Tiltott szert találtak Contador szervezetében

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.09.30. 09:18
null
Contador az idei Tour párizsi befutóján (Fotó: Action Images - archív)
Tiltott szert találtak a háromszoros Tour de France-győztes Alberto Contador spanyol kerékpáros szervezetében.

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) azonnal felfüggesztette a sztár versenyzői engedélyét. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált kölni laboratórium közlése szerint nagyon kis mennyiségű, 50 pikogramm (0,00000000005 g) klenbuterolt mutattak ki az idei Tour július 21-i pihenőnapján, a Tourmalet hegyre vezető másnapi szakasz előtt levett vizeletében.

 CONTADOR NYILATKOZATA
 

„Lefolytattuk a csapat belső vizsgálatát, és az eredményt hamarosan nyilvánosságra hozzuk. Azt mondhatom, hogy nem doppingszerrel került a klenbuterol a szervezetembe. A Touron folyamatosan ellenőriztek, és előtte minden teszt eredménye negatív volt. A továbbiakban is mindenben a hatóságok és a UCI rendelkezésére állok" – jegyezte meg a lakhelyén, Pintóban tartott sajtókonferencián Contador. Hozzátette: a csapatszállodában felszolgált ételre panasz volt, ezért inkább hozattak a pihenőnapra Spanyolországból, és ebből július 20-án, majd 21-én is fogyasztott.

Arról, hogy a nemzetközi szövetség felfüggesztette a rajtengedélyét, annyit mondott: hibás döntés volt.

A UCI közleményében jelezte, hogy a 2007-es, 2009-es és az idei Touron diadalmaskodó Contador szervezetében talált klenbuterol 400-szor kisebb mennyiség, mint amennyit ki kell mutatnia egy akkreditált labornak.

A jelenleg hazájában tartózkodó bringás képviselője, Jacinto Vidarte elárulta, hogy őket már egy hónapja értesítették a pozitív eredményéről. Hozzátette: azóta számos szakértővel egyeztettek, akik egybehangzóan állítják, hogy mivel Contadort a Touron több alkalommal is ellenőrizték, a talált mennyiség pedig nagyon kicsi, ezért gyakorlatilag csak valamilyen fertőzött étellel kerülhetett a szervezetébe a tiltott anyag, s nem pedig arról van szó, hogy egy ürülési folyamat eredménye a csekély klenbuteroljelenlét. Az idei szezont már lezáró Contador még csütörtökön sajtótájékoztatót tart az ügyben.

A spanyol kerekes – aki 2008-ban a Giro d’Italián és a Vuelta a Espanán sem talált legyőzőre, és jelenleg őt tartják a világ legjobbjának – esetleges eltiltásáról nem tesz említést a UCI. Még további tudományos vizsgálatoknak kell kideríteniük, hogy a sok és gyakori ellenőrzés mellett miként lehet a jelzett kis mennyiségű klenbuterol jelen egy versenyző szerveztében, vagyis tényleges doppingolásról van-e szó, vagy pedig például fertőzött étel elfogyasztása eredményezte a pozitív mintát.

Így aztán azt sem lehet tudni, hogy Contadort megfosztják-e az idei Tour-győzelmétől.

Mindenesetre ha Contadort bűnösnek találják, azzal az ismét nagy csapás érné kerékpársportot, hiszen az elmúlt évtizedben számos nagyságról derült ki, hogy doppingolt, a UCI pedig rengeteg pénzt ölt abba, hogy megtisztítsa a sportágat a csalóktól.

Az Egyesült Államokban jelenleg is tart az a vizsgálat, amelyet a hétszeres Tour-győztes Lance Armstrong ellen folytatnak, ugyanis a 2006-ban a Tour-győzelmétől megfosztott Floyd Landis azt vallotta, hogy honfitársa is rendszeresen élt doppingszerekkel pályafutása során.

 MEGBUKOTT A VUELTA 2. HELYEZETTJE

Fennakadt a doppingvizsgálaton Ezequiel Mosquera spanyol kerékpáros, a szeptember 19-én záruló Vuelta a Espana második helyezettje.

A nemzetközi szövetség (UCI) csütörtökön, az ausztráliai országúti világbajnokság helyszínén jelentette be, hogy a Xacobeo csapat legjobbja, valamint klubtársa, David Garcia bukott le az idei Vueltán. Mindkettőjük esetében a vérképzést serkentő hidroxietil keményítőt találtak a szeptember 16-i szakasz után levett vizeletmintában.

A második, B-próbát Mosquera és Garcia is kérheti.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik