Kerékpár: korán ünnepelt a világbajnok, Roglic lesprintelte – videó

Vágólapra másolva!
2020.10.04. 18:40
null
Julian Alaphilippe (szivárványos trikóban) korán ünnepelt, Primoz Roglic (sárgában) lesprintelte (Fotó: AFP)
Primoz Roglic emlékezetes hajrában nyerte meg a Liege–Bastogne–Liege klasszikus egynapos országúti kerékpáros-viadalt, amelyen Peák Barnabás személyében először indult magyar résztvevő – írja az MTI.

Az olimpiai bajnok belga Greg Van Avermaet nagyot esett, és feladta a 257 kilométer hosszú vasárnapi versenyt, a friss világbajnok Julian Alaphilippe ugyancsak bukásba keveredett, ám visszaért a mezőnyre. Sőt, az utolsó emelkedőn, 14 kilométerrel a cél előtt robbantott is a francia bringás, ez pedig szétszedte a sort.

Egy négyfős csoport mindenkit maga mögé utasított, Alaphilippe mellett a Tour de France-győztes szlovén Tadej Pogacar, honfitársa, a francia körversenyen második Primoz Roglic, valamint a szerdán a Vallon Nyilat megnyerő svájci Marc Hirschi, illetve az időközben rájuk felérő szlovén Matej Mohoric harcolt a végső sikerért. Alaphilippe a hajrában az első helyen tekerve hirtelen keresztezte vetélytársai haladási irányát, ezzel kizökkentve Hirschit és Pogacart, majd néhány méterrel a cél előtt ünnepelni kezdett, ám a felszabaduló sávon besurranó Roglic negyednyi kerékkel megelőzte.

Card

A világbajnokot utólag a zsűri szabálytalan manővere miatt a csoport végére sorolta, így végül ötödik lett, míg a második helyet Hirschi, a harmadikat Pogacar szerezte meg. Roglic a viadal történetének első szlovén győztese lett.

„Ez egészen hihetetlen. Sohasem szabad feladni, még az utolsó centimétereken sem. Végül csak sikerült nyernem valamit" – nyilatkozott a viadal után a 30 éves Roglic arra utalva, hogy a Tour de France-t a szinte biztos siker tudatában az utolsó előtti szakaszon, az egyéni időfutamon vesztette el.

Korábban négy magyar kerékpáros, Bodrogi László, Szeghalmi Bálint, Kusztor Péter és Valter Attila állt rajthoz az öt legnagyobb egynapos országúti kerékpáros-viadal, a Monumentumok (Milánó–Sanremo, lombardiai körverseny, flandriai körverseny, Párizs–Roubaix, Liege–Bastogne–Liege) valamelyikén, utóbbin első ízben szerepelt magyar Peák Barnabás személyében. A Mitchelton-Scott 21 esztendős kerékpárosa közel 13 perc hátránnyal a 98. helyen ért célba.

A női versenyt a 2015-ös világbajnok brit Elizabeth Deignan nyerte meg 30 kilométeres szóló szökésből.

LIEGE–BASTOGNE–LIEGE, 257 KM
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 6:32:02 óra
2. Marc Hirschi (svájci, Sunweb) azonos idővel
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) a. i.
4. Matej Mohoric (szlovén, Bahrain-McLaren) a. i.
5. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck–Quick-Step) a. i.
...98. Peák Barnabás (Mitchelton-Scott) 12:52 perc hátrány

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik