Hushovd szakaszgyőzelme, Voeckleré maradt a sárga trikó

Vágólapra másolva!
2011.07.15. 17:37
null
Hushovd (jobbra) az első szakaszát nyerte az idei Touron (Fotó: Reuters)
Címkék
A Francia kerékpáros körverseny 13. szakaszát a norvég Thor Hushovd nyerte meg, míg a második helyen a francia David Moncutié, a harmadikon pedig sokáig vezető, szintén francia Jérémy Roy futott be. Utóbbiak honfitársa, Thomas Voeckler közben megtartotta a sárga trikót.

Mintegy tíz kilométerrel a rajt után rögtön szökési kísérletet hajtott végre hat versenyző, a mezőny azonban nem hagyta meglépni őket. Nem sokkal később három kerekes is bukott, azonban mindannyian folytatni tudták a szakaszt.

SZAVAZÁS

Ki nyeri a Tour de France-t 2011-ben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az első hegyi hajrát, amely egy 1.5 kilométeres, átlagban 8.1 százalékos emelkedő volt (Cote de Cuqueron), Jelle Vanendert (Omega Pharma-Lotto) nyerte. Ezután többen is megpróbáltak kiszakadni a bolyból, s végül sikerrel is járt egy nagyobb csoport, amelynek többek között tagja volt Jérémy Roy és Alessandro Petacchi is.

A sprinthajrához a szökevények után José Joaquín Rójas ért oda először, majd utána a pontversenyben élen álló Mark Cavendish.

A Col d'Aubisque nevű emelkedőn Thor Hushovd lépett meg a többiektől, Roy pedig követte őt. Sőt nemcsak követte norvég vetélytársát a francia, hanem később meg is lépett tőle. David Moncoutié szintén utolérte Hushovdot, és ugyancsak maga mögé utasította.

Roy előnye időközben közel egypercesre nőtt Moncoutiével szemben, míg Hushovd hátránya már közel két perc volt az élen álló franciához képest. A mezőny hátránya eközben majdnem nyolc percre duzzadt; az összetettben élen álló Thomas Voeckler csapattársaival együtt haladt az élbolyban.

Aztán a hajrához közeledve többen mások is elszakadtak a mezőnytől – melynek hátránya közeledett a kilenc perchez –, többek között Philippe Gilbert és Vlagyimir Guszev is remek tempót diktált. Ezalatt Hushovd beérte Moncoutiét, sőt a két kerekes látótávolságon belülre került Roy mögött.

Az utolsó rész végül Hushovdnak sikerült a legjobban, aki megnyerte a szakaszt, míg mögötte Moncoutié és a sokáig vezető Roy futott be. Thomas Voeckler pedig megtartotta a sárga trikót.

A szakasz során a 2004-ben és 2006-ban összetettben második német Andreas Klöden feladta a viadalt. A 2000-ben olimpiai bronzérmes kerekes korábban két nagy bukásban is benne volt, s hátsérülése nem javult.

Szombaton újabb pireneusi etap vár a mezőnyre, melynek során a Saint-Gaudens és Plateau de Beille közötti 168 km során hat hegyi hajrá lesz.

TOUR DE FRANCE
13. szakasz, Pau-Lourdes, 156 km
1. Thor Hushovd (norvég, Garmin-Cervelo) 3:47:36 óra
2. David Moncoutie (francia, Cofidis) +0:00:10
3. Jérémy Roy (francia, FDJ) +0:00:26
AZ ÖSSZETETTBEN
1. Thomas Voeckler (francia, Europcar) 55:49:57 óra
2. Fränk Schleck (luxemburgi, Leopard Trek) +0:01:49
3. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing) +0.02:06

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik