Giro: ecuadori siker, Valter a 49., Thomas és Yates elszálltak

MTI/H. Á.MTI/H. Á.
Vágólapra másolva!
2020.10.05. 18:16
null
Pályafutása legnagyobb győzelmét aratta Caicedo (Fotó: AFP)
Jonathan Caicedo nyerte meg a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny harmadik szakaszát, amelyen Joao Almeida élre állt összetettben. Valter Attila a 49. helyen ért célba. A nagy esélyesek közül Geraint Thomas elszállt, Simon Yates is sokat kapott.

 

Az Ennából indult 150 kilométeres hétfői szakaszon két gyorsasági részhajrá, majd a viadal első komoly erőpróbája, az Etna megmászása és hegyi befutó várt a mezőnyre. A vulkánra vezető 18.8 kilométer hosszú emelkedő során 1248 méter szintkülönbséget küzdöttek le a kerékpárosok.

Az összetett esélyesek közül legjobb pozícióban álló, a szakasz előtt harmadik Geraint Thomas a lassú rajt során bukott, az oldalán több helyen felszakadt a mez. A 2018-as Tour de France-győztes brit bringás 30 kilométerrel a cél előtt leszakadt a főmezőnyről, láthatóan nagy fájdalmakkal, nehezen tekert, három csapattársa – köztük a rózsaszín trikós Filippo Ganna – maradt hátra segíteni neki. Thomas végül több mint 12 percet kapott.

Az emelkedőn előbb a Trek-Segafredo, majd a BORA-hansgrohe diktált magas tempót, kilenc kilométer volt hátra, amikor Simon Yates besokallt az iramtól, és leszakadt.

Az Etnán az eső és a nagy szél mellett helyenként 10 százalék feletti meredekség nehezítette a versenyzők dolgát. A nap szökéséből Jonathan Caicedo sorra rázta le riválisait. A 27 éves ecuadori élete eddigi legnagyobb sikerét aratta, az összetettben pedig azonos idővel áll a portugál Joao Almeidával, aki átvette a rózsaszín trikót.

A segítőik nélkül maradó esélyesek közül az utolsó kilométereken Vincenzo Nibali, Jakob Fuglsang és Domenico Pozzovio támadásai, tempóváltásai rostálták a sort, ők 51 másodperc, míg Steven Kruijswijk 56 másodperc lemaradással ért célba. Yates 4:22 perc hátránnyal tekert be.

Valter Attila, a CCC 22 éves magyar bringása nagyjából 11 kilométerrel a cél előtt szakadt le az élcsoportról, és 49. lett, 7:43 perc hátránnyal.

Kedden a Catania és Villafranca Tirrena közötti 140 kilométer megtétele vár a mezőnyre.

A SZAKASZ ÖSSZEFOGLALÓJA


GIRO D’ITALIA
3. szakasz, Enna–Etna, 150 km, hegyi befutó
1. Jonathan Caicedo (ecuadori, EF) 4:02:33 óra
2. Giovanni Visconti (olasz, Vini Zabú-KTM) 21 mp hátrány
3. Harm Vanhoucke (belga, Lotto Soudal) 30 mp h.
...11. Joao Almeida (portugál, Deceuninck–Quick-Step) 1:03 p h.
...49. Valter Attila (CCC) 7:43 p h.

Az összetett élcsoportja
1. Almeida 7:44:25 óra
2. Caicedo azonos idővel
3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-McLaren) 37 mp h.
...42. Valter 7:58 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik