fináléért (26–23).

A MÉRKŐZÉS

1–5. perc: Egy kihagyott norvég támadással kezdődött a döntő, majd Knezevics szerencsés góljával megszerezte a vezetést Montenegró. Hamar jött a válasz, Ida Alstad óriási átlövésével egalizált a címvédő. Egy eladott labdából fordult Norvégia, Alstad újabb hatalmas gólt ragasztott a montenegrói kapuba, majd Katarina Bulatovics egyenlített. A norvégok remekül védekeztek, az ötödik perc végén Toskovics lőtte át az északiak falát. (2–3)

6–10. perc: Egy elrontott norvég akció után a montenegróiak is hibáztak elöl, majd Alstad lövését Barjaktarovics védte. Biljana Pavicsevics góljára Dyhre Breivang válaszolt, majd Djokics lövését lábbal védte Katrine Lunde Haraldsen. A győri kapus újabb bravúrja után hetesből egyenlíthetett volna Norvégia, ám Barjaktarovics védte Riegelhuth Koren kísérletét. A 10. perc végén egy montenegrói kontra végén Miljanics talált be. (3–5)

11–15. perc: Löke két védőt is leküzdve dobott gólt, ezzel egyre felhozta a címvédőt, sőt, egy perccel később Camilla Herrem egy lerohanást követően egyenlített. Bulatovics remek betörése és gólja után Löke hibázott támadásban, Miljanics ugyanezt nem tette meg, a montenegrói szélső találata után kettővel ment csapata. A kétperces gólcsendet Knezevics törte meg, majd Linn Sulland emelt parádés gólt, ezzel felhozta egy gólra Norvégiát. (6–7)

Az Eb legértékesebb játékosának választott Anja Edin (Fotó: Reuters)
Az Eb legértékesebb játékosának választott Anja Edin (Fotó: Reuters)

16–20. perc: Lunde Haraldsen nagy védése után egy ravasz góllal egyenlített Norvégia, sőt, Löke találatával már vezetett is a címvédő, ekkor időt kért a montenegrói kapitány, Dragan Adzsics. Az Eb legértékesebb játékosának választott Anja Edin kettőre növelte a norvég előnyt, majd gyorsan szépített Montenegró, sőt, a 19. perc végén Knezevics egalizált. (9–9)

21–25. perc: Barjaktarovics is remekelt, mindkét kapus nagyon jól védett, ennek volt köszönhető az újabb gólcsend, amely ezúttal csaknem három percig tartott, ekkor jött egy újabb Alstad-bomba. Bulatovics csúnyán mellé durrantott a 23. perc közepén, majd Brievang is, ám utóbbival szemben szabálytalankodtak, így maradt a labda a norvégoknál, ám Löke lövését hatástalanította a montenegrói kapus. Lunde Haraldsen is remekelt, egy átemelési kísérletet hiúsított meg, majd Norvégia időt kért, amely után Edin volt eredményes. (11–9)

26–30. perc: Biljana Pavicsevics hozta fel egy gólra Montenegrót, amely ezután gyorsan emberhátrányba került Andjela Bulatovics két perce miatt, Barjaktarovics azonban védte a norvég hetest. Katarina Bulatovics a túloldalon nem hibázott hetesből, így egyenlített Montenegró. Sőt, a 28. perc végén Knezevics tört be és előnyhöz juttatta a montenegróiakat. Alstad ismét elindított egy rakétát, ám ezúttal a kapufa útját állta lövésének. A félidő utolsó montenegrói támadása egy kínai figurát követően gólt hozott volna, Lazovics talált be, ám a bírók érvénytelenítették, így a szünetben egygólos hátrányban volt a címvédő. (11–12)

A MÁSODIK FÉLIDŐ

31–35. perc: A 32. perc végén Bulatovics góljára Löke válaszolt a túloldalon, majd kettőre hízott a montenegrói előny. Barjaktarovics a második félidőben is jól védett, a 34. minutumban Lunde Haraldsen is bemutatott egy bravúrt, ám csapata nem tudott gólt szerezni a kontrából. Nem úgy Montenegró: Jovanka Radicsevics futott el a jobb szélen és keserítette győri csapattársát, Lunde Haraldsent, majd Lazovicsot állították ki két percre. (12–15)

Lunde Haraldsen fontos védésekkel 
segítette Norvégiát (Fotó: Reuters)
Lunde Haraldsen fontos védésekkel segítette Norvégiát (Fotó: Reuters)

36–40. perc: A norvég jobbszélső, Koren hozta közelebb a norvégokat, majd egy újabb Haraldsen-bravúr után montenegrói kollégája is fogott egy ziccert (Löke lövését hárította). A győri beálló ezután javította hibáját, ezzel feljött egy gólra a címvédő. A 39. perc elején a montenegrói Radicsevics futott középre a jobb szélről és dobott gólt, majd Löke harcolt ki hetest, amit Anja Edin értékesített. Marija Jovanovics egy szép csel után vette be Lunde Haraldsen kapuját, Ida Björndalen hatalmas góllal válaszolt. (16–17)

41–45. perc: A 42. percben hetest kapott Montenegró, melyet Katarina Bulatovics biztos kézzel értékesített, majd egy perccel később már egyenlített Norvégia, Alstad találata után 18–18 állt az eredményjelzőn. Sőt, a következő támadás már norvég vezetést hozott, egy kontra végén Sulland pattintott Barjaktarovics kapujába. Radicsevics válaszolt, átemelte győri csapattársát, Haraldsent. (19–19)

46–50. perc: Egy hatalmas átlövéssel visszavette a vezetést Norvégia, majd mindkét válogatott elrontott egy-egy támadást, Knezevics és Löke kőkemény ütközése után mindkét játékos ápolásra szorult, a pálya pedig törlésre. Anja Edint küldték ki két percre, a montenegrói hetest pedig Knezevics vágta be, majd Koren keresztbefutása után a rövidbe pattintott. Még emberelőnyben egyenlített Montenegró, majd a címvédő kiegészült. (21–21)

51–55. perc: Linn Gosse a szélről adta vissza az előnyt Norvégiának, majd egy Haraldsen-bravúr után Montenegró időt kért. Ida Björndalen lövését védte Barjaktarovics, majd a szenzációs formában lévő Knezevics egyenlített. A túloldalon Andrea Kilkovacot küldték ki két percre, ekkor jött egy norvég időkérés. A címvédő nem tudott élni a fórral, a remeklő Barjaktarovics kifogott a norvégokon. (22–22)

56–60. perc: Anja Edin átlövésből szerezte meg az előnyt a norvégoknak, az Eb legértékesebbjének megválasztott játékos hét méterről, talpról dobott gólt, az 58. percben jött a montenegrói válasz, majd az időkérés. Egy perccel a vége előtt Montenegró támadhatott a vezetésért, melyet meg is szerzett, majd Norvégia kért időt. A vészkapussal játszó címvédő ki is tudott egyenlíteni, így hosszabbításra mentette a találkozót. (24–24)

HOSSZABBÍTÁS

Kőkemény csatát hozott a norvég–montenegrói 
döntő (Fotó: Reuters)
Kőkemény csatát hozott a norvég–montenegrói döntő (Fotó: Reuters)

61–65. perc: Lunde Haraldsen védésével indult a hosszabbítás, majd a norvégok támadása sem hozott gólt. Jovanovics betalált, majd Löke lövését védte a montenegrói kapus. A Győri ETO-t erősítő Haraldsen is hárított a túloldalon, majd Koren kísérletét blokkolták a montenegróiak. Knezevics lövésébe csak belekapott a norvég kapus, ám az becsorgott a hálóba, így kettővel mentek a montenegróiak. Edin blokkolt próbálkozása után Barjaktarovics védett ismét, így véget ért a hosszabbítás első öt perce. (24–26)

66–70. perc: Eladott norvég labdával léptünk be a hosszabbítás második öt percébe, amit Montenegró kihasznált és háromra növelte előnyét, majd Alstad állította vissza a kétgólos különbséget. Katarina Bulatovicsot kiküldték két percre, így nehéz minutumok elé nézett Montenegró. Alstad újabb góljával egyre jött fel a címvédő másfél perccel a vége előtt. Az utolsó harminc másodpercben labdát szerzett Norvégia, a lerohanásból Alstad volt ismét eredményes, így döntetlennel zárult a hosszabbítás. (28–28)

MÁSODIK HOSSZABBÍTÁS

71–75. perc: Katarina Bulatovics góljára Björndalen válaszolt, két remek átlövéssel kezdődött a második hosszabbítás első öt perce. A 74. minutum elején Edin tüzelt mellé, majd Radicsevics villant a bal szélről, Barjaktarovics pedig egy védéssel járult hozzá a montenegrói remekléshez. Haraldsen lábbal mutatott be egy bravúrt, majd Jovanovicsot küldték ki két percre, a norvég hetest pedig Alstad dobta be. (30–30)

76–80. perc: Egy szélről dobott norvég góllal indult az utolsó öt perc, Herrem volt eredményes, majd Knezevics egyenlített villámgyorsan. A norvégok az utolsó két minutumra kijöttek emberfogásra, majd Heidi Lökét állították ki, Montenegró pedig hetest kapott, amit Katarina Bulatovics bevágott. Egy labdaszerzés után Andjela Bulatovics is betalált, ezzel gyakorlatilag eldöntötte a finálét, a 34. montenegrói gólt Radicsevics szerezte. Barjaktarovics az utolsó percben is parádézott, két lövést is hárított, így Montenegró 34–31-re legyőzte a címvédőt és Európa-bajnok lett! (31–34)

Montenegró tehát történetének első kézilabda Európa-bajnokságát nyerte, Norvégia sorozatban négy győzelem után csak ezüstérmes lett a kontinenstornán.

„HA HÁROM NAPIG JÁTSZUNK IS MI NYERÜNK”
NŐI KÉZILABDA EB
DÖNTŐ
MONTENEGRÓ–NORVÉGIA 34–31 (12–11, 24–24, 28–28) – kétszeri h. u.
Belgrád, 10 000 néző. V: Marín Llorente, García Serradilla (spanyolok)
MONTENEGRÓ: BAJRAKTAROVICS – Miljanics 3, K. Bulatovics 8 (3), A. Bulatovics 2, Djokics 1, Knezsevics 10 (1), Pavicsevics 2. Cs: Radicsevics 5, Jovanovics 2, Klikovac, Lazovics 1. Szövetségi kapitány: Dragan Adzsics
NORVÉGIA: Lunde Haraldsen – Riegelhuth Koren 2, Sulland 3, ALSTAD 11 (1), Frafjord, Breivang 1, Herrem 2. Cs: Lunde-Borgersen, Löke 5, Edin 4 (1), Björndalen 2, Gossé 1, Jakobsen. Szövetségi kapitány: Thorir Hergeirsson
Kiállítások: 14, ill. 4 perc
Hétméteresek: 4/4, ill. 4/2
A 2012-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1. Montenegró
2. Norvégia
3. MAGYARORSZÁG
4. Szerbia
5. Dánia
6. Oroszország
7. Németország
8. Svédország
9. Franciaország
10. Románia
11. Spanyolország
12. Csehország
13. Horvátország
14. Ukrajna
15. Izland
16. Macedónia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik