MTI 2010.01.21 13:45 Frissítve: 2014.02.07 01:38

A Metz botrányosnak tartja Prokop eltiltásának enyhítését

Botrányosnak minősítette a metzi kézilabdaklub az európai sportági szövetség (EHF) fellebbviteli bizottságának azon döntését, amellyel jelentősen mérsékelte az osztrák Hypo NÖ csapatára, illetve volt vezetőedzőjére, Gunnar Prokopra még novemberben kiszabott büntetési tételeket.

PROKOP ÉS A FAIR PLAY…
 

A botrányairól elhíresült Prokop október 29-én a Metz elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen súlyos szabálytalanságot követett el. A találkozón tíz másodperccel a vége előtt, 27–27-es állásnál, amikor a franciák támadtak, szándékosan belépett a pályára, és ütközött az ellenfél egyik játékosával. A bíró ugyan kiállította őt, de mivel közben letelt a játékidő, a vendégek nem tudtak nagy helyzetet kialakítani, így az eredmény már nem változott.

Az EHF illetékes testülete hétfői jogerős ítéletében 10 ezer euró megfizetésére kötelezte Prokopot, egy évre zárta ki őt a nemzetközi viadalokon és bármilyen EHF-rendezvényen való részvételből, ugyanakkor visszavonta azt a korábbi határozatot, melynek értelmében Prokop soha többé nem tölthetett volna be semmilyen EHF-funkciót. A Hypo NÖ együttesét nem kötelezte bírság megfizetésére, a Metz ellen megszerzett Hypo-pont elvételét viszont megerősítette.

Az EHF korábban három évre tiltotta el Prokopot, emellett őt 45 ezer, a klubot pedig 30 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtotta. A Metz elsősorban a Prokoppal szembeni szankciók jelentős enyhítését sérelmezi.

„A döntés botrányos, mivel egyáltalán nem veszi figyelembe egy teljességgel szándékos cselekedet súlyosságát, amelynek egyetlen célja a mérkőzés eredményének befolyásolása volt" – fogalmaz közleményben Thierry Weizman, a metzi klub elnöke. A franciák álláspontja szerint ami történt, az „a sportetika megsértése volt".

„Ahelyett, hogy elrettentő ítélet született volna, az igazságszolgáltatás inkább kedvezett az ilyen cselekedeteknek, figyelembe véve, hogy milyen nevetséges szankciók születtek az egyértelműen elítélendő tettre."

A metziek szerint a jelentős büntetések elmaradása a csapatával nyolcszoros Bajnokok Ligája-győztes Prokop ügyeskedésének, befolyásoló képességének az eredménye.

2020.02.25 13:28:44

Kézilabda B. L.

A négy legeredményesebb játékosuk nélkül érkező vendégek 11 gólos vereséget szenvedtek.

2020.02.23 18:08:06

Kézilabda B. L.

A franciák a 45. percben néggyel mentek, az utolsó másodpercekben az egálért támadtak, de Kiss védett.

2020.02.23 15:10:55

Kézilabda H. D.

David Davis csapata az utolsó kör eredményeitől függetlenül biztosította a második helyét a csoportban.

2020.02.21 10:35:48

Kézilabda BACSKAI JÁNOS

Elek Gábor csapata túl sokat hibázott, a vereséggel biztosan lemondhat a BL-negyeddöntőbe jutásról.

2020.02.17 18:54:47

Kézilabda CSINTA SAMU

A kézilabdázás állócsillagát horrorsérülések hátráltatták – és a mieink ellen rendre remekel.