H. D./MTI 2020.07.12 16:03 Frissítve: 2020.07.12 17:40

Kerékpár: „Mint egy horrorfilm” – tömegbukás a hazai viadalon

Óriási tömegbukás volt az 1. Gella-kupa rajtja után – írja a velo.hu Facebook-oldala. A beszámoló szerint a magyar országúti kerékpárosverseny első körében, a Tótvázsony és Balatonszőlős közti lejtmenetben nagyjából 50 versenyző esett el 70 kilométer per óra körüli sebességnél, így sokan megsérültek, több mentőautó és mentőhelikopter is érkezett a helyszínre.

Képünk illusztráció! (Fotó: Ladóczki Balázs/Nógrád Megyei Hírlap)

 

A velo.hu beszámolója szerint a 200 fős mezőnyből nagyjából ötvenen, három kilométerrel a rajt után buktak egy 8 százalékos lejtmenetben. Többen egy patakmederben kötöttek ki, és sokan meg is sérültek, így számos mentőautó és mentőhelikopter érkezett a helyszínre.

„Sok versenyen láttam bukást, de itthon hasonlót se. Az erdő úgy nézett ki, mint egy horrorfilm. Vér mindenhol, törött bringák tömkelege” – idézi az MTI Szilasi Lászlót, a velo.hu alapítóját, aki szerint nagyjából ötvenen estek el a jó minőségű úton, ő maga is a patakmederbe zuhant, ám zúzódásokkal és „ripityára tört sisakkal” megúszta.

Az MTI érdeklődésére Szilasi – aki a Tour de Hongrie versenyigazgatója és a Giro d'Italia magyarországi Nagy Rajtjának sportszakmai vezetője – azt mondta: szerinte ez az utóbbi húsz év legnagyobb magyarországi kerékpáros-versenybalesete. Úgy tudja, a mentőautók és helikopterek folyamatosan dolgoznak, értesülései szerint legalább húsz sérült van, közülük néhány súlyos.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek megerősítette: a balesetben 19-en sérültek meg – 17 férfi és 2 nő – akik zömében zúzódásos sérüléseket szenvedtek, de többüknél felmerült a csonttörés vagy az agyrázkódás gyanúja is. A mentők a helyszínre két mentőhelikopterrel és kilenc mentőautóval érkeztek, a sérülteket az ajkai, a veszprémi és a székesfehérvári kórházakba vitték. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője arról tájékoztatott: a baleset egy zártkörű verseny előre egyeztetett útvonalán történt. A résztvevők a kijelölt utak teljes hosszán jogosultak voltak közlekedni az úttest jobb oldalán, a nagyobb bolyokat autós és motoros rendőrök is kísérték.

A deltahirek.hu Kucsera Katalin rendőrségi sajtóreferenst is idézi az esettel kapcsolatban. Mint elmondta, tíz embert súlyos, többeket pedig könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba.

2020.08.06 19:50:09

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. A részeredményeknél sokkal fontosabb, hogy a végső diadalt a józan ész arassa.

2019.11.26 19:45:31

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. A magyar kerékpársport az utóbbi években egészen valószínűtlen fejlődési ívet írt le.

2019.08.20 12:38:53

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2019.07.30 16:42:37

Kerékpár KOHÁN GERGELY

Az ecuadori Carapaz Giro-győzelme után a kolumbiai fiatal franciaországi diadalán ámul a világ.

2019.07.06 10:44:09

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.