Voeckleré a királyetap, Wiggins továbbra is az élen

Vágólapra másolva!
2012.07.18. 17:49
null
Thomas Voeckler volt a legjobb a királyetapon (Fotó: Reuters)
Címkék
Thomas Voeckler nyerte meg a francia kerékpáros-körverseny, a Tour de France 16. szakaszát, a királyetapot. A 33 esztendős francia mögött Chris Anker Sörensen lett a második, míg Gorka Izaguirre Insausti a harmadik. Az összetettben továbbra is Bradley Wiggins vezet.

 

Voeckler a királyetap elején meglépő 38 főt számláló szökevénycsoportban haladt, majd elszakadt a többiektől, és az idei Tour de France-on második szakaszgyőzelmét aratta a Pireneusok hegyláncain, Chris Anker Sörensen előtt. A Saxo Bank kerekese 107 pontjával élre állt a hegyi pontversenyben is.

„Nem tudom leírni szavakkal azt, amit ma véghez vittem – mondta a királyetap megnyerése után Thomas Voeckler. – Gyerekkoromban néztem a televízióban ezt, most meg én vittem véghez. Négy verseny volt ma a fejemben, hiszen mind a négy emelkedő egy-egy verseny volt. A hegyek minden méterét ismerem egyébként, sokat edzettem itt."

Bradley Wiggins megtartotta sárga trikóját, és gyakorlatilag egyszerre ért célba az összetettben mögötte álló Chris Froome-mal és Vincenzo Nibalival. A címvédő Cadel Evans volt a nap legnagyobb vesztese, leszakadt az utolsó hegyen, így négyperces hátrányt szedett össze. Az összetettben visszaesett a negyedikről a hetedik helyre, hátránya már több mint nyolc perc.

A kerékpárossajtó egyébként Fränk Schleck ügyétől hangos, a luxemburgi tegnap megbukott a doppingvizsgálaton vízhajtóval. A RadioShack ezután rögtön úgy döntött (az UCI sugallatára), hogy visszalépteti az idei Tour de France-tól. Schleck tagadja, hogy tiltott szert használt volna, csak a B-tesztnek hajlandó hinni.

TOUR DE FRANCE
16. SZAKASZ, Pau–Bagneres-de-Luchon, 197 km
1. Thomas Voeckler (francia, Europcar) 5:35:02 óra
2. Chris Anker Sörensen (dán, Saxo Bank) +0:01:40
3. Gorka Izaguirre Insausti (spanyol, Euskaltel-Euskadi) +0:03:22
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Bradley Wiggins (brit, Sky) 74:15:32 ó
2. Christopher Froome (brit, Sky) +0:02:05
3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) +0:02:23
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik