Tour: Gerrans lehajrázta Sagant, övé a 3. szakasz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.01. 16:59
null
A mezőny búcsúzik Korzikától, a szigetről Jan Bakelants köszön el sárga trikóban (Fotó: Reuters)
Rövid, 145.5 kilométeres szakasszal folytatódott a Tour de France: az Ajaccio és Calvi közötti, korzikai 3. etapot 3:41:24 órás idővel az ausztrál Simon Gerrans nyerte meg. A sárga trikóban továbbra is a belga Jan Bakelants tekerhet.

Nem maratoni, de kicsit „mászós” szakasszal folytatta a mezőny a Tour de France-ot: a harmadik etapon négy hegy (illetve inkább domb, kettes-négyes kategória között) várta a kerekeseket. Az első már tizenkét kilométernél szolgáltatott egy kis extra bemelegítést, a Col de San Bastianót Simon Clarke mászta meg elsőként, és így is folytatta, gyűjtögetve a pontokat.

Ötven kilométerrel a vége előtt egy ötös szökevénycsoport „porolt" a kétperces hátrányban levő mezőny előtt. Huszonöttel a cél előtt jött az utolsó mászás – a Col de Marsolino 443 méteres csúcsára vezető 3.3 kilométeres, második kategóriás emelkedő – ekkor már a szökevényeknek minimális volt a fórjuk, majd nulla –, cserébe „előugrott" a pöttyös trikós Pierre Rolland, és elvitte a pontokat. Rolland megpróbált egy szökést is, de ebből nem kért a mezőny üldöző része, amely befogta.

Sprintbefutó következett, és mivel több specialista már korábban hátramaradt, a szlovák Peter Sagan esélyei igencsak megnőttek. Ez persze önmagában nem elég a szakaszsikerhez: Sagan előtt kilőtt az ausztrál Simon Gerrans, és hiába gyorsult rettenetesen a szlovák, célfotóval így is lemaradt. Gerrans karrierje második részgyőzelmét ünnepelhette meg a Touron – 2008-ban a tizenötödik szakaszon diadalmaskodott.

Összetettben a második etapot megnyerő belga Jan Bakelants áll az élen Julien Simon és Simon Gerrans előtt. A zöld trikó Peter Saganon feszül, a pöttyös maradt Rolland-nál, míg a fehér trikót Michal Kwiatkowski húzhatja magára. A mezőny elbúcsúzik Korzikától és Nizzába repül, a verseny kedden a 25 kilométeres csapatidőfutammal folytatódik.

Ez volt amúgy az ausztrál Orica-GreenEdge első Tour-szakaszgyőzelme; mondhatni, ami nem jött össze szombaton a csapatbusznak, az összejött most Gerransnak – mint emlékezetes, az együttes járműve alaposan hozzájárult az 1. szakaszon kialakuló totális káoszhoz...

100. TOUR DE FRANCE, 3. SZAKASZ, AJACCIO–CALVI (145.5 km)
1. Simon Gerrans (ausztrál, Orica-GreenEdge) 3:41:24
2. Peter Sagan (szlovák, Cannondale) azonos idővel
3. José Joaquín Rojas (spanyol, Movistar) a. i.
4. Michal Kwiatkowski (lengyel, Omega Pharma-Quick Step) a. i.
5. Philippe Gilbert (belga, BMC Racing) a. i.
6. Juan Antonio Flecha (spanyol, Vacansoleil) a. i.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Jan Bakelants (belga, RadioShack-Leopard) 8:40:03
2. Julien Simon (francia, Sojasun) 1 mp hátrány
3. Simon Gerrans (ausztrál, Orica-GreenEdge) a. i.
4. Michal Kwiatkowski (lengyel, Omega Pharma-Quick Step) a. i.
5. Edvald Boasson Hagen (norvég, Sky) a. i.
6. Daryl Impey (dél-afrikai, Orica-GreenEdge) a. i.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik