A hazai tarolás után a Barca felülne Európa trónjára is

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.27. 20:24
null
Aron Pálmarssonék felett remélhetőleg szombaton is sötét felhők gyülekeznek majd
Hétfőn terjedelmes írást olvashattak az MKB-MVM Veszprém férfi kézilabdacsapatáról, most pedig bemutatjuk a Bajnokok Ligája hétvégi négyes döntőjének másik három együttesét is. A Barcelona a kilencedik, a Kiel a negyedik sikerére hajt a legrangosabb európai kupasorozatban, míg a Flensburg a magyar bajnokhoz hasonlóan először ülhet fel a kontinens trónjára.

 


THW KIEL

NÉGYES DÖNTŐ (KÖLN)
ELŐDÖNTŐ (május 31.)
MKB-MVM VESZPRÉM (magyar)–Kiel (német) 15.15 (Tv: Digi Sport, M1)
FC Barcelona (spanyol)–Flensburg (német) 18.00 (Tv: Digi Sport)
A HARMADIK HELYÉRT (június 1.)
FC Barcelona (spanyol)/Flensburg (német)–MKB-MVM VESZPRÉM (magyar)/Kiel (német) 15.15 (Tv: Digi Sport, ha a Veszprém is játszik, akkor M1 is)
DÖNTŐ (június 1.)
FC Barcelona (spanyol)/Flensburg (német)–MKB-MVM VESZPRÉM (magyar)/Kiel (német) 18.00 (Tv: Digi Sport, ha a Veszprém is játszik, akkor M1 is)

A Veszprém elődöntős ellenfele nemcsak tiszteletet parancsoló eredménysorral büszkélkedhet, hanem immár 110 éves múlttal is. Az 1904-ben alapított fekete-fehér klub 1957-ben nyerte meg első bajnoki címét, amelyet eddig 18 követett. A Kiel hazai dominanciájáról sokat elárul, hogy a világ legerősebb pontvadászatának számító Bundesligában az utóbbi tíz évben csak egyszer tudták megelőzni, a 2010-2011-es szezonban a Hamburg halászta el az aranyérmet előle. A válasz stílszerű volt a „botlásra", hiszen a következő kiírásban a Kiel hibátlan mérleggel végzett az élen a bajnokságban (34 mérkőzés, 34 győzelem), amire addig még nem volt példa. Az utóbbi két idényben már nem volt ilyen nagy a fölénye, olyannyira nem, hogy a napokban kisebb csodára volt szüksége 19. német bajnoki címének megszerzéséhez.

A „zebrák" 9 elsőségükkel a Német Kupában is csúcstartók, míg a Bajnokok Ligájában hat döntőjükből hármat nyertek meg. Az európai elitsorozat mostani idényében a Veszprémhez hasonlóan 17 ponttal végeztek csoportjuk élén, a magyar bajnoknak a Kielce példáját kellene követnie, a lengyel sztárgárda ugyanis hazai pályán megverte Vujinékat (34–29), idegenben pedig döntetlent játszott velük (28–28). A nyolcad-, illetve negyeddöntőben a Motor Zaporizzsjának, majd a Metalurg Szkopjénak nem adott esélyt a német rekordbajnok, előbbinél 15, utóbbinál 18 góllal volt jobb összesítésben.

Ez is jól mutatja, hogy bár általános vélekedés szerint a Kiel meggyengült az utóbbi évhez képest (Thierry Omeyer, Marcus Ahlm, Daniel Narcisse és Momir Ilics távozását mindegyik csapat megérezné), továbbra is bivalyerős kerettel rendelkezik. Legeredményesebb játékosa Marko Vujin, aki 248 találattal gólkirály lett a Bundesligában, és a BL-ben is ő lőtte a legtöbb kieli gólt, 78-at. A német csapat másik nagy bombázója a cseh Filip Jícha, aki évek óta a Kiel húzóembere, Vujinnal ellentétben pedig védekezésben is lehet rá számítani. A középen játszók közül az izlandi válogatott kitűnősége, Aron Pálmarsson is sok borsot törhet a veszprémiek orra alá, valamint az Ilics helyére igazolt tunéziai Vael Dzsalluzra is jó lesz figyelni. Érdekes helyzetben lesz Christian Zeitz, a balkezes német átlövő ugyanis az utolsó előtti mérkőzésén, amelyet a Kiel mezében játszik, a következő csapata, a Veszprém ellen lép pályára.

A széleken olyan rutinos klasszisok várnak bevetésre, mint Gudjón Valur Sigurdsson, Christian Sprenger, Dominik Klein vagy a náluk néhány évvel fiatalabb Niclas Ekberg. Beállóban egyelőre nincs Ahlm-szintű játékosa a Kielnek, ám a minden hájjal megkent Rene Toft Hansen és a német válogatott Patrick Wiencek azért meg tudja keseríteni az ellenfelek életét. Omeyer távozása után elsősorban a két svéd kapusnak, Johan Sjöstrandnak és Andreas Palickának kell helytállnia a gólvonal előtt.

A taktikai utasításokat az izlandi Alfred Gíslason osztogatja, aki eddig egyetlen edzőként két csapattal is elhódította a BL-serleget (2010-ben és 2012-ben a Kiellel, 2002-ben pedig a Magdeburggal, amely éppen a Veszprémet győzte le az akkor még oda-visszavágós döntőben).

THW KIEL (német)
Alapítás: 1904. Klubszínek: fekete-fehér. Kiemelkedő eredmények: 3x BL-győztes (2007, 2010, 2012), 3x EHF-kupa-győztes (1998, 2002, 2004), 19x német bajnok, 9x Német Kupa-győztes
Szezonbeli BL-mérleg: 12–1–1. Legeredményesebb gólszerzők: Vujin 78 gól, Jícha 64, Ekberg 45.
A BŐ KERET
Kapusok: Johan Sjöstrand (svéd, 27 éves), Andreas Palicka (svéd, 27), Moritz Krieter (német, 20)
Átlövők, irányítók: Tjark Müller (német, 20), Rasmus Lauge Schmidt (dán, 22), Christian Zeitz (német, 33), Vael Dzsalluz (tunéziai, 23), Aron Pálmarsson (izlandi, 23), Filip Jícha (cseh, 32), Marko Vujin (szerb, 29)
Beállók: Rene Toft Hansen (dán, 29), Patrick Wiencek (német, 25), Fynn Ranke (német, 21)
Szélsők: Gudjón Valur Sigurdsson (izlandi, 34), Christian Sprenger (német, 31), Rune Dahmke (német, 21), Niclas Ekberg (svéd, 25), Dominik Klein (német, 30)
Vezetőedző: Alfred Gíslason (izlandi, 54)

 

SG FLENSBURG-HANDEWITT

A kölni final four résztvevői közül talán a Flensburg szorul a leginkább bemutatásra, amely először jutott be a négyes döntőbe. Nem kezdők gyülekezetéről van persze szó, hiszen a mai formájában 1990 óta létező klub (a TSB Flensburg akkor egyesült a Handewitter SV-val) a BL korábbi kiírásaiban kétszer is döntőt játszott (előbb a Celje, majd a Kiel bizonyult nála jobbnak), 2006-ban pedig az elődöntő jelentette számára a végállomást. A német bajnokságban két évtizede meghatározó tényező, ám az erős konkurencia miatt csak egyszer, 2004-ben jutott fel a csúcsra. Először 1996-ban szerzett ezüstérmet hazája pontvadászatában, azóta még kilencszer végzett másodikként a Bundesligában. A BL-trófea egyelőre hiányzik a klub vitrinjéből, ám a KEK-ben, az EHF-kupában és a City-kupában már sikerült a végső győzelemig menetelnie, ahogy a Német Kupában is, utóbbiban háromszor.

A mostani bajnokságban harmadikként végzett a Kiel és a Löwen mögött, mégpedig a legkevesebb gólt kapva (848 találat 34 mérkőzésen). Érdekesség, hogy míg a legtöbb labdalopást a Kiel mutatta be a Bundesliga múlt héten véget ért szezonjában (282-t), a legkevesebbet, 110-et a Flensburg.

A BL-ben a final four többi résztvevőjéhez hasonlóan 8–1–1-es mérleggel végzett csoportjában a Flensburg, ám a Veszprémmel, a Barcelonával és a Kiellel ellentétben csak második lett, mivel a Hamburg megelőzte egy ponttal. A nyolcaddöntőben két szoros meccsen ejtette ki a Celjét, a hazai visszavágón egygólos hátrányt ledolgozva, a negyeddöntőben pedig idegenben lőtt több góllal múlta csak felül a Vardar Szkopjét, amelynek orosz tulajdonosa szerint a játékvezetők támogatását is élvezte a német csapat.

A flensburgiak is készen állnak a négyes döntőre
A flensburgiak is készen állnak a négyes döntőre

A Flensburg már sok éve jelentős skandináv különítményre épít, és a jelenlegi kerete is hemzseg a dán, svéd és izlandi játékosoktól. Házi BL-góllövőlistájukat éppenséggel a dán Anders Eggert vezeti, aki találatai nagy részét büntetőből szerzi, ebben a műfajban ő a világ egyik legjobbja. Mondani sem kell, mennyit számít a kiélezett küzdelmekben egy biztos kezű heteslövő. Az északnémet gárda remek jobbkezes lövőkkel rendelkezik Holger Glandorf és a Kielbe tartó Steffen Weinhold személyében, de az irányítók (Thomas Mogensen, Jim Gottfridsson) is kiveszik részüket a góltermelésből. A Flensburg menetelésében kulcsszerepe volt a tapasztalt svéd kapusnak, Mattias Anderssonnak, akinek bravúrjaira a Barcelona ellen is nagy szüksége lesz csapatának.

A Flensburgot 2010 óta korábbi játékosa, Ljubomir Vranjes irányítja, aki tavaly néhány hónap erejéig a szerb válogatott szövetségi kapitányi posztját is betöltötte. A fiatal szakember játékosként a svéd válogatottal egyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok lett, edzőként a 2012-es KEK-győzelem volt eddig a legnagyobb sikere.

SG FLENSBURG-HANDEWITT (német)
Alapítás: 1990. Klubszínek: kék-fehér-piros. Kiemelkedő eredmények: 2x BL-döntős (2004, 2007), 2x KEK-győztes (2001, 2012), EHF-kupa-győztes (1997), City-kupa-győztes (1999), német bajnok (2004), 3x Német Kupa-győztes (2003, 2004, 2005)
Szezonbeli BL-mérleg: 10–1–3. Legeredményesebb gólszerzők: Eggert 65 gól, Glandorf 58, Weinhold 46.
A BŐ KERET
Kapusok:
Mattias Andersson (svéd, 36), Sörenn Rasmussen (dán, 37)
Átlövők, irányítók: Tobias Karlsson (svéd, 32), Maik Machulla (német, 37), Drasko Nenadics (szerb, 24) Holger Glandorf (német, 31), Thomas Mogensen (dán, 31), Steffen Weinhold (német, 27), Ólafur Gústafsson (izlandi, 25), Jim Gottfridsson (svéd, 21), Lars Kaufmann (német, 32), Goran Bogunovic (horvát, 24),
Beállók: Jacob Heinl (német, 27), Michael V. Knudsen (dán, 35)
Szélsők: Lukas Blohme (német, 19), Anders Eggert (dán, 32), Lasse Svan (dán, 30), Hampus Wanne (svéd, 20), Bogdan Radivojevics (szerb, 21)
Vezetőedző: Ljubomir Vranjes (svéd, 40)


BARCELONA

A katalán egyesületnél a labdarúgók és a kosárlabdázók mögött ritkán kerülnek reflektorfénybe az 1942-ben alapított kézilabda-szakosztály képviselői, pedig ők is jócskán hozzájárultak a klub trófeahalmozásához. Hogy mást ne említsünk, 8-szoros BEK/BL-győztesek, 5-szörös KEK-győztesek, 21-szeres spanyol bajnokok és 18-szoros Spanyol Király-kupa-győztesek, ezzel valamennyi sorozatban csúcstartók. Az EHF-kupát „csak" egyszer nyerték meg.

A néhány napja véget ért bajnoki pontvadászatban történetük során először végeztek százszázalékos teljesítménnyel az élen. Ezt azonban csak részben köszönhetik saját teljesítményüknek, hegemóniájukban az is nagy szerepet játszott, hogy a gazdasági válság következtében kiáramló klasszisok távozásával a spanyol élvonal színvonala bizony nagyot csökkent az elmúlt egy-két évben. Ez pedig vissza is üthet, hiszen a Barcelona gyakorlatilag csak a Bajnokok Ligájában játszik igazán éles meccset. Hasonló helyzetben van a Veszprém is, amelyet itthon évek óta csak a Szeged tud megszorongatni vagy megverni, a magyar bajnok esetében többek között ezzel szokták magyarázni, hogy a BL-ben nem képes a csúcsra jutni.

Vajon Kiril Lazarov vasárnap este is így mosolyog? (Fotók: EHF)
Vajon Kiril Lazarov vasárnap este is így mosolyog? (Fotók: EHF)

Attól azért nem kell tartaniuk a Barca-hívőknek, hogy a nagy tét alatt majd összeroppannak kedvenceik, hiszen rengeteg nagy hőfokú csatát megéltek már. A BL legerősebb csoportját többek között a PSG és a két szkopjei csapat megelőzésével nyerték meg, majd a legjobb 16 között két sima győzelmet arattak az Aalborg ellen. A negyeddöntőben a Löwen otthonában méretes zakót szabtak rájuk (38–31), ám a hazai visszavágón sikerült ledolgozniuk hátrányukat, és idegenben szerzett több találattal továbbjutottak.

A Sziarhej Rutenka, Nikola Karabatic, Kiril Lazarov belső hármas bármely védelmet képes átjátszani, átlőni, főleg úgy, hogy a vonalon Jesper Nöddesbo vagy Cédric Sorhaindo várja a bejátszásokat. A szélsőknél sincs hiány klasszisokban, Víctor Tomás, Juanín García és Tomás Stranovsky évek óta a világ élvonalába tartozik. Ugyanez minden további nélkül elmondható Sterbik Árpádról és Danijel Saricról is, akik a világ talán legjobb kapusduóját alkotják.

A legutóbbi kilenc évben vagy spanyol vagy német csapat nyerte meg a BL-t, így csak veszprémi siker esetén szakadhat meg ez a sorozat. A fogadóirodák a Barcelona végső győzelmére látják a legnagyobb esélyt.

BARCELONA (spanyol)
Alapítás:
1942. Klubszínek: gránátvörös-kék. Kiemelkedő eredmények: 8x BL-győztes, 5x KEK-győztes, EHF-kupa-győztes, 21x spanyol bajnok, 18x Király-kupa-győztes
Szezonbeli BL-mérleg: 11–1–2. Legeredményesebb gólszerzők: K. Lazarov 71 gól, N. Karabatic 63, Sz. Rutenka 58.
A BŐ KERET
Kapusok:
Sterbik Árpád (spanyol-szerb, 34), Danijel Saric (bosnyák, 36), Mickaël Robin (francia, 28), Ignácio Biosca (spanyol, 18)
Átlövők, irányítók: Raúl Entrerríos (spanyol, 33), Kiril Lazarov (macedón, 34), Nikola Karabatic (francia, 30), Sziarhej Rutenka (fehérorosz, 32), Daniel Sarmiento (spanyol, 30), Eduardo Gurbindo (spanyol, 26), Viran Morros (spanyol, 30), Michal Kasal (cseh, 20)
Beállók: Jesper Nöddesbo (dán, 33), Cédric Sorhaindo (francia, 29)
Szélsők: Víctor Tomás (spanyol, 29), Juanín García (spanyol, 36), Martin Stranovsky (szlovák, 28), Aitor Arino (spanyol, 21), Joan Saubich (spanyol, 24), David Balaguer (spanyol, 22)
Vezetőedző: Xavi Pascual (spanyol, 46)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik