Vinokurov öt év után nyert szakaszt

Vágólapra másolva!
2010.07.17. 21:04
null
Alekszandr Vinokurov ismét szakaszt nyert a Touron (Fotó: Reuters)
Címkék
Alekszandr Vinokurov nyerte meg a Tour de France 13. szakaszát, eltiltása óta első sikerét aratva. Az összetettben nem történt változás az élen.

 

A francia körverseny tizenharmadik etapja előtt nem kellett nagy izgalmakra számítani, hiszen a Rodez és Revel közti, amúgy nem kellemes szakaszon csak két harmadik kategóriás domb rémisztgette a gyengébb lábúakat.

Hogy mégis legyen egy kis izgalom, arról Lance Armstrong gondoskodott – de ezúttal sem a teljesítményével: még a felvezetésnél elesett a hétszeres Tour-győztes – immár negyedszer az elmúlt két hétben. Szerencsére haja szála sem görbült, felzárkózott a bolyhoz – aztán 196 kilométerrel később mégis csak kerek századikként ért célba...

Az amerikai így is megelőzte például a spanyol Juan Antonio Flechát, aki a francia Pierrick Fedrigo és a második és a hetedik szakaszt korábban megnyerő svájci Sylvain Chavanel társaságában szökött meg, de hiába volt hat perc fölött is az előnyük, tíz kilométerrel az etap vége előtt utolérték őket, és hamar betagozódtak a mezőnybe.

Hogy mégse sima sprintbefutó legyen a vége, arról előbb az olasz Alessandro Ballan próbált tenni, de a BMC kerekesét még beérték, nem úgy Alekszandr Vinokurovot: a 36 éves kazah 7.2 kilométerrel a cél előtt ugrott meg, és ezúttal meg is tartotta az előnyét – nem úgy, mint huszonnégy órával korábban. (Pénteken hiába tűnt már szakaszgyőztesnek, astanás csapattársa, Alberto Contador, valamint egy másik spanyol, Joaquín Rodríguez végül utolérte).

„Tudtam, hogy a tegnapi, kudarcba fulladó támadás után is jó erőben vagyok, de nem akartam megszökni, mert nehéz szakasz volt ez, és nagy a szél. Jól ismerem az utolsó emelkedőt, úgyhogy a végén nekiindultam, Ballant is elkaptam, és aztán csak beleadtam mindent" – mondta a 2007-ben doppingolás miatt két évre eltiltott kazah, akinek ez összességében a negyedik (2005 óta az első) szakaszgyőzelme volt.

„Amatőr koromban azt mondták, minden Tour-szakaszsiker olyan, mint egy világbajnoki cím, és ez most is kiderült: rettenetesen boldog vagyok. Nemcsak magam, hanem a családom és a hazám miatt is örülök, hiszen a kazah emberek tegnap biztosan csalódottak voltak, amiért a csapatból Alberto Contador és én is lemaradtunk az elsőségről. Tudtam, hogy ez minden bizonnyal az utolsó esélyem szakaszt nyerni az idén – bár még ott a Champs-Elysées..." – utalt Vinokurov arra, hogy öt éve a sprintereket megszégyenítve lopta el a párizsi befutót – de most már az a bevallott célja, hogy végső győzelemhez segítse Contadort.

Az összetett élén amúgy nincs változás: Andy Schleck és Contador is az első bollyal ért be, így a luxemburgi előnye továbbra is 31 másodperc. Vasárnaptól azonban már jönnek a Pireneusok hegyei, rögtön egy kiemelt és egy első kategóriás emelkedővel az utolsó negyven kilométeren.

97. TOUR DE FRANCE
13. SZAKASZ, RODEZ–REVEL (196 KM)

1. Alekszandr Vinokurov (kazah, Astana) 4:26:26, 2. Cavendish (ausztrál, HTC-Columbia) 13 másodperc hátrány, 3. Petacchi (olasz, Lampre) azonos idővel, ...25. Contador (spanyol, Astana) a. i., …51. A. Schleck (luxemburgi, Saxo Bank) a. i.

Az összetett állása: 1. (sárga trikóban) Andy Schleck 63:08:40, 2. Contador 31 mp h., 3. Sánchez González (spanyol, Euskaltel) 2:45 perc hátrány

A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Alessandro Petacchi (olasz, Lampre) 187 pont, 2. Hushovd (norvég, Cervelo) 185, 3. Cavendish (ausztrál, HTC-Columbia) 162

A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Anthony Charteau (francia, Bouygues Telecom) 107, 2. Pineau (francia, Quick Step) 92, 3. Aerts (belga, Lotto) 65

A legjobb huszonöt éven aluli versenyző: 1. A. Schleck 63:08:40, 2. (fehér trikóban) Gesink (holland, Rabobank) 4:27 p h., 3. Kreuziger (cseh, Liquigas) 5:16 p h.

A csapatversenyben: 1. RadioShack 189:31:13, 2. Caisse d’Epargne 21 mp h., 3. Rabobank 16:13 p h.

Következik: 14. szakasz (Revel–Ax 3 Domaines, 184.5 km)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik