MTI 2019.09.29 19:06 Frissítve: 2019.09.29 22:04

Kerékpáros-vb: Pedersen meglepetésgyőzelme, mindkét magyar feladta

Meglepetésre Mads Pedersen nyerte a férfi mezőnyversenyt a yorkshire-i országúti kerékpáros világbajnokság vasárnapi záró napján. Mind a két magyar induló feladta a viadalt.

 

Mads Pedersen nyerte a mezőnyversenyt (Fotó: AFP)

Leedsből 12 fokban vágtak neki a kerekesek a heves esőzés miatt 262 kilométeresre rövidített távnak, amelynek zárásaként kilencszer teljesítették a harrogate-i körpályát. A 195 fős mezőnyben – hat év után újra – szerepelt magyar versenyző, ráadásul kettő is: a vb-újonc Dina Márton, valamint a legutóbbi magyar induló, az eredetileg tartalék Kusztor Péter, aki a visszalépések miatt állhatott rajthoz pályafutása ötödik világbajnokságán.

Dina két gyorsan meghiúsult szökési kísérletben is részt vett, a mezőnytől végül sikeresen elszakadó 11 fős szökésbe viszont nem került be. Ott volt viszont az idei Giro d'Italia győztese, az ecuadori Richard Carapaz, valamint a Vuelta a Espanán diadalmaskodó szlovén Primoz Roglic, illetve a kétszeres Grand Tour-győztes, idén a várakozások alatt teljesítő kolumbiai Nairo Quintana, a csoportjuk négy perc feletti előnyt dolgozott ki. Dina 175 kilométerrel a cél előtt földre került, láthatóan megszédült, míg a kerékpárjáról leesett a lánc. Noha rövid idő után visszaült és tovább tekert, bő fél órával később feladta a viadalt.

A harrogate-i körpályán befogták a szökevénycsoportot, a kerékpárosok pedig bukás és a rossz körülmények miatt sorra szálltak ki a versenyből, így tett Kusztor Péter és a tavalyi győztes spanyol Alejandro Valverde is.

Az egyre fogyatkozó mezőny előtt az utolsó harminc kilométerre állt össze a végül hazaérő ötfős szökés, amelyből 13 kilométerrel a cél előtt az előzetesen legnagyobb esélyesnek tartott Mathieu van der Poel szakadt le, a cyclocross (terepkerékpár) regnáló világbajnoka vélhetően eléhezett. Az utolsó emelkedőn pedig az olasz Gianni Moscon maradt el az első hármastól, akik a végén már tudták: köztük dőlnek el a világbajnoki érmek.

A kimerült és átfázott versenyzők közül a záró kétszáz méterhez érve végül a tavalyi Európa-bajnok olasz Matteo Trentin indított erőtlen hajrát, ám Pedersen könnyedén kikerülte, és 23 évesen megszerezte a dánok első világbajnoki címét. Ez volt idei második győzelme, egy hete a Grand Prix d'Isbergues-n diadalmaskodott.

Harmadikként a svájci Stefan Küng zárt a rendkívüli körülmények között rendezett versenyen, amelyen 46-an értek célba.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROS VB
FÉRFI MEZŐNYVERSENY

1. Mads Pedersen (Dánia) 6:27:28 óra
2. Matteo Trentin (Olaszország) azonos idővel
3. Stefan Küng (Svájc) 2 másodperc hátrány
...Dina Márton és Kusztor Péter nem ért célba.

2019.11.26 19:45:31

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. A magyar kerékpársport az utóbbi években egészen valószínűtlen fejlődési ívet írt le.

2019.08.20 12:38:53

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2019.07.30 16:42:37

Kerékpár KOHÁN GERGELY

Az ecuadori Carapaz Giro-győzelme után a kolumbiai fiatal franciaországi diadalán ámul a világ.

2019.07.06 10:44:09

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2019.06.30 23:00:48

Kerékpár KOHÁN GERGELY

Az ötszörös olimpiai bajnok megreformálná a kerékpársportot a nézők örömére.