Tour: csapatbusz ragadt a célba, Kittelé a szakasz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.29. 17:29
A Porto-Vecchio és Bastia közötti 213 kilométeres etappal kezdődött meg a 100., 2013-as Tour de France országúti kerékpáros-körverseny. A rendkívül kaotikus szakasz végén a német Marcel Kittel (Argos-Shimano) ünnepelhetett.

A Tour első bosszúsága Christopher Froome-ot érte, aki villámgyorsan összeszedett egy defektet a korzikai szakasz elején. A szökési kísérletek közül a Flecha, Boom, Lemoine, Lobato, Cousin ötösé volt a legkomolyabb: a kvintett legnagyobb mért előnye a négy percet is meghaladta, majd innen a szokásoknak megfelelően elkezdett csökkenni. Hatvan kilométerrel a vége előtt a szökevények előnye egy perc alá szűkült, ez már a „közelítő végzet” volt számukra: megérkezett a mezőny.

Az Orica csapatbusza is ráhajtott a 
szakaszgyőzelemre (Fotó: Fotó: m_xl)
Az Orica csapatbusza is ráhajtott a szakaszgyőzelemre (Fotó: Fotó: m_xl)

A hajrát bukás vezette fel (mondhatni, tipikus korai szakasz...), közben a célnál az okozott izgalmat (és némi derültséget), hogy az Orica-GreenEDGE csapatbusza rombolt egy kicsit, majd ott ragadt közvetlenül a cél előtt... A döntés: rövidítik a szakaszt, befutó korábban, a 3 kilométeres jelzésnél – lehet, hogy szívták a fogukat a nézők közül, akik a befutóra foglaltak jó helyet... A hirtelenjében kijelölt cél ráadásul egy körforgalomnál volt, hogy a helyzet még szürreálisabb legyen.

A buszt közben eltávolították, a cél visszakerült az eredeti helyére, az Omega húzta mezőny munkáját óriási bukás nehezítette, amelyben a jó sprinterek közül Peter Sagan is benne volt. André Greipel is az út szélén füstölgött, Mark Cavendish is hátraszorult, Alberto Contador is esett – teljes káosz uralkodott, a cél pedig közeledett.

A Movistar és az Argos húzta a mezőnyt, Gert Steegmans viszont nem kért ebből, és megkísérelt meglépni. Sikertelenül, sprint döntött, az argosos Marcel Kittel ünnepelhette a szakaszgyőzelmet.

Kittel először nyert szakaszt a Touron (a nagy körversenyek közül korábban a Vueltán nyert etapot), és ő a 2013-as verseny első sárga trikósa. A szakasz utóélete: az Orica 2000 svájci frank bírságot fizet a némiképp rossz helyen megálló busz miatt.

BALLADA A CSAPATBUSZRÓL, MELY KIS HÍJÁN TOUR-SZAKASZT „NYERT”: VIDEÓ

TOUR DE FRANCE 2013, 1. SZAKASZ (Porto-Vecchio–Bastia, 213 km)
1. Marcel Kittel (német, Team Argos-Shimano) 4:53:46 óra
2. Alexander Kristoff (norvég, Katyusa) azonos idővel
3. Danny Van Poppel (holland, Vacansoleil-DCM) a. i.

Kittelé az első (Fotó: Reuters)
Kittelé az első (Fotó: Reuters)
Tájkép bukás után (Fotó: Reuters)
Tájkép bukás után (Fotó: Reuters)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik