Kerékpár: Valter a 9., belga siker a második etapon Norvégiában

Vágólapra másolva!
2023.05.28. 18:33
null
Valter Attila (magyar bajnoki trikóban) célba ért, de még nincs eredménye, mert le kellett cserélnie a kerékpárját (Fotó: twitter.com/TeamDSM)
Az országúti kerékpárosok Norvég Körének Valle és Stavanger közötti 166 kilométer hosszú, második szakaszának végén a belga Thibau Nys győzött, az összetettben vezető Ben Tullett a jóváírásnak köszönhetően növelte előnyét. Valter Attila hivatalos eredményére egy ideig várni kellett, mert kisebb bukása miatt kerékpárát cserélt, s azon nem volt nyomkövető, ám végül kiderült: a kilencedik helyen ért be, s az összetettben Nys megelőzte, így a negyedik.

Viszonylag kevés síkot tartalmazott a Norvég Kör második szakasza, amelyen a nap szökése 20 kilométer után alakult ki, s végül egy nyolc fős boly lépett meg. Legnagyobb előnye a szokénycsoportnak három percnél valami több egy alkalommal sem volt, s a nap második hegyi hajráját követően, 30 kilométerrel a cél előtt már csak ketten maradtak, Dries De Bondt és Zeb Kyffin.

Ekkor a főmezőnyben egy kisebb bukás zavarta meg a kedélyeket, amelybe Valter Attila is belekerült, többen, köztük a magyar bajnoki trikót viselő jumbós is az útmenti árokba borult, ám gond nélkül folytatni tudta a tekerést mindenki – így Valter is.

A szökevényeknél aztán három kilométerrel a cél előtt Kyffin leszakadt a belgáról, akit végül néhány száz méteren belül be is fogott a mezőny. Az utolsó néhány kilométer váltakozóan 1-2 és 5-6 százalékos meredekséggel emelkedett, s ekkor már az összetettben harmadik helyen álló Valter Attila is fel-fel bukkant a mezőny elején.

Az utolsó 200 méter egészen meredek, 15 százalékos volt, ezt pedig Valter az első tízben kezdte, ám végül a belga Thibau Nys hajrázott a legjobban, s megnyerte az etapot, egy másodperccel megelőzve a belga Edward Planckaertet és az összetettben vezető Ben Tulletett, aki azonban a harmadik helyért járó időjóváírásnak köszönhetően négy másodperccel növelte előnyét a második Magnus Sheffield előtt.

Valter Attila az első tíz között érkezett meg, első blikkre a nyolcadik helyen láttuk átszelni a célvonalat, ám a hivatalos eredményére egyelőre várni kell, mert a bukás miatt kerékpárt kellett cserélnie, így a bringájában nem volt megfelelő nyomkövető...

FRISSÍTÉS 18.50:

Kiderült, szemünk csalt, a verseny hivatalos honlapja szerint Valter Attila a kilencedikként szelte át a célvonalat, s végül nem kapott plusz időhátrányt, csupán egy másodpercet, mint a többiek előtte. Ez viszont azt eredményezte, hogy a szakaszt megnyerő Nys a sikerért kapott 10 másodperc időjóváírásnak köszönhetően megelőzte Valtert az összetettbe, aki így a negyedik helyen áll 24 másodperc hátránnyal.

DINA ÖSSZETETTBEN KILENCEDIK FRANCIAORSZÁGBAN

A Tour de la Mirabelle versenyen szerepelt Dina Márton a kilencedik helyen zárta a háromnapos franciaországi országúti viadalt.

Az ATT Investments 27 éves magyar bringása – aki szombaton negyedikként ért célba – vasárnap a Tomblaine és Damelevieres közötti 178.3 kilométeres zárószakaszon az elsővel azonos idővel a 13. helyen tekert be, a procyclingstats szakportál adatai alapján ezzel kilencedik helyen fejezte be a versenyt.

A mezőny másik magyarja, Kusztor Péter (Novo Nordisk) a zárószakaszt az 50., az összetettet a 67. pozícióban fejezte be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik