A csoportelsőségért a BL-ben! A Szeged Dujsebajevéket fogadja

Vágólapra másolva!
2014.12.06. 13:01
null
Rajko Prodanovics bal kezétől okkal rettegnek a kapusok (Fotó: NS-archív)
A kézilabda Bajnokok Ligája D-csoportjának nyolcadik fordulójában a Mol-Pick Szeged a listavezető Kielcét fogadja. Ha a magyar együttes szeretne a csoport élén végezni, minimum öt góllal le kell győznie a Talant Dujsebajev irányította lengyel alakulatot. A C jelű hatosban a sérüléséből visszatérő Nagy Lászlóval felálló MKB-MVM Veszprém a német Löwen vendége lesz.

 

SZEGED–KIELCE

Nem meglepő a mai, gyors indításokra és könnyű gólokra alapozó kézilabdában, hogy a Szeged és a Kielce egyaránt azt várja a szombati rangadótól, hogy a védőik által szerzett vagy a kapusukról kipattanó labdával nyargaljanak el a szélsők, és lőjék be a ziccerüket. Ez igen egyszerű taktikának látszik, ám a megvalósításához irgalmatlanul sokat kell gyakorolni.

DUJSEBAJEV: NEM AZÉRT JÖVÜNK SZEGEDRE, HOGY NÉGGYEL KAPJUNK KI
„Akad néhány sérültünk, különben minden rendben. A végső keretet szombaton tudom kihirdetni, akkor dől el, ki vállalja a mérkőzést a sérültek közül. A beállós Julen Aguinagalde, a jobbszélső Tobias Reichmann és az irányító Tomasz Rosinski játéka kérdéses. Öt góllal nyertünk otthon, és Szegedre sem azért jövünk, hogy csak néggyel kapjunk ki, s így legyünk csoportelsők. Tiszteljük az ellenfelet, de nekünk is nagyon erős, rutinos csapatunk van, amely idegenben is képes nyerni.”

„Nagyon nehéz meccsre számítunk, de egyértelmű célunk, hogy a csoport élén végezzünk, és a nyolcaddöntőben valamelyik negyedik helyezettel kerüljünk össze – magyarázta Rajko Prodanovics, a Szeged jobbszélsője, aki nyáron a német bajnokságban éllovas RN Löwenből tért vissza az EHF-kupa-győztes magyar klubba. – Nyerni kell szombaton a Kielce ellen, mégpedig hat góllal – így lehetünk csoportelsők. Javítja az esélyünket, hogy meggyógyult az utóbbi hetekben lábsérüléssel bajlódó Antonio García és Ilyés Ferenc, vagyis már nem kell jobbkezes átlövő nélkül játszanunk, illetve a helyükre irányítót vagy beállóst küldeni.”

Carlos Pastor edző és segítője, Marko Krivokapics a videoelemzéseken és a taktikai gyakorlásokon aprólékosan sulykolta a kidolgozott támadási és védekezési formációkat – persze valamennyit már a Kielcére kihegyezve.

„Különösen sok tanulsággal szolgált a kinti meccsünk elemzése, mert akkor harminckét gólt lőttünk, ami jó teljesítmény, csakhogy harminchetet kaptunk – mondta Carlos Pastor. – Nyilván foglalkozunk az ellenféllel is, de inkább a saját elképzeléseinket kell megvalósítanunk, hogy továbbra is sikeresek maradjunk. Másfél hónap után újra teljes a keretünk, ennek köszönhetően változatosabb lehet a játékunk.”

ILYÉS: NAGYON SZERETNÉNK CSOPORTELSŐK LENNI
„Örülök, mert rendbe jött a lábsérülésem, és pénteken már újra teljes erővel edzhettem a többiekkel. Persze a két hét kihagyást nem lehet egy-két tréningen pótolni, de a Kielce ellen segíthetek a csapatnak. Meglátjuk, mennyit bír a lábam a sorsdöntő meccsen. Nagyon szeretnénk a csoport élén zárni.”

Ez kell is Európa egyik legerősebb klubcsapata ellen, amelynek edzője, Talant Dujsebajev a magyar szövetségi kapitány, tehát „hivatalból” is kitűnő ismerője élklubjainknak. Igaz, neki is világklasszisokkal telezsúfolt kerettel van szerencséje dolgozni Kielcében, elegendő a kapus Slawomir Szmal, a bal szemére vak balátlövő, Karol Bielecki, a horvát balszélső, Manuel Strlek, a két jobbátlövő, Krzysztof Lijewski és a horvát Denis Buntic, a horvát jobbszélső, Ivan Cupic vagy a szlovén irányító, Uros Zorman, a csapat motorja nevét említeni. Ugyanakkor információnk szerint a szintén vezéregyéniség spanyol beállós, Julen Aguinagalde sérülés miatt biztosan kimarad a gárdából.

A Szegednek a csoportelsőséghez hattal kell nyernie a Kielce ellen – ha kevesebb mint 32 gólt kap, akkor elég öttel is –, majd legyőznie a Schaffhausent és az Aalborgot.

LÖWEN–VESZPRÉM

Újra a csapat hatékony védekezésén és a kapusteljesítményen múlhat, hogy két ponttal gazdagabban tér-e haza Mannheimből, a német RN Löwen otthonából a csoportjában élen álló MKB-MVM Veszprém. Ezt hangoztatta Carlos Ortega edző, amikor a pénteki elutazás előtt az esélyekről kérdeztük. A spanyol tréner szerint nagyon fontos, hogy Iman Dzsamali kivételével felépültek a sérültek: a csapatkapitány Nagy László például már játszhat szombaton, és további jó hír, hogy Lékai Máté egyre jobban megtalálja a helyét új együttesében, Mikler Roland pedig csúcsformában véd. A Bundesligában élen álló Löwenről csak annyit mondott Ortega, hogy az októberi itteni rangadójuk (27–24) óta erősebb, egységesebb lett, mert az újoncok beépültek, így aztán Mannheimben egyetlen vendégegyüttes sem mehet biztosra.

NAGY LÁSZLÓ: MEGGYÓGYULTAM
„Meggyógyult a sérült combizmom, a héten már teljes intenzitással edzettem. Élveztem, hogy újra minden gyakorlatot elvégezhettem a társaimmal, akikkel persze eddig is együtt voltam a tréningeken. Ahogy terveztük, szombaton Mannheimben már pályára lépek. Németországban minden meccs kétszeresen nehéz, de szeretnénk megőrizni a veretlenségünket.”

Mivel a kapusteljesítmény fontosságára külön is felhívta a figyelmet Ortega, kiváncsiak voltunk a csoportrangadó előtt Mikler véleményére is: „Ismeri egymást a két együttes, és biztos vagyok benne, hogy az októberi meccsünk tanulságait a németek is levonták. Nagy csata volt, és csak a hajrában dőlt el, hogy nyerünk. Mannheimbe is ezért megyünk, de tudjuk, otthonában életveszélyes a Löwen. Nem szabad engedni a lerohanásait, és a védelmünknek is olyan agresszívnek kell lennie, mint az eddigi fordulókban volt. Sokat jelent, hogy Nagy László visszatér, vele színesebb a támadó- és a védőjátékunk is – meg persze meglepetést is készítünk ellenfelünknek.”

A Veszprémnek a csoportelsőség megszerzéséhez a további három mérkőzésén legalább egy pontot kell szereznie.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
8. FORDULÓ, C-CSOPORT
21.00:
RN Löwen (német)–MKB-MVM Veszprém (tv: DIGI Sport1)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MKB-MVM VESZPRÉM 7 7 212–184 +28 14
2. Vardar Szkopje (macedón) 7 4 1 2 209–201 +8 9
3. RN Löwen (német) 7 4 3 210–196 +14 8
4. Montpellier (francia) 7 2 2 3 217–226 –9 6
5. Celje (szlovén) 7 2 5 202–209 –7 4
6. Csehovszkije Medvegyi (orosz) 7 1 6 215–249 –34 1

A VESZPRÉM TOVÁBBI PROGRAMJA
Február 15.:
Veszprém–Celje (szlovén), 18.45
Február 22.:
Montpellier–Veszprém, 17

D-CSOPORT
16.30:
Mol-Pick Szeged–VT Kielce (lengyel) (tv: DIGI Sport1)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Kielce (lengyel) 7 7 221–186 +35 14
2. Mol-Pick Szeged 7 6 1 198–182 +16 12
3. Aalborg (dán) 8 2 2
4 203–210 –7 6
4. Dunkerque (francia) 7 2 5 165–173 –8 4
5. Motor Zaporizzsja (ukrán) 7 2 5 191–195 –4 4
6. Schaffhausen (svájci) 8
1 2 5 207–239 –32 4

A SZEGED TOVÁBBI PROGRAMJA
Február 12.:
Schaffhausen–Szeged, 20.00
Február 22.:
Szeged–Aalborg, 19.00

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik