Tour de France: a kolumbiai kerekes duplán örülhetett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.20. 17:31
null
Quintana (jobbra) a szakaszt és (vélhetően) a pöttyös trikót is megnyerte (Fotó: Action Images)
A kolumbiai Nairo Quintana nyerte meg a 100. Tour de France kerékpáros-körverseny utolsó előtti, Annecy és Mont Semnoz közötti szakaszát, és a kiemelt hegyi befutónak köszönhetően a pöttyös trikót is felveheti. Az összetettben vezető Christopher Froome harmadik helyen jött be, gyakorlatilag biztossá téve a sárga trikóját. Quintana összetettben a második helyen áll a záró nap előtt, a ma másodikként célba érő Joaquim Rodríguez a harmadik, míg Alberto Contador lecsúszott a dobogóról.

Az idei Tour utolsó előtti szakaszán 125 km várt a mezőnyre Annecy és Mont Semnoz között, benne hat heggyel és egy hegyi befutóval. Chris Froome sárga trikója már gyakorlatilag korábban biztossá vált, így igazán harc csak a többi dobogós helyért és a hegyi pontversenyben volt várható.

A pöttyös trikóért versenyben levő Pierre Rolland rögtön támadásba lendült, és egy kisebb csoporttal ellépett a mezőnytől. Később újabb csoport ért fel hozzájuk, így már kilencfősre nőtt a szökevényboly, amelyből Jens Voigt az első kategóriás hegyhez érve ellépett. Rolland közben szorgosan gyűjtögette a hegyi pontokat, és 15 pontos előnybe került Froome-mal szemben.

A kiemelt kategóriás hegyhez érve a Sky által vezetett mezőny is megindult, és egyre közelebb került a szökevényekhez, Voigtot 8.5 km-rel a cél előtt érték be. Úgy tűnt, Froome megpróbálja megszerezni a pöttyös trikót is.

Az utolsó kilométerekre Froome, Nairo Quintana és Joaquim Rodríguez maradt elől, a brit próbálkozott először támadással, a kolumbiai felvette a ritmusát, majd továbbment a szakaszgyőzelemért és a pöttyös trikóért, amely meg is lett neki (ráadásul bebiztosította a a legjobb 25 éven aluli versenyzőnek járó fehér trikót is). Végül Rodríguez is bejött Froome elé, és összetettben letaszította a dobogóról honfitársát, Alberto Contadort. A vasárnapi, villanyfényes Champs Elysées-i befutó előtt Froome előnye több mint öt perc Quintanával szemben, gyakorlatilag megnyerte a Tourt.

100. TOUR DE FRANCE
20. SZAKASZ, ANNECY–MONT SEMNOZ (125 km)

1. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 3:39:04
2. Joaquim Rodríguez (spanyol, Katyusa) 18 másodperc hátrány
3. Christopher Froome (brit, Sky) 29 mp h.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Christopher Froome (brit, Sky) 80:49:33
2. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 5:03 perc hátrány
3. Joaquim Rodríguez (spanyol, Katyusa) 5:47 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik