A Larvik először ült fel Európa trónjára

Vágólapra másolva!
2011.05.14. 21:07
null
Nora Mörk 20 évesen BL-győztes lett (Fotó: Imago)
Címkék
A Larvik első norvég klubként megnyerte a női kézilabda Bajnokok Ligáját. A döntő visszavágóján ugyan 25–24-re kikapott a spanyol Itxako Navarra otthonában, ám összesítésben így is jobbnak bizonyult egy góllal.

 

A NORVÉGOK EGYBŐL AZ ELSŐ DÖNTŐJÜKET MEGNYERTÉK
A női kézilabda BEK/BL eddigi győztesei.

Az idény elején valószínűleg nem sokan gondolták volna, hogy az Itxako döntőt játszhat a BL-ben, de a spanyol csapat nagyszerű menetelést bemutatva eljutott a fináléig, annak első felvonásán ráadásul csak két góllal kapott ki idegenben (23–21), így a Larvik egyáltalán nem mehetett biztosra.

A norvégok védekezése a Portland San Antonio otthonában sorra került visszavágón is remekül működött, a spanyoloké azonban közel sem volt olyan stabil, mint Larvikban volt.

A német bírópáros egyáltalán nem részesítette előnyben a hazai csapatot, a vendégek egymás után lőhették a büntetőket, és többször is emberelőnybe kerültek. A 12. perc elején 2–7-es állásnál Ambrosio Martin kénytelen volt időt kérni, de nagy változást ez sem hozott.

A norvégok tartották előnyüket, edzőjük mégis jobbnak látta, ha további tanácsokkal látja el lányait. Időkérése az Itxakónak tett jót, az elődöntőben a győriek életét is megkeserítő Alexandrina Cabral Barbosa ekkor már csak védekezésben volt pályán, ám ebben a szerepkörben nagyon hasznosan játszott. A szünet előtt akár ki is egyenlíthettek volna a hazaiak, ám a rossz kezdés után igazából már annak is örülhettek, hogy 11–10-re fel tudtak zárkózni.

A második játékrész eleje megint a Larviknak sikerült jobban, így a spanyol szurkolók által várt fordítás helyett, ismét megnőtt kissé a két fél közötti különbség. A két-három gólos előnyt sokáig tartani tudták Tonje Larsenék, amikor pedig bajba kerülhettek volna, egy spanyol játékos sietett a segítségükre. Nyolc perccel a vége előtt ugyanis egygólos vendégelőnynél Andrea Barnót kiállították, ráadásul ezután szövegelt is, így négy percen keresztül volt emberhátrányban csapata.

Az 55. percben ennek ellenére csak kiegyenlített az Itxako (21–21), de a Larvik két gyors góllal lehűtötte a kedélyeket. Ez azt jelentette, hogy a hazaiaknak már csak a háromgólos győzelem lett volna üdvözítő. A végsőkig küzdöttek, ám csak eggyel tudtak nyerni, így a Larvik megszerezte nemcsak saját, hanem a norvég kézilabda első BL-címét is.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Itxako Reyno De Navarra (spanyol)–Larvik (norvég) 25–24 (10–11)

Gólszerzők: Martín 10/4, Turey 6/3, Barbosa, Soit, Macarena Aguilar 2-2, Pena, Egozkue, Begona Fernández 1-1, ill. Sulland 10/8, Larsen 4, Riegelhuth, Johansen 3-3, Hammerseng 2, Breivang, Mörk 1-1

Kupagyőztes: a Larvik, 47–46-os összesítéssel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik