Botladozott a Veszprém

KIRÁLY FERENC, SIMON JÓZSEFKIRÁLY FERENC, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2003.03.01. 21:18
Címkék
Zdravko Zovko, a vendégek szakvezetője a felsorolt gondok ellenére is nyugodtnak tűnt a találkozó előtt. "Ha játékosaim függetleníteni tudják magukat a kisebb-nagyobb nehézségektől, és összeszedettebben kézilabdáznak, mint legutóbb a Szeged ellen, akkor sok örömet szerezhetnek a Koldingba különrepülővel és autóbuszokkal érkezett híveiknek  mondta a mester.
A Koldingról szerzett legfrissebb információ az volt, hogy a dán bajnokság februári négy fordulójában biztos, nagy különbségű győzelmeket aratott, és tartja vezető helyét a pontvadászatban (17 fordulóban 29 pontot gyűjtött), egy ponttal megelőzve a Gudmét, amely viszont egy mérkőzéssel többet játszott. Ulf Sivertsson edző gárdája az őszi fordulókban gyengélkedett, ekkor szedte össze három döntetlenjét és egy vereségét. Ezeknek a pontvesztéseknek a levét még most is issza, és kérdéses, hogy a bajnoki címe megvédését befolyásol-
ják-e a "fiaskók”.
A BL-csoportjukban a dánok a spanyol Pamplona mögött végeztek, pedig Koldingban legyőzték a baszk város együttesét. Ám kikaptak Pamplonában és – némi meglepetésre – az olasz Trieste csarnokában is. A csoport negyedik gárdája az ukrán Sahtar Doneck volt. Érdekesség, hogy az A-csoportban a Fotex KCV mögött végző, címvédő német Magdeburg a negyeddöntőben a két évvel ezelőtti BL-győztes Pamplonával küzd (az első mérkőzést vasárnap délután Magdeburgban játsszák).
A Fotex kezdte a játékot, és a kezdőcsapatban szerepelt a sérüléseiből felépült Lazarov. A kapuban nem Sterbik, hanem Fazekas állt, aki az elején a ziccerbe kerülő hazaiakkal szemben rendre tehetetlen volt. Díaz két góljára hárommal válaszoltak a koldingiak, és az ötödik percben először jutottak vezetéshez. Flensborg és Boesen találataira nem jött válasz a Fotextől, amely különösen a gyors leindításokkal szemben tűnt védtelennek. Aztán Linders a felállt veszprémi védőfalon is megtalálta a rést (5–4). A Fotexben Jovic és Éles játékával lehetett elégedett Zovko mester, míg kollégája, Flensborgot dicsérhette. Jovic az irányító posztjáról, tíz méterről talált be, majd a lassan magára találó Fazekas védései hozták fel a magyar bajnokot (7–8). Gál Gyulát kiállították, de Éles és Lazarov találatával ennek ellenére is tartotta egy-egy gólos előnyét a Veszprém. Jovic két ziccert is hibázott, s le is hívta őt Zovko edző, s közben Pásztor István találatával nőtt a magyarok előnye (9–11).
A támadásban eladott veszprémi labdákkal megiramodott a Kolding és Boesen vezérletével pillanatok alatt fordított (12–11). Ekkor már elérkezettnek látta az időt a játékosainál sokkal magasabb hőfokon izzó Zovko mester, hogy Pérezt és Goluzát is harcba küldje. Sterbik egyelőre hetest védeni állt be – eredménnyel. Zdravko Zovko időkéréssel próbálta megállítani a Kolding egyre nagyobb lendületét, ám minden hiába volt, mert Flensborg betalált, a gátlástalanul próbálkozó Péreznek pedig még véletlenül sem lehetett sikerélménye. Az elnyűhetetlen Zsigmond György és Lazarov lövése a kapufáról kifelé pattant. A szünetig csupán az derült ki, hogy a Kolding elszántan, nagy akarattal, esélyesebb vetélytársát egy pillanatig sem tisztelve küzd.

A koldingi erôszakos védôfalon többnyire fennakadtak a Fotex gyámoltalan támadói (Fotó: Erik Hansen)
A koldingi erôszakos védôfalon többnyire fennakadtak a Fotex gyámoltalan támadói (Fotó: Erik Hansen)
A koldingi erôszakos védôfalon többnyire fennakadtak a Fotex gyámoltalan támadói (Fotó: Erik Hansen)
Forslund góljára Díaz válaszolt, majd Fazekas bravúros védése után Pásztor trükkös lövése csorgott be Walstad kapujába (14–15). Linders és Boese azonban nem adta fel, és rendre betalált, pedig mindkettőnek akadt egy-két pontatlan lövése is (17–16). Csakhogy a tőlük elvárhatónál és megszokottnál kisebb vehemenciával csatázó veszprémiek is halmozták a hibákat: védekezésük hol szellős, hol indokolatlanul durva volt, támadásaikból pedig hiányzott a fantázia, a szellemesség, a bátorság. Emberelőnyben sikerült tartania kis különbségű vezetését a Koldingnak (20–18), amely a Fotex támadásait roppant okos, erőszakos védekezéssel szürte meg.
A vendégek mind védekezésben, mind támadásban harmatos teljesítményt nyújtottak, amit persze kihasznált a lelkesedéséért és akaraterejéért dicsérhető házigazda. A sallangmentesen kézilabdázó Kolding emberhátrányban is eredményesen támadott és kezdett elhúzni (23–19). A magyar bajnok játékosai nem értették meg egymást, és a csapat tartós hullámvölgybe került.

A sérült kulcsjátékosok vállalták a játékot

Akárcsak tavaly ilyenkor, a Fotex KC Veszprém ebben az évadban is idegenben játszotta a BL-negyeddöntô elsô mérkôzését. Akkor a spanyol Ademar Leon két vállra fektetése nem jelentett különösebb gondot a késôbb BL-döntôbe és Szuperkupa-fináléba jutó magyar együttesnek. Az Éles József, Zlatko Saracevic, Sterbik Árpád és Díaz Ivo fémjelezte veszprémiek érett, okos és felettébb taktikus játékkal lombozták le a spanyol reményeket, hogy aztán ötgólos elônyük birtokában (22–27) kora tavaszi fiesztát rendezzenek otthonukban.
A magyar bajnoki címvédô szombaton Koldingban készült valami hasonlóra, de nem a legjobb elôjelekkel várta a fontos csatát. A Fotex KCV-t betegségek és sérülések tizedelték az utóbbi hetekben. A két kapus közül Fazekas Nándornak a belsô térdszalagja rándult meg, a vajdasági Sterbiknek pedig a lábszára vérzett be. A világbajnokság legjobbjaiból összeállított válogatottba beválasztott horvát Mirza Dzombának kiújult a lovaglóizom-sérülése, míg a vb-gólkirály Perez Carlosnak a héten többször kellett kezelni a bevizesedô térdét. Díaz az újvárosi rangadón szedett össze kisebb mellkasi sérülést. Egyelôre a macedón válogatott Kiril Lazarovtól sem lehetett csodát várni, mert kézközépcsonttörését négy hete operálták meg.
A bakik sorozata nem akart véget érni, ezért Zovkó edző a 46. percben Sterbiket küldte a kapuba. Pérez ekkor lőtte első gólját. A kapufát szétforgácsoló Fotextól Fortuna is elpártolt, de ez nem volt mentség arra, hogy a védekezése semmit sem javult, támadásait pedig többnyire gyatra átlövésekkel fejezte be. Időt kért Zdravko Zovko 27–22-nél. Anders Petersen kapus, aki a hazaiak legjobb cseréjének bizonyult, hárította a ziccereket, Linders pedig újabb látványos gólt lőtt (28–22). Ez már tetemes előny volt.
A hajrá 29–24-nél Petersen bravúrjaival kezdődött, de Walstad is fogott egy büntetőt, amikor visszaküldte őt a kapuba edzője. Goluza belőtte a hetest (30–25), és még négy perc volt hátra. A közönség már felállva ünnepelte biztos győzelmet arató csapatát, amelyet a Fotex talán nem vett kellően komolyan (talán elfelejtette, hogy Koldingban a Pamplona is elvérzett). Pérez harmadik góljával 30–26 lett az állás, és a magát nehezen, de végre összeszedő Veszprém a végjátékban valamivel kevesebbet hibázott. Igaz, botlásait ekkor is példásan kihasználta a Kolding. Sterbik a végére bemelegedett és hetest hárított, Pérez pedig betalált (31–27). Már csak fél perc volt hátra, és az izgalmas hajrában Goluzát kiállították. Támadott a Kolding, de arra már nem maradt ideje és ereje, hogy gólt lőjön.
A nem teljesen egészséges játékosait is harcba küldő Veszprém a saját dolgát nehezítette meg, mert teljesítményében több kínos hullámvölgy is akadt, és ezekből nehezen kecmergett ki. Pásztoron és Jovicon kívül a legjobb lövői elmaradtak a várakozástól, és kapusai játékával is csak ritkán lehettek elégedettek a bajnokcsapat hívei és vezetői. A vereség ellenére a Fotex maradt a párharc esélyese, de ezek után a jövő vasárnapi visszavágón frenetikus játékkal és elsöprő győzelemmel kell kiengesztelnie szurkolóit – és bizonyítania önmagának.

Mestermérleg
Ulf Sivertsson: – Nagyon sajnálom, hogy a hajrában nem tudtuk megtartani hatgólos előnyünket. Megfelelően támadtunk, ám védekezésben akadtak megingásaink, de ma még ez is belefért. Még nem dőlt el a továbbjutás kérdése, Veszprémben is minden gólért meg kell dolgoznunk.
Zdravko Zovko: – Ez volt a második mérkőzésünk, amikor a második félidőben nem összpontosítottunk kellően, fegyelmezetlenül játszottunk, gólhelyzeteinket pedig nem tudtuk belőni. Fegyelmezetlenségünk mellett nehezítette a helyzetünket, hogy játékosaink elfáradtak, ezért kellett sokat cserélnem. A hatgólos dán előny után még majdnem jó eredmény a négygólos vereség. A visszavágón természetesen szeretnénk ledolgozni a hátrányt, ám ehhez fanatikusan kell játszanunk, minden játékosunknak alá kell rendelnie magát a jó eredménynek. Csak így harcolható ki a továbbjutás.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik