Pályakerékpár: nyeregben a rövid pályás gyorskorcsolyázók is

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2020.09.18. 18:34
null
Jászapáti Petra készül a pályakerékpáros ob-re (Fotó: HUNSKATE Média)
Szombaton és vasárnap a Millenáris Velodrome ad otthont a pályakerékpárosok országos bajnokságának – a versenyen két rövid pályás gyorskorcsolyázó, Jászapáti Petra és Oláh Bence is elindul.

A koronavírus-járvány sokat elvesz, de néha ad is: a megváltozott körülmények ezúttal lehetőséget is adtak, mégpedig rövid pályás gyorskorcsolyázóinknak, akik közül ketten, Jászapáti Petra és Oláh Bence elindulnak a hétvégi pályakerékpáros országos bajnokságon. Az eredeti tervek szerint így tett volna Liu Shaolin Sándor is, ám a pozitív koronavírus-teszt megállásra és karanténra kényszerítette az olimpiai bajnokot.

Jászapáti Petra és Oláh Bence (Fotó: HUNSKATE Média)
Jászapáti Petra és Oláh Bence (Fotó: HUNSKATE Média)

„Ha nem lenne járvány, most az országos bajnokságra készülnék. Már a rövid pályás gyorskorcsolya ob-ra, és nem a pályakerékpárosra – mondta el a „kirándulás” kapcsán a világbajnoki ezüstérmes Jászapáti Petra. – Az idei felkészülésünk során sokat kerékpároztunk, aztán a margitszigeti balesetünk után a terep és az országút helyett egyre többet tettük ezt meg a pályán. Pataki Ibolya, a kerékpáros edzőnk adott egy pályakerékpárt, én meg kipróbáltam, s nagyon tetszett. Elkezdtem videókat nézegetni versenyekről, majd megkérdeztem, indulhatok-e a magyar bajnokságon.”

Mivel a válasz igen volt, s nemcsak Pataki Ibolyától, hanem a short track válogatott trénereitől, Csang Csing Linától és Bánhidi Ákostól is, Jászapáti Petra újult erőre kapott: hétvégén 200 és 500 méteren, valamint a BVSC színeiben a csapatversenyen indul – csak az időfutamok jöhettek számításba, hiszen az edzői mindössze egy feltételt támasztottak a „sportágváltás” kapcsán, mégpedig azt, hogy a korisok mezőnyfutamban ne induljanak, merthogy az azért jóval veszélyesebb.

„Nincs tapasztalatunk, milyen egy mezőnyfutam, és tényleg veszélyesebb – jegyezte meg Jászapáti, akit arra kértünk, árulja el a két sportág közötti hasonlóságokat és különbözőségeket: – Mindkettőben balra kanyarodunk, és gyorsan megyünk, csak a kerékpározás során nyeregben ülök, míg a short trackben meghatározott pozícióban tartom magam. De komolyra fordítva: amellett, hogy az egyik egy nyári, a másik egy téli sportág, ugyanazokat az izmokat mozgatja meg, és ugyanúgy kell hozzá a jó erőállóképesség is. És a pályakerékpáron sem lehet félni. Az elején tartottam a kanyaroktól – felülről nézve jóval meredekebbnek néz ki a pálya, mint alulról, de az elmúlt hetekben már ehhez is hozzászoktam.”

Ahogyan a szabályokat is folyamatosan tanulja a short trackben Magyarország első világkupa-aranyát magáénak tudható sportoló, a pályakerékpáros ob-n pedig elsősorban az a célja, hogy felidézze magában azokat a verseny előtti érzéseket, amelyeket hónapok óta nélkülözni kénytelen...

„A tudat, hogy decemberben talán rendeznek még világkupa-fordulókat, segít a felkészülés során, ám könnyen lehet, hogy csak januártól, vagy még később indul a szezon – fogalmazott Jászapáti. – Márpedig versenyezni jó, ezért is várom már nagyon az országos bajnokságot. Van bennem izgalom, kíváncsi vagyok, milyen lesz ismeretlen sportolók között versenyezni, hogyan oldom meg a technikai kérdéseket. Időeredményekben nemigen gondolkodom, hiszen nincs múltam ebben a sportágban, így felesleges, pontosabban meglehetősen nehéz bármit is célul kitűznöm magam elé.”

A pjongcsangi olimpián tartalékként kint lévő, tavaly a Semmelweis Egyetemen általános orvosi diplomát szerző Oláh Bence 1000 méteren indul.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik