nemzetisport.hu 2019.12.20 14:39 Frissítve: 2019.12.20 15:41

Giro: látványnak sem utolsó a felvezető kamion – fotó

A Delta-Truck jóvoltából bemutatták a jövő évi Olasz kerékpáros körverseny magyarországi szakaszain a reklámkaravánt felvezető kamiont, amely látványnak sem utolsó.

 

Több mint 3500 kilométer vár a kísérőkamionokra a Girón (Fotó: girohungary2020)

A nagy kerékpárversenyek sajátja sok egyéb mellett az az elképesztően színes karaván, amely a sportolókat végigkíséri többnapos, jelen esetben háromhetes útjukon.

A Formula–1-hez hasonlóan a bringások world tour mezőnyében is valamennyi istállónak van saját, csapatszínekbe „öltöztetett” kamionja, amely a többi kísérőjárművel együtt igazán látványos körítést ad az eleve ezerszínű bringás viadaloknak. 

A 2020 májusában Magyarországról rajtoló Giro d’Italia elengedhetetlen kelléke a megannyi szponzorkamionból álló úgynevezett reklámkaraván – ami nem is csoda, hiszen gondoljunk csak bele, ennél tökéletesebb eszköz gyakorlatilag nem létezik arra, hogy a legfontosabb támogatók a versenyzőkhöz hasonlóan megmutassák magukat a nagyvilágnak. 

Ezt manapság már igen látványos és szórakoztató módon teszik, időt, pénzt és ötletet nem sajnálva az önpromócióra. A főszponzorok és a legnagyobb cégek egy olyan nagy verseny alatt, mint a Giro – amely a pihenőnapokkal, illetve a különféle felvezető és kísérőrendezvényekkel jóval több mint három hétig tart, és ez alatt több mint 3500 kilométert tesz meg több országon át – nem ritkán több millió (!), a vállalat logójával vagy valamilyen ismertetőjegyével ellátott kisebb-nagyobb ajándékot szórnak szét a szurkolók között végighaladva útvonalukon.

Ezt különösen a gyerekek szokták nagyon élvezni, akik hatalmas szatyrokkal, hátizsákokkal, sporttáskákkal  érkeznek a lakóhelyükhöz legközelebb eső állomáshoz, hogy a szurkolói  „falvakban” osztogatott vagy a szponzorkamionokból kidobált különböző  ajándékokból – kulacsok, sapkák, tollak, bármi – minél többet össze tudjanak gyűjteni.

A Tour de France-on már az 1930-as években útjára indult a maihoz hasonló első reklámkaraván, vagy legalábbis annak kezdetleges elődje  – és idén a magyar rajongók is kaphattak belőle egy kis ízelítőt, miután a „műfajt” az egyik leglátványosabban űző francia Cofidis istálló is részt vett  a 2019-es Tour de Hongrie-n a védjegyének számító extravagáns, nyitott, „napocskás” parádékamionjával. A reklámkaravánt mindig egy speciális,  erre a különleges alkalomra feldíszített kamion vezeti fel, amelynek  látványosnak és figyelemfelkeltőnek kell lennie – a jó hír, hogy ez nem lesz másként jövőre, a Budapestről rajtoló Olasz körversenyen sem. 

Méghozzá a Delta-Truck vállalat jóvoltából, amely elkészítette a 2020-as Giro karavánja előtt haladó kamiont, tetőtől talpig a verseny színébe, rózsaszínbe öltöztetve. A végeredményt látva egyetérthetünk: itt egy újabb ok, amely miatt megéri majd kilátogatni jövőre a Giro d'Italia magyarországi helyszíneire! Ráadásul aki szeretne értékes ajándékokhoz jutni, annak már két órával a versenyzők érkezése előtt ott kell állnia az út, jelen esetben versenypálya mellett.

2019.11.26 19:45:31

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. A magyar kerékpársport az utóbbi években egészen valószínűtlen fejlődési ívet írt le.

2019.08.20 12:38:53

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2019.07.30 16:42:37

Kerékpár KOHÁN GERGELY

Az ecuadori Carapaz Giro-győzelme után a kolumbiai fiatal franciaországi diadalán ámul a világ.

2019.07.06 10:44:09

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2019.06.30 23:00:48

Kerékpár KOHÁN GERGELY

Az ötszörös olimpiai bajnok megreformálná a kerékpársportot a nézők örömére.