A Midtjylland edzője nyolcvan százalék esélyt ad a Győrnek

Vágólapra másolva!
2014.04.30. 18:30
null
Helle Thomsen nyolcvan százalék esélyt ad a Győrnek (Fotó: ekstrabladet.dk)
Május 3–4-én a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont a női kézilabda Bajnokok Ligája első final fourjának, amelyen eldől, meg tudja-e védeni címét a Győri Audi ETO. Helle Thomsen, a kisalföldiek elődöntőbeli ellenfelének, az FC Midtjyllandnak a vezetőedzője szerint megérdemelten vannak ott a budapesti négyes döntőben, de nyolcvan százalék esélyt ad a Győrnek.

 

A négyes döntő szombati elődöntőjében a Győri Audi ETO a dán bajnok FC Midtjyllanddal küzd meg a fináléba kerülésért, az esemény felvezetéseként a skandináv csapat edzőjét kerestük meg.

„Már egy ideje sokat gondolunk a final fourra, mert nagy dolog a klubunk életében, hogy idáig eljutottunk, de vasárnapig a Randers elleni bajnoki elődöntő volt a fókuszban. A szezon előtt álmodni sem mertünk a döntőről, de sok jó meccsünk volt a Bajnokok Ligájában, így azt hiszem, megérdemeltük, hogy ott vagyunk a négyes döntőben” – írta a Nemzeti Sport Online megkeresésére Helle Thomsen, az FC Midtjylland vezetőedzője, aki kitért az elődöntős ellenfélre, a Győri ETO-ra is.

Az FCM edzője örül az új BL-formátumnak
Az FCM edzője örül az új BL-formátumnak

„A Győr legfőbb erőssége, hogy a legjobb egyéni képességű játékosokkal büszkélkedik, de emellett csapatként is kiváló” – tette hozzá Thomsen, aki megnézte a kisalföldi csapat Magyar Kupában lejátszott mérkőzéseit is. Amikor a győri csapat kulcsjátékosairól kérdeztük, kicsit bajban volt:

„Hol is kezdjem? Amorim, Görbicz, Bulatovics, Löke, Lunde, és még folytathatnám tovább. Az elődöntőnek nem mi vagyunk az esélyesei, 80–20 százalékot mondanék a Győr javára. Az ETO az a csapat, amelyről mindenki azt gondolja, megnyerheti a BL-t. Ők játszanak »hazai« pályán, ráadásul már megtapasztalták, milyen megnyerni a sorozatot.”

Thomsen szerint bár a Fradi révén játszottak már magyar csapat ellen a szezonban, nem lehet kiindulni azokból a győzelmekből, ám minden meccsen értékes nemzetközi tapasztalattal gazdagodtak.

Nem lehet nem észrevenni, hogy a dán női kézilabda ismét feljövőben van, szembetűnő volt, hogy a szerbiai vb-n a négy elődöntős csapatból hármat dán szakvezető irányított, míg jelenleg három kupasorozatban is van dán csapat a végjátékban (az EHF-kupában a Fehérvárt kiejtő Esbjerg, a KEK-ben az FTC-t búcsúztató Viborg játszhat döntőt).

„Nehéz megmondani, mi lehet a »titok«, talán a dán kézilabdára jellemző vízió különbözik a többi országétól” – mondta el Thomsen, aki saját csapata filozófiájáról már egyértelműen fogalmazott:

„Jó védekezés és kapusteljesítmény, valamint az erre épülő gyors lerohanások. Csapatként szintén keményen dolgozunk.”

Az FCM a szezon során pénzügyi gondokkal küzdött, ezért rákerült a dán szövetség feketelistájára, aminek következtében nem igazolhatott új játékosokat. A problémák azonban megoldódtak, így a közelmúltban már több új igazolást is bejelentettek. (A svéd válogatott irányító, Sabina Jacobsen, a dán kapus, Stephanie Andersen és a norvég irányító, Ida Alstad is a csapatot erősíti a következő szezontól, míg a német Sabine Englert kapussal hosszabbítottak.) Az FCM célja egyértelmű, a régióban a vezető klub szerepét kívánják betölteni, a honlapon szereplő lista alapján jelenleg 19 csapattal állnak partneri kapcsolatban.

„Minden szezonnak azonos célokkal vágunk neki. Meg akarjuk nyerni a dán bajnokságot, és ha sikerül bejutnunk a Bajnokok Ligájába, abban addig szeretnénk elmenni, ameddig csak lehetséges. Sajnos gazdasági téren nem állunk jól Dániában, így nem versenyezhetünk a kelet-európai ajánlatokkal. De ha pozitívan akarok hozzáállni, akkor biztosak lehetünk benne, aki hozzánk igazol, azért teszi ezt, mert tetszik neki a kézilabda, amit játszunk.”

Thomsen bevallotta, nem érzi úgy, hogy női edzőként nehezebb lenne a dolga, annak pedig kifejezetten örül, hogy az új BL-formátummal nagyobb figyelmet kaphat a női kézilabda.

„Szerintem jó ötlet volt az új lebonyolítás, hogy nagyobb figyelmet kaphat a női kézilabda. Az EHF kiváló munkát végzett a népszerűsítésében, és már alig várjuk, hogy a részesei legyünk az első final fournak, amelyben remélhetőleg jó eredményt érünk el.”

Kövesse nyomon a női kézi BL final four felvezetését a Nemzeti Sport Online-on!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik