H. Á. 2020.08.07 15:36 Frissítve: 2020.08.07 16:02

Kerékpár: felébresztették a kómából a borzalmasat bukó bringást

Mint arról korábban beszámoltunk, szerdán hatalmas bukással zárult a lengyel országúti kerékpáros-körverseny első szakasza. A versenyzők közül többen is megsérültek, egyiküket, Fabio Jakobsent mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani, később ötórás arckoponyaműtéten esett át, majd pénteken délután sikeresen felébresztették a mesterséges kómából. A balesetet okozó, s azóta közellenségnek kikiáltott Dylan Groenewegen csütörtök este elnézést kért a történtek miatt.

 

Jakobsen a bukásával végződő szakaszon (Fotó: AFP)

Az első szakaszt hivatalosan Jakobsennek ítélte a zsűri, a 23 éves bringást súlyos, életveszélyes sérülésekkel mentőhelikopter szállította a sosnowieci Szent Borbála kórházba, ahol öt és fél órán keresztül operálták: megműtötték a koponyáját és az arcát.

Pawel Gruenpeter, az intézet igazgatóhelyettese csütörtökön közölte: az éjszakai beavatkozás a körülmények miatt nehéz volt – korábbi sajtóhírek arról számoltak be, hogy Jakobsen szájpadlása átszakadt, ami megnehezítette az intubálást –, ám komplikációk nem léptek fel.

„Nincs közvetlen életveszélyben” – idézte az orvost az ESPN weboldala csütörtökön. Hozzáfűzte: Jakobsen agya és gerince nem sérült, de egyelőre még mesterséges kómában tartják.

Ebből végül péntek kora délután sikeresen ébresztették fel, a lengyel körverseny szervezői erről szűkszavú Twitter-bejegyzésben számoltak be.

„Jó híreink vannak a sosnowieci kórházból! Fabio Jakobsent felébresztették a mesterséges kómából. Állapota jó!” – áll a rövid bejegyzésben.

Az AP hírügynökség arról számol be Jakobsennel kapcsolatban, hogy a holland eszméleténél van, maga mozgatja a végtagjait és önállóan lélegzik. Dr. Gruenpeter szerint a holland sportoló körülbelül két hét múlva hagyhatja el az intézményt, 


 

 

2020.10.21 13:58:43

Kerékpár H. D.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2020.10.03 00:44:35

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. A sporttörténelem második magyarjaként lesz ott az egyik nagy háromhetes körverseny rajtjánál.

2020.09.30 14:24:39

Kerékpár H. D.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2020.09.21 14:20:27

Kerékpár KOHÁN GERGELY

„Ez minden idők egyik legnagyszerűbb teljesítménye volt, amit a kerékpársportban valaha is láttunk.”

2020.09.02 09:46:35

Kerékpár SZŰCS ANDRÁS

Az olasz egy Tour de France- és még egy Giro-sikerrel mondaná tökéletesnek pályafutását.