Valverde egyre közelebb áll a sikerhez

Vágólapra másolva!
2009.09.12. 18:57
null
David Moncoutie szakaszsikert ünnepelhetett (fotó: Reuters)
Címkék
A spanyol kerékpáros körverseny, a Vuelta 13. szakaszát a francia David Moncoutie nyerte meg. A favoritok közül egyedül Ezequiel Mosquera tudott közelebb kerülni az éllovas Alejandro Valverdéhez, miközben már csak Robert Gesink van egy percen belül. Cadel Evans egy defekt miatt is lemaradt, a hátránya már közel másfél perc.

A spanyol körverseny egyik, ha nem a legnehezebb szakasza várt szombaton a mezőnyre. Egy harmadik és két első kategóriás hegy mellett a kiemelt kategóriás Sierra Nevada-i befutóhoz is fel kellett kapaszkodniuk a résztvevőknek. Ez többeknek már sok(k) volt, két kiváló sprinter, Óscar Freire Gómez és Tom Boonen is inkább feladta a viadalt, megelőzve a további szenvedéseket.

A Sierre Nevada-i befutót megelőző hegyeken leginkább a szökevények villogtak, az utolsó emelkedőn viszont már a favoritoké volt a terep. A szakaszt ugyan a hegyi trikóra hajtó (és abban a különversenyben biztosan vezető) David Moncoutie nyerte meg, a nagy dolgok azonban mögötte zajlottak.

A favoritok csoportját ekkor már egy perc lemaradással követte az etap előtt második Cadel Evans, aki a szakasz harmadik hegyén defektet kapott, a célig hátralévő 12 kilométer során pedig csak tartani tudta az éllovas Alejandro Valverdével szembeni egy perces hátrányát. Ez a lemaradás pedig akár a Vuelta-győzelmébe is kerülhet az ausztrálnak.

A hőn áhított aranysárga trikóhoz Valverde újabb lépéssel került közelebb, egyedül Ezequiel Mosquera hozott rajta közel fél percet, de ő így is majd' kétperces hátrányban van. Valverdére a legveszélyesebb a holland Robert Gesink lehet, aki nagyon jó erőben van, és csak 27 másodperc a hátránya.

SPANYOL KERÉKPÁROS KÖRVERSENY, VUELTA

 13. szakasz. Berja–Sierra Nevada (172.4 km): 

1. David Moncoutie (francia, Cofidis) 5:09:22

2. Mosquera (spanyol, Xacobeo-Galicia) 52 másodperc hátrány

3. Valverde (spanyol, Caisse d'Epargne) 1:16 perc hátrány

 

Az összetett állása:

1. (aranysárga trikóban) Alejandro Valverde 56:23:08

2. Gesink (holland, Rabobank) 27 mp h.

3. Basso (olasz, Liquigas) 1:02 p h.

 

A gyorsasági pontversenyen:

1. (zöld trikóban) André Greipel (német, Columbia-HTC) 99 pont

2. Valverde 68

3. Bozic (szlovén, Vacansoleil) 66

 

A hegyi pontversenyben:

1. (bordó trikóban) David Moncoutie 160

2. De la Fuente (spanyol, Fuji-Servetto) 83

3. Weening (holland, Rabobank) 60

 

A csapatversenyben:

1. Caisse d'Epargne 169:16:22

2. Astana 23:06 p h.

3. Xacobeo-Galicia 23:27 p h.

 

Következik: 14. szakasz (Granada–La Pandera, 157 km)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik