Petacchi már a második etapgyőzelmét aratta az idén

Vágólapra másolva!
2010.07.07. 20:02
null
Ismét Petacchi örülhetett a szakasz végén (Fotó: Action Images)
Címkék
A francia körverseny negyedik szakasza sprintbefutót hozott, amelyben az olasz Alessandro Petacchi volt a leggyorsabb, a sárga trikót pedig továbbra is a svájci Fabian Cancellara viselheti.

Cavendish? McEwen? Hushovd? Farrar? Egyik sem, hanem Alessandro Petacchi! Noha a felsoroltaknak talán több esélyük volt a szakaszgyőzelemre a francia körverseny negyedik etapján – amelyen már nem állt rajthoz a kedden kulcscsonttörést szenvedő Frank Schleck –, mint Petacchinak, ám a rutinos olasz bringás végül mindenkit lehajrázott a reimsi befutónál, ahová 2002-t követően érkezett meg ismét a mezőny.

Petacchi 2004 után az idén állt ismét rajthoz a Tour de France-on, és a 2003-as négy szakaszgyőzelme után már kettőnél jár (mindkét sprintbefutót ő nyerte meg), miközben fel tud mutatni 21 Giro- és 19 Vuelta-szakaszelsőséget is, s úgy tűnik, a Lampre vezetői jól döntöttek, amikor tavaly lehetőséget adtak a doppingvétsége után a második vonalbeli csapatnak számító LPR Brakes-hez visszatérő Petacchinak.

Az idei Tour egyik legrövidebb szakaszán előre borítékolni lehetett a sprintbefutót, ezt talán lelkük mélyén a szökevények is tudták, noha a Dmitrij Champion, Francis De Greef, Nicolas Vogondy, Inaki Issasi, Iban Mayoz ötös fogat becsülettel küzdött, négy perccel is vezettek, az utolsó tíz kilométerhez érve aztán bedarálta őket a mezőny, majd következett a sprinterek harca, amelyben a hosszú hajrát indító Petacchi mindenkinél gyorsabbnak bizonyult, a nagy favoritnak számító Mark Cavendish csak 12. lett.

„Bizonyítottam, hogy nyerni tudok mindenféle körülmények közt, habár hallottam, hogy a brüsszeli befutó után öregnek tituláltak – mondta a célban Alessandro Petacchi. – Köszönöm a csapatomnak, hogy újra ilyen rangos versenyen indulhatok. Azzal, hogy nyertem két szakaszt, még nem végeztem, azért vagyok itt, hogy nyerjek, és ezt megpróbáljam újra meg újra megismételni. Ez már nem az a helyzet, amikor a Fasso Bortolo vonata mögött sprinteltem, az utóbbi években jó párszor voltam egyedül elöl, s tapasztalatokat gyűjtöttem ebben is, és tudom, hogy a vezetők azt remélik, így folytatom a továbbiakban is."

KERÉKPÁR
97. TOUR DE FRANCE
4. szakasz. Cambrai–Reims (153.3 km): 1. Alessandro Petacchi (olasz, Lampre) 3:34:55, 2. Dean (ausztrál, Garmin) azonos idővel, 3. Boasson Hagen (norvég, Sky) a. i., ...26. Cancellara (svájci, Saxo Bank) a. i.
Az összetett állása: 1. (sárga trikóban) Fabian Cancellara 18:28:55, 2. Thomas (brit, Sky) 23 másodperc hátrány, 3. Evans (ausztrál, BMC) 39 mp h.
A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Thor Hushovd (norvég, Cervelo) 80 pont, 2. Petacchi 70, 3. McEwen (ausztrál, Katyusa) 62
A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Jerome Pineau (francia, Quick Step) 13, 2. Chavanel (francia, Quick Step) 8, 3. Taaramae (észt, Cofidis) 8
A legjobb 25 éven aluli versenyző: 1. (fehér trikóban) Geraint Thomas 18:29:18, 2. A. Schleck (luxemburgi, Saxo Bank) 46 mp h., 3. Kreuziger (cseh, Liquigas) 2:01 perc hátrány
A csapatversenyben: 1. Saxo Bank 55:30:40, 2. Garmin-Transitions 11 mp h., 3. Sky 25 mp h.
Következik: 5. szakasz (Épernay–Montargis, 187.5 km)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik