NSO/MTI 2018.07.19 18:44 Frissítve: 2018.07.19 21:09

Tour de France: Froome-ot megütötte egy néző

A sárga trikós Geraint Thomas diadalmaskodott a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny csütörtöki, 12. szakaszán, így összetettben is növelte előnyét. Vincenzo Nibalit csigolyatörés gyanújával kórházba szállították.

Várni, csak várni, mindig csak várni… Nem könnyű a Tour de France nézőinek élete (Fotó: AFP)

 

A Bourg-Saint-Maurice-ból rajtolt szakaszon a mezőnyre 175.5 kilométer és többek között a legendás Alpe d'Huez megmászása várt, amely 30. alkalommal volt befutó helyszíne.

Két kiemelt kategóriás hegy után a záró, mind közül a legnehezebb emelkedőnek Steven Kruijswijk több mint négyperces előnnyel vágott neki az összetett esélyeseit magában foglaló tízfős boly előtt. A folyamatosan szétforgácsolódó csoportból Romain Bardet és a címvédő Chris Froome is támadott, míg Vincenzo Nibali négy kilométerrel a befutó előtt – vélhetően egy nézővel vagy motorossal összeakadva – bukott.

ÜTŐS SZAKASZ VOLT

A nézők között finoman fogalmazva nem túl népszerű a Team Sky csapata, amelyen belül is Chris Froome felé árad a legnagyobb utálat. A francia körversenyt négyszer megnyerő, tavaly doppingbotrányba keveredő britet és csapatát folyamatosan pfujolják, a csütörtöki szakaszon azonban nem csak verbális agresszió érte. Az Alpe d'Huezre kaptatott fel a legjobb kerekesek társaságában, amikor egy férfi mellé ugrott, és megütötte. Szerencsére Froome-nak nem esett baja.

Mintegy három kilométer volt hátra, amikor Kruijswijket befogták, így a döntés az akkor ötfős csoportra maradt, amelyben Bardet és Froome mellett a szintén aktív Tom Dumoulin, az addig meghúzódó Thomas, valamint a többször is leszakadó, majd visszakapaszkodó Mikel Landa tekert.

Thomas az utolsó métereken váltott ritmust, támadását pedig csak Dumoulin tudta átvenni, ám a szakaszgyőzelem – akárcsak szerdán – Thomasé lett. Ezzel a brit kerékpáros lett az első, aki sárga trikósként győzni tudott a Tour emblematikus emelkedőjén. Másodikként Dumoulin, harmadikként Bardet haladt át a célvonalon, az összetettben Thomas előnye az utolsó alpesi szakaszt követően több mint másfél perc csapat- és honfitársa, Froome előtt.

„Az én szememben még mindig Froome a kapitányunk, én pedig csak próbálom élvezni ezt a sikert. Egyszerűen hihetetlen, legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy győzni tudok itt. Ez azok közé az élmények közé tartozik, amelyek egész életemben meghatározóak lesznek” – mondta a 32 esztendős Thomas, aki pályán kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok csapat üldözéses versenyben.

Az emelkedők alaposan szétmorzsolták a mezőnyt, három sprinter is feladta a viadalt: André Greipel, illetve az egyaránt két-két szakaszgyőzelmet arató Dylan Groenewegen és Fernando Gaviria. Ezzel jelentősen megnőtt az esélye a pontverseny megnyerésére Peter Sagannak, mivel vetélytársai közül kedden Marcel Kittel és Mark Cavendish a limitidő túllépése miatt szintén befejezte a viadalt.

Pénteken a Bourg d'Oisans és Valence közötti 169.5 kilométer vár a mezőnyre, amely a jövő vasárnapi párizsi befutóig 3351 kilométert teker a 105. Tour de France-on.

 NIBALI NEM EMLÉKSZIK RÁ, HOGYAN ESETT EL
Bukása után csigolyatörés gyanújával kórházba szállították Vincenzo Nibalit. A Bahrain-Merida 33 esztendős olasz kerekese mintegy négy kilométerrel a cél előtt bukott, amikor megpróbálta átvenni a címvédő Chris Froome támadását, ám a nézők és motorosok között a szűk úton elesett. Mint fogalmazott, pontosan nem emlékszik, hogyan. Így jelentős hátrányba került, ám végül mindössze 13 másodperc lemaradással ért célba a győztes és összetettben éllovas Geraint Thomas mögött, akivel szemben 2:37 perc a hátránya összetettben, így negyedik helyen áll.

Nibalit célba érkezése után a verseny orvosi központjában vizsgálták meg, majd a grenoble-i kórházba szállították.

 

TOUR DE FRANCE
12. SZAKASZ, BOURG-SAINT-MAURICE–ALPE D'HUEZ, 175.5 KM, HEGYI BEFUTÓ

1. Geraint Thomas (brit, Sky) 5:18:37 óra
2. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 2 másodperc hátrány
3. Romain Bardet (francia, AG2R) 3 mp h.
4. Chris Froome (brit, Sky) 4 mp h.
5. Mikel Landa (spanyol, Movistar) 7 mp h.
6. Primoz Roglic (szlovén, Lotto NL-Jumbo) 13 mp h.
7. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) azonos idővel

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Thomas 49:24:43 óra
2. Froome 1:39 perc hátrány
3. Dumoulin 1:50 p h.
4. Nibali 2:37 p h.
5. Roglic 2:46 p h.

2019.11.26 19:45:31

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. A magyar kerékpársport az utóbbi években egészen valószínűtlen fejlődési ívet írt le.

2019.08.20 12:38:53

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2019.07.30 16:42:37

Kerékpár KOHÁN GERGELY

Az ecuadori Carapaz Giro-győzelme után a kolumbiai fiatal franciaországi diadalán ámul a világ.

2019.07.06 10:44:09

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2019.06.30 23:00:48

Kerékpár KOHÁN GERGELY

Az ötszörös olimpiai bajnok megreformálná a kerékpársportot a nézők örömére.