A franciák a házigazdának sem kegyelmeztek

Vágólapra másolva!
2011.01.28. 19:35
null
A kék mezes franciák örülhettek a döntőbe jutásnak (Fotó: Reuters)
Címkék
A francia férfi kézilabda-válogatott magabiztos játékkal 29–26-ra megverte a házigazda Svédországot Malmőben a világbajnokság elődöntőjében. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok együttes az esti Dánia–Spanyolország mérkőzés győztesével találkozik a vasárnapi fináléban.

A magyar válogatott hetedik helyért vívott mérkőzésével egy időben (a mieink megverték a lengyeleket) rendezték meg az elődöntő első összecsapását, amelyen a házigazda Svédország az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Franciaországgal csapott össze Malmőben.

Az első percek kiegyenlített játékot hoztak, sokáig egyik csapat sem talált be, majd Oscar Carlén vezetést szerzett a házigazda svédeknek, amire Michaël Guigou néhány pillanattal később válaszolt.

1974 UTÁN ELŐSZÖR VÉDHETI MEG CÍMÉT A VILÁGBAJNOK
Franciaország hosszú idő után az első kézilabda-válogatott lehet, amelyik megvédi a címét a világbajnokságon. Legutóbb Romániának sikerült ez a bravúr: szomszédaink, azok után, hogy az 1970-es viadalon aranyérmesek lettek, 1974-ben is megnyerték a vb-t.

Még egy villámgyors gólváltást követően Dalibor Doder találata után Carlén második gólját is megszerezte, így kétgólosra nőtt Svédország előnye (2–4).

Sokáig azonban nem örülhetett a Malmö Arena hazai szurkolótábora: William Accambray egyenlített Guigou második találata után, és ezt követően a tornán csak egy pontot veszítő franciák (Spanyolország ellen) a kezükbe vették az irányítást.

A 20. percben Guigou negyedik góljával már három találattal vezetett Franciaország (10–7), és hiába próbáltak visszakapaszkodni a svédek, Nikola Karabatic a szünet előtt még betalált, így csapata megtartotta előnyét (15–12).

A második félidőt kiválóan kezdték a kék mezesek: Accambray gólja után Luc Abalo is eredményes volt, és Carlén hiába faragott a hátrányon, Bertrand Gille visszaállította az ötgólos előnyt (18–13).

A svédek hiába próbálkoztak, Gille kiváló góljaival tartotta előnyét a francia csapat, sőt Karabatic 44. percben szerzett találatával már hattal vezetett (23–17). Néhány pillanattal később Guigou is eredményes volt, eldőlni látszott a mérkőzés.

De nem: Carlén és Jonas Källman jóvoltából életben tartották döntőbe jutási reményeiket a svédek, és utóbbi 54. percben lőtt góljával háromgólosra csökkentették a hátrányukat (25–22). A hazai szurkolók négy perccel a meccs vége előtt Robert Arrhenius pontos dobása után már-már elkezdtek bízni a csodában.

Gille azonban visszaállította a háromgólos különbséget, majd egy perccel a vége előtt Jérome Fernandez eldöntötte a találkozót (29–25).

Jonas Källman az utolsó pillanatokban még szépített; a franciák 29–26-ra megnyerték a mérkőzést, és készülhetnek a vasárnapi döntőre a spanyol–dán ma esti rivalizálás győztese ellen.

 FÉRFI KÉZILABDA-VB
ELŐDÖNTŐ
Franciaország–Svédország 29–26 (15–12)
Ld: Guigou 9, Gille 8, Karabatic 3, Accambray 3, ill. Källman 6, Ekdahl Du Rietz 5, Carlén 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik