A Barca focistái után a kézisek is BL-t nyertek

Vágólapra másolva!
2011.05.29. 17:50
null
Nagy Lászlóék 2005 után ülhettek fel ismét Európa trónjára (Fotó: MTI)
Címkék
A férfi kézilabda Bajnokok Ligája fináléjában spanyol házidöntőt rendeztek: a Nagy Lászlóval felálló Barcelona és a Ciudad Real csapott össze Kölnben. A Danijel Saric vezette Barcelona végig kezében tartotta a meccset, és 14–10-es félidő után végül 27–24-re nyert, története nyolcadik BL-győzelmét aratva. A labdarúgók szombat esti BL-sikere után ma a katalánok másik szakosztálya is felülhetett Európa trónjára. 
A szombati elődöntők eredményeinek alakulásától függően spanyol vagy német belharc is kialakulhatott volna a fináléban – végül előbbi valósult meg, bár utóbbinak jobban örültek volna a kölni nézők. A kétfrontos spanyol–német párharcból mindkétszer az ibériaiak jöttek ki győztesen: először a Barcelona nyert 30–28-ra a Löwen ellen, majd a Ciudad Real győzte le 28–23-ra a Hamburgot.

A két csapat alaposan kiismerte egymást a spanyol bajnokságban, így az volt a fő kérdés, valamelyik fél elő tud-e állni meglepő húzással a döntőben. A Barcelona ezt megelőzően legutóbb 2005-ben, míg a Ciudad 2009-ben nyerte meg a legrangosabb kupasorozatot.

A MÉRKŐZÉSRŐL

1. FÉLIDŐ

A Ciudadban a szombaton megsérülő Sterbik Árpád nem tudta vállalni a játékot, még a kispadra sem ülhetett le.

A csapatkapitány Nagy Lászlóval felálló Barcelona kezdte a játékot, és egy bejátszás után Jesper Nöddesbo szerezte az első gólt. A volt veszprémi Kiril Lazarov kétszer is hibázott támadásban, míg Nagy betörésből büntetett (2–0).

Nagyot kiküldték két percre egy elkésett „kilépője” után, Lazarov pedig harmadszorra már nem hagyta kihasználatlanul a lehetőséget. Emberelőnyben a fordítás is sikerült a Ciudadnak, A. Entrerríos és Jurkiewicz révén. (2–3)

Nem tartott sokáig a vezetés, mert Nöddesbo egyenlített, de Luc Abalo gyors indítás után ismét a Ciudadot juttatta előnyhöz. Ezután néhány támadás erejéig „megfagyott” az eredmény, de az elemében levő Nöddesbo tarthatatlannak bizonyult (4–4).

Lazarov benn maradt védekezésben, amit a Barca ki is használt, és Juanín García a bal szélről lőtt gólt. Lazarov hetesből egyenlített, de Nöddesbo újabb kiváló labdát kapott, és élt is a lehetőséggel (6–5).

Folytatódott a kiélezett mérkőzés, egyik csapat sem tudott igazán elhúzni a másiktól, így az első negyed óra végén 7–7-et mutatott az eredményjelző. Siarhei Rutenka góljával vette vissza a vezetést a Barca, majd Danijel Saric védte Lazarov hetesét.

9–7-es katalán vezetésnél emberelőnybe is került a Barcelona, de nem a legjobban jött ki ebből a periódusból, ugyanis egyenlíteni tudott a Ciudad, majd Tomás révén sikerült visszavenni a vezetést (10–9).

Mariusz Jurkiewicz egalizált, de Nöddesbo 5. találatával, valamint Saric egész pályás góljával 12–10-re ellépett a Barca. Ekkorra már a kapust kivéve teljes sorcserét hajtottak végre a gránátvörös-kékek, de a pályára lépőkkel sem csökkent a katalán csapat ereje.

Több lehetősége is volt a Barcának, hogy elmenjen hárommal, ami végül Konsztantyin Igropulo révén sikerült nekik. A Ciudad nem találta az ellenszerét a Barca új felállású védőfalának, aminek az lett az eredménye, hogy García már négyre növelte csapata előnyét (14–10).

Javier Hombrados sem védett rosszul az első félidőben, de Saric az ő teljesítményét is elhomályosította, ami döntő szerepet játszott abban, hogy 14–10-re vezetett a Barcelona a szünetben.

A katalán szurkolók már félidőben is örülhettek
A katalán szurkolók már félidőben is örülhettek

 

2. FÉLIDŐ

A HAMBURGÉ A BRONZÉREM

A Hamburgé lett a bronzérem a Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjében, miután szinte végig vezetve 33–31-re legyőzte a szintén német Rhein-Neckar Löwent.

 

Az első félidőben rögtön elhúzott négy góllal a Hamburg, s ez a különbség állandósulni látszott a későbbiekben, a szünet előtt azonban felzárkózott a Löwen, amelynek az egyenlítésre is lett volna esélye, de végül egy találatot megőrzött fórjából a Hamburg.

 

A folytatásban visszaállt a korábbi különbség, de a Löwen nem adta fel, és 10 perccel a vége előtt, 27–27-nél utolérte ellenfelét. Fordítania azonban megint nem sikerült, a Hamburg végül 33–31-gyel megnyerte a meccset.

 

A mérkőzést a magyar Horváth Péter, Marton Balázs bírópáros vezette.

A folytatásra sem cserélte vissza kezdőcsapatát Xavier Pascal, és Sorhaindo kiállítása ellenére is gólt szerzett a csapata. A. Entrerríos találataival zárkózott a Ciudad, ráadásul újabb két percet kapott a Barca (15–12).

Saric védései is kellettek hozzá, hogy ne zárkózzon még közelebb az ellenfél. Miután átvészelte ezeket a kritikus perceket a Barca, Rutenka és Sorhaindo góljaival ötre nőtt a különbség (17–12).

A katalánok remekül zártak vissza, így nem tudtak gyorsan indulni a Ciudad játékosai, akik elsősorban egyéni akciókkal próbálkoztak.Sorhaindo és Rutenka góljával már hét gól volt a különbség (19–12), majd Abalo törte meg a többperces gólcsendet.

Mindent megpróbált a Ciudad, amelyben a 2. félidő nagy részében nem játszott Lazarov, de nem sikerült közelebb kerülnie. Rocas visszaállította a hétgólos Barca-előnyt (22–15).

A következőkben sikerült feljavulnia védekezésben a Ciudadnak, ez pedig azt eredményezte, hogy Dujshebaev együttese visszaállította az utolsó tíz perc előtt a félidei különbséget (22–18).

Dinart kiállítása után Nöddesbo talált be, de Jurkiewicznek is megvolt a válasza. A Ciudad nem tudott igazán közel kerülni, Tomás és García révén ismét héttel vezetett a Barca (26–19). Saric továbbra is ihletett formában védett, döntő szerepet vállalva csapata teljesítményében.

Két góllal 26–21-re zárkózott öt perccel a vége előtt a Real, de a hátralévő idő vészesen fogyott, a Barca pedig már az idővel is játszott. Sarmientót kiállították, miután túlságosan is rájátszott egy szabálytalanságra, Abalo pedig mínusz négyre hozta fel csapatát.

Källmann és Lazarov révén 26–24-re jött fel a Ciudad, de Nöddesbo a lefújás előtt még betalált, beállítva a 27–24-es végeredményt. A Barcelona tehát 2005 után hódította el ismét a BL-trófeát, a katalánoknál pedig a focisták után egy napon belül a kézisek is felülhettek Európa trónjára.

FÉRFI KÉZILABDA BL, NÉGYES DÖNTŐ, KÖLN
BARCELONA (spanyol)–CIUDAD REAL (spanyol) 27–24 (14–10)
Köln, 19 000 néző. V: Lazaar, Reveret (franciák)
BARCELONA: SARIC 1 – Tomás 3, Nagy L. 1, NÖDDESBO 8, Sarmiento 1, RUTENKA 3, García 3. Cs: Vargas (kapus), R. ENTRERRÍOS 2, Igropulo 1, Jernemyr, Oneto, Rocas 2 (1), Romero, Sorhaindo 1, Ugalde 1. Edző: Xavi Pascal.
CIUDAD REAL: HOMBRADOS – Abalo 3, Guardiola, Källman 1, Dinart, Morros, Chema Rodriguez 2. Cs: Carreno Rodríguez (kapus), Aguinagalde 1, Canellas 2, Davis, A. Entrerríos 4, García Parrondo 1, JURKIEWICZ 5, Lazarov 5 (2), Seveljev. Edző: Talant Dusebajev
Az eredmény alakulása: 22. p.: 11–10. 26. p.: 13–10. 33. p.: 15–10. 34. p.: 15–12. 40. p.: 19–12. 48. p.: 22–18. 55. p.: 26–20
Kiállítások: 10, ill. 6 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 4/2
A 3. HELYÉRT
LÖWEN-HAMBURG 31–33 (13–15)
V: Horváth, Marton (magyarok).

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik