Vuelta: Chris Froome-on a királyetapon sem találtak fogást

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.03. 17:27
null
Miguel Ángel López ért fel elsőként a Sierra Nevadára (Fotó: AFP)
A kolumbiai Miguel Ángel López (Asztana) nyerte meg a Spanyol országúti kerékpáros-körverseny (Vuelta) 15. szakaszát, megszerezve ezzel a második sikerét a 2017-es versenyen. Az összetettben a brit Chris Froome (Team Sky) megtartotta az első helyét, miután ellenfelei megtámadni sem nagyon tudták a két első, valamint a kiemelt kategóriás hegyen.

„A királyetap”, „a 2017-es Vuelta legnehezebb szakasza” – ilyen és ehhez hasonló címekkel is illették a második hetet lezáró, Alcalá la Real és Sierra Nevada közötti 129.4 kilométeres vasárnapi szakaszt.

A tegnapi, szintén rendkívül nehéz hegyi etapon – melyen a 2017-es verseny első kiemelt kategóriás hegyét is megmászták a versenyzők – nem alakultak ki nagy különbségek az összetett esélyesek között, ma azonban igazi tűzijátékra volt kilátás – ez azonban ezúttal is többnyire elmaradt.

A nap eleji szökés a szakasz első, első kategóriás emelkedőjén, a 16.3 kilométer hosszú Alto de Hazallanas elején több darabba esett, az ebből kiváló belga Sander Armée (Lotto Soudal) azonban így is elvitte a néhol 18 százalékos részeket is tartalmazó emelkedőt. Az élmenők között még nyugalom volt.

A főmezőnytől – a szakaszgyőzelmet szem előtt tartva – a francia Romain Bardet (AG2R La Mondiale), a brit Adam Yates (Orica-Scott) is elszakadt, ők Armée és a holland Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) társaságában kezdték meg a következő első kategóriás emelkedőt, a 8.5 kilométeres, átlag nyolc százalék meredekségű Alto del Purche-t, melyet azonnal a kiemelt kategóriás Sierra Nevada követett.

Az Alto del Purche-on a spanyol Alberto Contador (Trek-Segafredo) a kolumbiai Miguel Ángel López (Asztana) társaságában elszakadt az alaposan megfogyatkozó főmezőnytől, miközben elöl Adam Yates lépett meg a többiektől.

19.3 kilométer hosszú, átlag 5.6 százalékos meredekségű Sierra Nevadán Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) támadott, ám az olasz néhány perccel később – látva, hogy nem tud elszakadni a Sky-os segítőktől – visszamaradt a Chris Froome-ékhoz.

Az utolsó öt kilométeren belül Miguel Ángel López állt az élre, míg Contadorékat utolérte, majd lehagyta a Mikel Nieve (Sky) által vezetett főmezőny. A 2510 méter magas Sierra Nevadara a jó ütemben induló López ért fel elsőként, mögötte Froome-éktól kissé elszakadó Ilnur Zakarin (Katyusa) ért célba, ezzel összetettben is fellépett a dobogóra az orosz.

Az utolsó kilométer

Ez volt a nyolcadik kolumbiai szakaszgyőzelem idén a három nagy körversenyen (Giro d'Italia, Tour de France, Vuelta). A dél-amerikai ország kerekesei eddig 1985-ben és 2001-ben szerepeltek a legjobban a háromheteseken, ezekben az években hatszor-hatszor diadalmaskodtak.

Chris Froome megtartotta a piros trikót (Fotó: AFP)
Chris Froome megtartotta a piros trikót (Fotó: AFP)

Froome végül 47 másodpercet kapott, így megőrizte a piros trikóját, sőt Nibalival szemben ismét egy perc fölé növelte az előnyét.

Hétfőn pihenőnap lesz a Vueltán, majd kedden egyéni időfutammal folytatódik a verseny, mely szeptember 10-én, vasárnap ér véget.

VUELTA 2017
15. SZAKASZ, ALCALÁ LA REAL–SIERRA NEVADA, 129.4 KM
1. Miguel Ángel López (kolumbiai, Asztana) 3:34:51 óra
2. Ilnur Zakarin (orosz, Katyusa) 36 másodperc hátrány
3. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 45 mp h.
4. Esteban Chaves (kolumbiai, Orica-Scott) 47 mp h.
5. Chris Froome (brit, Team Sky) 47 mp h.
6. Michael Woods (kanadai, Cannondale-Drapac) 50 mp h.
7. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) 53 mp h.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Froome 62:06:25 óra
2. Nibali 1:01 perc hátrány
3. Zakarin 2:08 p. h.
4. Kelderman 2:11 p. h.
5. Chaves 2:39 p. h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik