MTI 2020.01.08 15:23 Frissítve: 2020.01.08 15:48

Giro d’Italia: öt kontinens 198 országában közvetítenek

Budapesten és Nyugat-Magyarország látványos turisztikai célpontjai mellett halad majd végig a világ második legrangosabb kerékpáros-körversenye, a Giro d'Italia magyarországi útvonala május 9. és 11. között – hangzott el szerdán Győrben az esemény magyarországi szervezőinek sajtótájékoztatóján.


Révész Máriusz, a Giro Hungary 2020 szervezőbizottságának elnöke, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, a Tour de France után a világ második legrangosabb kerékpárversenyének számító, május 9. és 31. között megrendezendő sportesemény első három napja három magyarországi szakaszon zajlik majd.

A „Nagy rajt” Budapesten, a Hősök terén lesz, majd a versenyzők végighaladnak többek között az Andrássy úton, a Margit hídon és a Várban fejezik be az aznapi programot. Hozzátette, az első nap egyéni időfutam lesz, nyolc kilométeren, a kerékpárosok percenként indulnak majd, így csak a rajt 3 órán keresztül fog tartani.

Révész Máriusz a következő két napról kiemelte, 200 kilométeres szakaszokon versenyeznek majd a kerékpárosok, a második napon a Szentendre, Esztergom, Dunakanyar, Tata, Pannonhalma, Győr, míg a harmadik napon a Székesfehérvár, Veszprém, Tihany, Szigliget, Kis-Balaton, Nagykanizsa útvonalon.

A szervezőbizottság elnöke rámutatott, az eseményt öt kontinens 198 országában közvetítik majd, azaz a világ figyelme Magyarország felé fordul, ezért az útvonalat igyekeztek úgy összeállítani, hogy a látványos turisztikai célpontok mentén haladjon el.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az országimázs mellett a szemléletformálás szempontjából is fontos a Giro d'Italia, azt várják a versenytől, hogy segít fellendíteni a kerékpárral való közlekedést. Megjegyezte, ehhez kapcsolódóan már áprilisban 200 ezer gyerek fog közlekedési alapvizsgát tenni az országban.

Sió Zoltán, a Giro Hungary 2020 projektvezetője a sajtótájékoztatón kiemelte, Magyarország a kerékpársport tekintetében még fejlődésben van, de a szomszédos Ausztriában és Szlovákiában is akadnak olyan versenyzők, akik jó esélyekkel indulnak el a májusi futamokon. Hangsúlyozta, ezért is volt fontos, hogy a három fővárostól is mintegy 1-1 órányi távolságra fekvő Győr város is része legyen az útvonalnak.

A projektvezető beszélt arról is, hogy a Giro d'Italia nem csupán egy sportesemény, hanem igazi fesztivál is, amelyet az érintett szakaszokon különböző kísérőprogramok, koncertek és egy 30-40 autóból álló látványos reklámkaraván színesít majd.

Sió Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy január 30-án este, 100 nappal a rajt előtt, az olasz hagyományoknak megfelelően Budapesten és Győrben is megvilágítanak majd néhány ikonikus épületet a verseny színével, a rózsaszínnel.

Szilasi László, a Giro Hungary 2020 sportszakmai vezetője jelezte, az 1909 óta megrendezett viadalon eddig mindössze egy magyar, Bodrogi László indult 2007-ben, idén viszont esély van rá, hogy Valter Attila, a CCC Team, és Pelikán János, a Pannon Cycling Team sportolója is ott legyen a körversenyen.

A sportszakmai vezető szerint Peter Sagan háromszoros világbajnok szlovák sprinter is rajthoz áll, ezért a határ közelsége miatt Győrben kiemelten sok szlovák szurkolóra számít.

Radnóti Ákos, Győr alpolgármestere köszönetet mondott a kormánynak, amiért a versenyt Magyarországra hozta, és megjegyezte, jelentős turisztikai forgalomra számítanak. Kiemelte, hogy Győr élen jár a kerékpáros közlekedésben, folyamatosan építi és újítja meg a kerékpárutakat, és fejleszti a közösségi kerékpározást is.

Sándorfi Róbert, Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala kulturális, sport- és marketingfőosztályának vezetője közölte, Győr a második nap befutó szakasza lesz, ahova a délutáni órákban érkeznek meg a versenyzők. Hozzátette, a városban olyan útvonalat jelöltek ki a kerékpárosoknak, amely nemcsak szép, de versenytechnikai szempontból biztonságos is. Így többek között a Rába-partot, a Bécsi kapu teret és a Jedlik-hidat is érintik majd a versenyzők, mielőtt befutnak a győri városháza előtti célba.

2020.08.06 19:50:09

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. A részeredményeknél sokkal fontosabb, hogy a végső diadalt a józan ész arassa.

2019.11.26 19:45:31

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. A magyar kerékpársport az utóbbi években egészen valószínűtlen fejlődési ívet írt le.

2019.08.20 12:38:53

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2019.07.30 16:42:37

Kerékpár KOHÁN GERGELY

Az ecuadori Carapaz Giro-győzelme után a kolumbiai fiatal franciaországi diadalán ámul a világ.

2019.07.06 10:44:09

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.