Megvan Mark Cavendish első idei sikere

Vágólapra másolva!
2010.07.08. 19:36
null
Cavendish 11. alkalommal nyert szakaszt a Touron (Fotó: Reuters)
A francia körverseny ötödik szakasza is sprintbefutót hozott, amely során a brit Mark Cavendish bizonyult a leggyorsabbnak. Az összetettben továbbra is a svájci Fabian Cancellara vezet.

Egyre jobban közelít a Tour de France mezőnye a kemény próbatételhez, az Alpok emelkedőihez, ahol először szombaton lesz jelenése a kerekeseknek, de igazából a vasárnapi etap lesz majd kemény. Csütörtökön 187 kilométer várt a bringásokra, akik szinte teljesen sík terepen tekerhettek, mindössze négy negyedik kategóriás dombot kellett megmászniuk.

Az Épernay-ből induló etapon szinte rögtön a rajt után meglépett a mezőnytől Jürgen Van de Walle, José Ivan Gutiérrez és Julian El Fares, s ugyan a trió majd' ötperces előnyt is felépített magának, várható volt, hogy a sprinterek csapatai nem hagyják, hogy hazaérjenek, végül 5.5 kilométerrel a cél előtt El Farest és Van de Wallét, négy kilométernél pedig Gutiérrezt is befogták.

A szerdán a sprintből kimaradó Garmin ezúttal igyekezett a lehető legjobban felvezetni a könyökét fájlaló Tyler Farrarnak a hajrát, a rendkívül tehetséges amerikai sprinter azonban ezúttal nem remekelt, mögüle robbantott viszont az idén eddig gyenge szezont teljesítő Mark Cavendish, s bizonyította, hogy nem hiába tartják a jelenlegi leggyorsabb hajráembernek. Az eddig két szakaszt megnyerő Petacchit Farrar felvezetőembere tartotta fel, az út második oldalán hajrázó Gerald Ciolek pedig már nem érte be a HTC-Columbia bringását, aki idei első, pályafutása 11. szakaszát nyerte meg a Touron – három év alatt!

„Csak Mark Renshaw-t kellett követnem, biztos voltam benne, hogy ha megyek utána, akkor jó helyen leszek – dicsérete csapattársát a dobogón magát elsíró Cavendish a befutót követően. – Nagy nyomás alól szabadultam fel ezzel a sikerrel, nemhiába dolgoztam érte annyit. Az volt a célom, hogy az idén is tudjak szakaszt nyerni a Touron, de tudtam, sokan akarnak ebben megakadályozni. Nem kételkedtem, a gyorsaságomban eddig sem, de ez a siker nagy lökést adhat."

97. TOUR DE FRANCE
5. szakasz. Épernay–Montargis (187.5 km): 1. Mark Cavendish (brit, HTC-Columbia) 4:30:50, 2. Ciolek (német, Milram) azonos idővel, 3. Boasson Hagen (norvég, Sky) a. i., …32. Cancellara (svájci, Saxo Bank) a. i.
Az összetett állása: 1. (sárga trikóban) Fabian Cancellara 22:59:45, 2. Thomas (brit, Sky) 23 másodperc hátrány, 3. Evans (ausztrál, BMC) 39 mp h.
A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Thor Hushovd (norvég, Cervelo) 102 pont, 2. Petacchi (olasz, Lampre) 88, 3. McEwen (ausztrál, Katyusa) 81
A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Jerome Pineau (francia, Quick Step) 13, 2. Chavanel (francia, Quick Step) 8, 3. Taarmae (észt, Cofidis) 8
A legjobb huszonöt éven aluli versenyző: 1. (fehér trikóban) Geraint Thomas 23:00:08, 2. A. Schleck (luxemburgi, Saxo Bank) 46 mp h., 3. Kreuziger (cseh, Liquigas) 2:01 perc hátrány
A csapatversenyben: 1 Saxo Bank 69:03:10, 2. Garmin-Transitions 11 mp h., 3. Sky 25 mp h.
Következik: 6. szakasz (Montargis–Gueugnon, 227.5 km)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik