nemzetisport.hu 2020.08.26 08:16 Frissítve: 2020.09.02 18:41

Tour de Hongrie: nem tiltják ki a szurkolókat

Augusztus 29-én Esztergomban rajtol a 41. Tour de Hongrie. Nemzeti körversenyünkre minden eddiginél erősebb mezőny érkezik, olyan csapatokkal, amelyeket eddig legfeljebb a televíziók képernyőin láthattunk, a Tour de France, a Giro d'Italia vagy éppen a Vuelta a Espana versenyén. A világ legjobbjai közé tartozó csapatok elhozzák két magyar kerékpárosukat is, mindkét, legmagasabb szinten szereplő bringásunk, Valter Attila (CCC Team) és Peák Barnabás (Mitchelton-Scott) ott lesz a rajtnál, a bazilika előtt, akárcsak tavalyi ezüstérmesünk, Dina Márton (Kometa-Xstra). (X)

 

 

A szervezőket szigorú járványügyi protokoll betartására kötelezi a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI), külön Covid-koordinátor felügyeli a szabályok betartását és betartatását az ötnapos viadal idején. A csapatokat – akárcsak a Formula–1-ben – „buborékban” tartják Magyarországra érkezésüktől kezdve egészen az elutazásukig, ezzel is minimalizálva a fertőzésveszélyt. Különleges előírások vonatkoznak az elszállásolásra is, ami valóságos logisztikai bravúrt kíván, hiszen a karaván öt nap alatt 826 kilométert tesz meg az Esztergom–Debrecen–Hajdúszoboszló–Karcag–Nyíregyháza–Sárospatak–Kazincbarcika–Miskolc–Gyöngyös–Kékestető útvonalon.

A járvány miatt a szervezők a szurkolókkal kapcsolatban is kénytelenek voltak bevezetni néhány korlátozó intézkedést, de ez nem lehet akadálya annak, hogy a rajongók az országút mellett vagy akár a rajt- és célvárosokban találkozzanak a nemzetközi kerékpársport élcsapataival. Az utak mentén, a hegyi hajrákon vagy a gyorsasági részhajrákon a korábbi években megszokott módon lehet szurkolni, egyetlen megkötés, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség előírásaihoz igazodva csak maszkban szabad, ezzel minimálisra kell csökkenteni a fertőzés átadásának veszélyét. Maszkot viselve a rajt- és célterületek is megközelíthetők, de a szervezők ezeken a területeken megnövelik a biztonsági távolságot. A csapatbuszokat, a szállások közvetlen környékét elzárják a szurkolók elől, így például szelfi készítésére vagy autogram kérésére ebben az évben nem lesz mód.

A szervezők kérik a szurkolókat, hogy idén ne keressék a lehetőséget a versenyzőkkel való találkozásra, közös fotózásra, mert ezzel a kerékpárosokat is kellemetlen helyzetbe hozzák, és adott esetben a nemzetközi szövetség büntetést róhat ki a szervezőre. Kérik, hogy a járvány alatt bevezetett szabályok betartásával szurkoljanak.

A 41. Tour de Hongrie programja
1. szakasz, augusztus 29., szombat: Esztergom–Esztergom, 118 km
2. szakasz, augusztus 30., vasárnap: Debrecen–Hajdúszoboszló, 158 km
3. szakasz, augusztus 31., hétfő: Karcag–Nyíregyháza, 182 km
4. szakasz, szeptember 1., kedd: Sárospatak–Kazincbarcika, 180 km
5. szakasz, szeptember 2., szerda: Miskolc–Gyöngyös–Kékestető, 188 km

2020.10.25 20:40:53

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Visszahelyezve Magyarországot a kerékpársport világtérképére.

2020.10.21 13:58:43

Kerékpár H. D.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2020.10.03 00:44:35

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. A sporttörténelem második magyarjaként lesz ott az egyik nagy háromhetes körverseny rajtjánál.

2020.09.30 14:24:39

Kerékpár H. D.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2020.09.21 14:20:27

Kerékpár KOHÁN GERGELY

„Ez minden idők egyik legnagyszerűbb teljesítménye volt, amit a kerékpársportban valaha is láttunk.”