Tour: Pogacar az első szlovén és a második legifjabb győztes

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.09.20. 19:30
null
Tadej Pogacar (balra) első szlovénként nyerte meg a Tour de France-t (Fotó: AFP)
Tadej Pogacar első szlovénként nyerte meg a Tour de France országúti kerékpáros-körversenyt.

 

A 2017-es Tour de Hongrie-n harmadik szlovén szupertehetség pályafutása második háromhetes viadalán vett részt, a tavalyi Vuelta a Espanán elért harmadik helye után a Tour történetének második legfiatalabb győztese lett 21 évesen és 364 naposan. A 22. születésnapját hétfőn ünneplő Pogacar szombaton az időfutam után azt nyilatkozta: az volt az álma, hogy részt vehessen a Tour de France-on.

Pogacar az időfutamon hatalmas fordítással utasította maga mögé honfitársát, a tavalyi Vueltán győztes Primoz Roglicot. Harmadikként – pályafutása legjobb Grand Tour-eredményét elérve – az ausztrál Richie Porte zárt.

A három szakaszon első Pogacar a legjobb hegyimenőt megillető pöttyös és a legjobb fiatalnak járó fehér trikót is kiérdemelte a 107. francia körversenyen. Ezzel a legendás Eddy Merckx után másodikként zárt élen három kategóriában a viadal történetében.

A sprinterek pontversenyének győztese – és ezáltal zöld trikós – az ír Sam Bennett lett. A csapatversenyben a Movistar zárt az élen.

A vasárnapi, Mantes-la-Jolie-ból indult záró etapon – amelyen szokás szerint már csak „ünnepeltek” a versenyzők – a párizsi sprintbefutóban a Champs-Élysées-n Bennett bizonyult leggyorsabbnak a világbajnok dán Mads Pedersent és a szlovák Peter Sagant megelőzve. Bennett második etapsikerét ünnepelhette ezen a Touron.

Az idén 3470 kilométer össztávú francia körversenyt a koronavírus-járvány miatt rendezték a nyár közepe helyett szokatlan időpontban, de még így is az idei első háromhetes viadal volt, mivel a szintén elhalasztott, általában májusi Giro d'Italia csak októberben lesz, és azt követ részben átfedéssel a Vuelta a Espana.

TOUR DE FRANCE 2020
21. (UTOLSÓ) SZAKASZ (Mantes-la-Jolie–Párizs, Champs-Élysées, 122 km)
1. Sam Bennett (ír, Deceuninck–Quick-Step) 2:53:32 óra
2. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. Peter Sagan (szlovák, BORA-hansgrohe) a. i.

AZ ÖSSZETETT VÉGEREDMÉNYE
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 87:20:05 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 59 mp hátrány
3. Richie Porte (ausztrál, Trek-Segafredo) 3:30 p h.
4. Mikel Landa (spanyol, Bahrain-McLaren) 5:58 p h.
5. Enric Mas (spanyol, Movistar) 6:07 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik