Giro: Guerreiro etapsikere; Valter az élmenőkkel jött meg

Vágólapra másolva!
2020.10.11. 17:39
null
Ruben Guerreiro szökésből nyerte meg a 9. szakaszt (Fotó: AFP)
Ruben Guerreiro szökésből nyerte meg vasárnap a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny 9. szakaszát, amelyen a portugál Joao Almeida előnye csökkent összetettben. Valter Attila az élmenőkkel célba érve 18. lett – írja az MTI.

 

A San Salvóból induló 208 kilométeren egy első és két második kategóriás emelkedő megmászásra várt a mezőnyre az ugyancsak első kategóriás hegyi befutó, az 1658 méter magas Roccaraso előtt.

A nap szökése nyolc kerékpárosból állt, amely az utolsó 35 kilométerre öt főre olvadt az esőben, hidegben. A záró kilométerekre ketten tempóztak el az élcsoportból, Ruben Guerreiro és Jonathan Castroviejo. Az extravagáns mezben tekerő EF portugál bringása volt erősebb a hajrában, és pályafutása első sikerét aratta háromhetes körversenyen.

Card

A mezőnyben az utolsó emelkedő elején a Sunweb diktált tempót, a meredek utolsó 1200 méteren ugyan kissé megnyúlt az esélyesek csoportja, ám nagy különbségek nem alakultak ki. Valter Attila kiválóan tekert, az összetett esélyeseivel érkezett meg, a rózsaszín trikós Almeidát és az összetett egyik favoritjának számító Steven Kruijswijket megelőzve. A 18. pozíció Valter eddigi legelőkelőbb szakaszhelyezése az olasz háromhetes körversenyen. A CCC magyar kerékpárosa összetettben megőrizte 28. pozícióját.

„A mai szakasz borzasztóan nehéz volt. Az első fele gyorsan és egész szépen lement, de az eső és a hideg megnehezítette a dolgunkat. Próbáltam közel maradni Ilnurhoz az egész szakasz során, szerintem remek munkát végeztünk. Tisztában vagyok vele, hogy az első húszba kerülés nem nagy szám, de ez az első Grand Tourom, ez extra motivációt ad a következő hetekre” – idézi Valter Attilát a CCC Facebook-oldala.

GIRO D’ITALIA
9. szakasz, San Salvo-Roccaraso, 208 km, hegyi befutó
1. Ruben Guerreiro (portugál, EF) 5:41:20 óra
2. Jonathan Castroviejo (spanyol, Ineos Grenadiers) 8 másodperc hátrány
3. Mikkel Bjerg (dán, UAE) 58 mp h.

8. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 1:38 perc hátrány
9. Jakob Fuglsang (dán, Asztana) azonos idővel

14. Domenico Pozzovivo (olasz, NTT) 1:44 p h.

16. Vincenzo Nibali (olasz, Trek-Segafredo) 1:52 p h.
17. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-McLaren) azonos idővel
18. Valter Attila (CCC) 1:55 p h.
19. Joao Almeida (portugál, Deceuninck –uick-Step) 1:56 p h.

24. Steven Kruijswijk (holland, Jumbo-Visma) 1:59 p h.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Almeida 35:35:50 óra
2. Kelderman 30 másodperc hátrány
3. Bilbao 39 mp h.
4. Pozzovivo 53 mp h.
5. Nibali 57 mp h.
6. Fuglsang 1:01 perc hátrány

11. Kruijswijk 1:24 p h.

28. Valter 9:34 p h.

Az olasz körverseny hagyományosan az első az esztendő háromhetesei közül, az idén viszont a koronavírus-járvány miatt októberben tartják. Az eredeti tervek szerint májusban Budapest adott volna otthont az úgynevezett nagy rajtnak, a Grande Partenzának, és az első három szakaszt Magyarországon rendezték volna.

A hétfői szünnap után kedden a Lanciano és Tortoreto közötti 177 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely összesen 3497.9 kilométert teker a 103. Giro d'Italián, amíg október 25-én célba ér Milánóban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik