Tour de France: Froome megvédte a sárga trikót az Alpe d'Huezen

Vágólapra másolva!
2015.07.25. 16:52
null
Megvédve! Froome kibírta Quintana támadásait, sárgában kezdi a Tour utolsó szakaszát (Fotó: AFP)
A kolumbiai Nairo Quintana ugyan nagyon meghajtotta Chris Froome-ot, de csak egy perc húsz másodpercet vert a Tour de France összetettjét vezető brit kerékpárosra a Modane–Alpe d'Huez szakaszon, melyet a francia Thibaut Pinot nyert meg. Ezzel a 2015-ös Tour el is dőlt: ha Froome nem szenved balesetet az utolsó, 21. etapon, 2013 után ismét megnyeri a francia körversenyt.

Újabb gyilkos szakasz, legendás heggyel a végén: a Tour de France mezőnyére a 20. etapon 100 kilométer várt Modane-ból indulva, a cél pedig az Alpe d'Huez volt, brutális kaptatójával – sorsdöntő órák vártak a kerékpárosokra, közöttük a sárga trikós Chris Froome-ra, akinek az előnyét pénteken csökkenteni tudta Nairo Quintana.

Froome 2 perc 38 másodperces előnnyel kezdte a szakaszt Quintana előtt, Alejandro Valverde (5:25 hátrány) és Vincenzo Nibali (6:44) csak a sárga trikós összeomlásában reménykedhetett. A mezőny először felmászott 2067 méterre, hogy meghódítsa a Col de la Croix de Fert, visszasüllyedt 723 méterre, aztán kezdődhetett a sorsdöntő emelkedő – az Alpe d'Huez 1850 méteres csúcsára.

A szakasz legmagasabb pontjára Alexandre Geniez ért fel elsőként, begyűjtve a 25 pontot, Quintana és Valverde több mint két és fél perccel hátrébb érkezett. Vincenzo Nibali „kóstolgatta” Froome-ot, aki nem sokkal később – ötven kilométerrel a cél előtt – beállt Quintana mögé: a nagyágyúk „lenyugodtak”, és együtt haladtak.

Az Alpe d'Hueznek Geniez vágott neki elsőként, míg a nagymenők közül Nibali bajba került, defektet kapott – riválisai nem támadtak, amíg tartott a „műszaki helyszínelés”. Geniez Ryder Hesjedal és Thibaut Pinot előtt kapaszkodott fölfelé, Quintana megpróbált támadni, de Froome skyos „testőrcsapata" nem engedte el.

Tíz kilométerrel a cél előtt, Quintana „szurkálódásait” követően Valverde támadott, a kolumbiai követte, Froome-nak reagálnia kellett. Alberto Contador leszakadt, Froome pedig – két segítőjével együtt – kapaszkodhatott. Quintanaék fél perccel ugrottak meg a sárga trikóstól, akinek ez még mindig tökéletesen megfelelt.

A közönség Quintana mellé állt, aki elkezdte növelni az előnyét, és hamarosan egy perccel leszakította Froome-ot, akit nem fogadtak túl lelkesen a helyi drukkerek. A szakaszsikerért Pinot, Hesjedal és Quintana versengett, Froome pedig küszködött a kaptatón, hogy megőrizze elsőségét. Az etapot Thibaut Pinot nyerte meg a tomboló franciák örömére, Quintana tizennyolc másodperccel utána keresztezte a célvonalat.

Kezdődött a várakozás a kínlódó Froome-ra, aki a végsőkig kihajtotta magát, és egy perc húsz másodperces hátránnyal jött be a kolumbiaihoz képest – ez elég is volt neki, a brit kerekes megvédte a sárga trikóját, és (ha nem éri baleset vasárnap Sevres és Párizs között) megnyeri a 2015-ös Tour de France-ot. Froome előnye 1:12 a záró, 21. szakasz előtt, Quintana pedig több mint négy perccel előzi meg Alejandro Valverdét.

„Megvolt a stratégiánk. Az eredeti terv szerint a Col de la Croix de Fer kaptatóján támadtunk volna, de erre nem volt esélyünk. Jött a B-terv, megpróbáljuk az Alpe d'Huezen, sikerült csökkentenünk a különbséget, de nem eléggé. Froome és csapata jól védekezett, mindent beleadtam, de ez is kevésnek bizonyult. Az első héten veszítettem el az esélyemet a Tour-győzelemre, de az álmomat megőrzöm a sárga trikóról” – reagált a szakaszon történtekre Quintana.

TOUR DE FRANCE 2015
20. szakasz, Modane-Alpe d'Huez, 110.5 km:
1. Thibaut Pinot (francia, FdJeux) 3:17:21 óra, 2. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 18 mp hátrány, 3. Ryder Hesjedal (kanadai, Cannondale) 41 mp h.
Az összetett élcsoportja: 1. Chris Froome (brit, Sky) 81:56:33 óra, 2. Quintana 1:12 perc hátrány, 3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 5:25 p h.
A vasárnapi záró etapon Sevres-ből Párizsba teker a mezőny, a 109.5 kilométeres szakasz végén hagyományosan a Champs-Élysées-n lesz a befutó.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik