A különbség – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.10.21. 23:26

Tény, a honi látványsportokban csúcsnak számít a Szeged–Veszprém férfi kézilabda-mérkőzés. A két klub költségvetéséből az következne, hogy a rangadónak még Szegeden is a sorozatban magyar bajnok, négyszer a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe jutó Veszprém az esélyese, ám a sport azért sport, hogy a dolgok ne a fenti logika szerint működjenek, mert eszerint az érmek kiosztásához le sem kellene játszani a meccseket.

Hogy a Szeged ilyen feltételek mellett rendre borsot tört – legutóbb az elmúlt idényben – nagy ellenfele orra alá, az nagyban a 2013 óta Szegeden edzősködő Carlos Pastor érdeme, aki mesterien megtervezett taktikával próbálja eltüntetni a materiális különbséget. Megkockáztatom, ha mondjuk az elmúlt öt évben ő ül a veszprémiek kispadján, már BL-győztes a gárda, mert az egyébként kiváló játékosanyagból kihozta volna a maximumot. A feltételes mód persze nem játszik, csupán plasztikusan szeretném érzékeltetni a spanyol szakember kvalitásait.

A vendégeknél az elmúlt öt esztendőt szintén spanyol dominancia jellemezte, a kispadon mindenképpen. Ám a Carlos Ortegát követő Xavier Sabaté után már Ljubomir Vranjes készíti fel az együttest, s a cél az, hogy a BL-trófea végre Veszprémbe kerüljön. A BL-fordulókban látottak alapján már körvonalazódik, mit is akar a szerb-svéd mester, ezt szombaton egy, akár BL-negyeddöntőnek beillő párosításban is megmutatta együttese. Ahogyan a tudósításból kiderül, Vranjes már a csapatkijelölésnél „túljátszotta" Pastort – más kérdés, hogy a szegediek kispadja rövidebb, mint a veszprémieké. De talán a legszembetűnőbb a vendégek akaratérvényesítő ereje, hogy 9(!) gólos különbséggel bedarálták a hazaiakat – mintegy válaszolva Pastornak, aki szombati számunkban lapunk kérdésére, hogy miben látja Vranjes elképzeléseinek megvalósulását, azt válaszolta, nem történt gyökeres változás, kevés újítást lát. Nem veszem a bátorságot, hogy szűken vett szakmai kérdésekben megfellebbezhetetlen véleményt nyilvánítsak, de már látszik a Vranjes által oly fontosnak tartott villámgyors lerohanásokon alapuló támadójáték hatékonysága. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a távozó Aron Pálmarsson és a sérült Nagy László pótlását is megoldotta, egyre markánsabban rajzolódik ki, hogy az utóbbi időben a veszprémiek legjobb igazolása az edző, Ljubomir Vranjes volt.

Pastor most törheti a fejét, mivel lepje meg kollégáját. Vranjesben emberére akadt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik