Rolland-nál nem volt gyorsabb, Wiggins őrzi vezető helyét

Vágólapra másolva!
2012.07.12. 18:29
null
Nibali (balra) és Wiggins a célban (Fotók: Reuters)
A francia Pierre Rolland 4:43.54 órás időeredménnyel nyerte meg a francia kerékpáros-körverseny 11., Albertville és La Toussuire/Les Sybelles közötti 148 kilométeres szakaszát. A jelentős emelkedőkkel tarkított napon hegyi befutón volt a végállomás, a második helyen a honfitárs Thibaut Pinot érkezett célba, a harmadik a brit Christopher Froome lett. Összetettben Bradley Wiggins őrzi vezető pozícióját, ráadásul az eddig második Cadel Evanst le is tudta szakítani magáról, utóbbit ketten is megelőzték.

 

A mezőnyre komoly erőpróba várt a csütörtöki etapon, hiszen kezdésként rögtön fel kellett menni a Col du Madeleine-re, onnan lejőve pedig a Col de la Croix de Fer magasodott a még versenyben lévők előtt. Egyiket sem illet félvállról venni, tekintettel a 6.2 százalékos, valamint a 6.9 százalékos emelkedőre, amely előbbi esetében 25.3 km-rel, utóbbinál 22.4 km-rel párosult.

A boly előtt húsz főnél is többet számláló szökevénycsoport tekert, kisebb csapatokra bontva. A 2000 méteres csúcsra Peter Velits (Omega Pharma-Quick Step), a 2067 méteresre Frederik Kessiakoff (Asztana) ért fel elsőként, begyűjtve a pluszpontokat. Utóbbi Velits mögött második helyen teljesítette az első csúcsot 20 hegyi pontért.

Rolland a célban
Rolland a célban

Ezt követően a második kategóriás Col du Mollard-ra küzdötte fel magát a mezőny, Rolland (Europcar), Kiserlovksi (Asztana), Kirjienka (Movistar), Sörensen (Saxo) volt a sorrend, hogy a lendületes lejtőt maguk mögött tudva nekirugaszkodjanak a végső erőpróbának, az első kategóriás hegyi befutónak. A mezőny hátránya három és fél perc volt ekkor.

Az emelkedő felét letudva, a cél előtt tíz kilométerrel előbb nevesített kvartett haladt az élen, az utánuk tekerők, még látó-, de inkább hallótávolságban lévők között viszont megkezdődött az akciózás.

Így tett az élen Pierre Rolland is, aki némi előnyre tett szert. A franciába bátorság mellett kellő erő is szorult szépen: a hazai közönség szimpátiáját bírva, a cél előtti közvetlen kilométereket már mosolyogva tette meg. Nem is talált legyőzőre.

Az Europcar 25 éves versenyzője pályafutása második szakaszát nyerte meg a Touron – tavaly győzött először, a viadal 19. szakaszán –, míg csapata Thomas Voeckler szerdai sikerét követően ismét részgyőzelemnek örülhetett.

Az igazi dráma mindeközben az összetettben dobogós helyen állók között történt, akiket az őt követők között találhattunk. Az élen álló Bradley Wiggins egy ponton elkészülni látszott az erejével, így Cadel Evans és Christopher Froome előtt is adódott lehetőség, hogy csökkentse a hátrányát, de erre végül nem került sor. Talán azért, mert utóbbira rászóltak a Sky-csapattól, hogy vegyen vissza... Evans a végén nemhogy faragott volna a hátrányból, hanem még nőtt is neki, a 11. helyen célba érkezve az összetett dobogójáról is lecsúszott.

TOUR DE FRANCE
11. SZAKASZ, ALBERTVILLE–LA TOUSSUIRE/LES SYBELLES (148 KM)
1. Pierre Rolland (francia, Europcar) 4:43:54 óra
2. Thibaut Pinot (francia, Big Mat) + 55 mp
3. Christopher Froome (brit, Sky Procycling) a. i.
4. Jurgen Van Den Broeck (belga, Lotto) + 57 mp
5. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas-Cannondale) a. i.
6. Bradley Wiggins (brit, Sky Procycling) a. i.
7. Chris Anker Sörensen (dán, Saxo) + 1:08 p
8. Janez Brajkovic (szlovén, Asztana) + 1:58 p
9. Vasili Kirjienka (fehérorosz, Movistar) + 2:13 p
10. Fränk Schleck (luxemburgi, RadioShack) + 2:23 p
11. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing) a. i.
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Bradley Wiggins (brit, Sky) 48:43:53 óra
2. Christopher Froome (brit, Sky) + 2:05 p
3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas-Cannondale) + 2:23 p
4. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing) + 3:19 p
5. Jurgen Van Den Broeck (belga, Lotto) + 4:48 p
6. Haimar Zubeldia (spanyol, Radioshack-Nissan) + 6:15 p
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik