Giro d'Italia: Nibalié a királyetap; Dumoulinnek a dráma jutott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.23. 17:21
null
Nibali a végén lesprintelte Landát (Fotó: AFP)
Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) nyerte meg a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny tizenhatodik etapját, ezzel megszerezte az olaszok az első szakaszgyőzelmét a centenáriumi viadalon. A nap vesztese egyértelműen a holland Tom Dumoulin, aki gyomorbántalmai miatt kis híján elveszítette elveszítette a rózsaszín trikót: előnye nagyjából kettő perccel csökkent az összetettben.

222 kilométer és 5500 méter szintkülönbség – ez várt a pihenőnap után a mezőnyre, nem véletlen, hogy sokan a Rovetta és Bormio közötti szakaszt nevezték előzetesen a centenáriumi verseny királyetapjának.

A Giro előtt közúti balesetben elhunyt Michele Scarponi emlékére szentelték nap első hegyét, a Mortirolót, melynek végén a szökevénycsoport rendkívül szimpatikusan volt csapattársát, Luis León Sánchezt (Astana) engedte elsőként áthaladni a vonalon.

Luis León Sánchez megnyeri a Mortirolót

A nap második emelkedőjét – egyben a centenáriumi olasz kör legmagasabb hegyét – a 2758 méter magas Stelviót mászta meg a mezőny, a szökevények közül elsőként Mikel Landa (Sky) ért fel a tetejére, ezzel ő nyerte meg az idei Giro d'Italia Cima Coppi díját.



A főmezőnyben az előzetesen várt támadások elmaradtak, Nairo Quintana (Movistar) annak ellenére sem kezdeményezett, hogy a szökevények között ott volt a két legjobb segítője Winner Anacona és Andrey Amador is.

35 kilométerrel a vége előtt váratlan fordult áll be: a rózsaszín trikós Tom Dumoulinnek (Sunweb) minden bizonnyal hasmenés miatt meg kellett állnia. A gyomorproblémák miatti kényszermegálló miatt közel másfél perces hátrányba került a holland a riválisaihoz képest.

Dumoulin kényszermegállója

A mezőny sportszerűen nem ment nagy tempót, a holland azonban szemmel láthatóan nem volt jól, így – segítő nélkül maradva – nem igazán tudott felzárkózni. Következett a nap utolsó emelkedője, az Umbrail-hágó (Umbrail Pass), amelyen megkezdődtek a kisebb támadások, a sort Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) nyitotta, de Quintanáék átvették a próbálkozást.

20 kilométerrel a vége előtt Nibali húzta meg újra a sort, leszakítani azonban csak a lejtmenetben sikerült az üldözőit. Sőt az olasz lefelé az elöl egyedül maradt Landát is elkapta, a spanyol azonban jól tartotta magát, így ketten érkeztek a célhoz.

A sprint Nibalinak sikerült jobban, így megnyerte a királyetapot, ezzel megszerezte az olaszok első szakaszgyőzelmét a 2017-es viadalon. Harmadikként Quintana ért célba, a végére kissé magára találó Dumoulin pedig 2 perc 16 másodperc hátránnyal gurult be, így megtarthatja a rózsaszín trikót.

A szakasz összefoglalója


Holnap a Tirano és Canazei közötti 219 kilométeres közepes hegyi szakasz vár a mezőnyre.

GIRO D'ITALIA
16. SZAKASZ, ROVETTA–BORMIO (222 KM)

1. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) 6:24:22 óra
2. Mikel Landa (spanyol, Sky) azonos idő
3. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 12 mp hátrány
4. Domenico Pozzovivo (olasz, AG2R) 24 mp h.
5. Ilnur Zakarin (orosz, Katyusa) 34 mp. h.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 70:14:48 óra
2. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 31 mp h.
3. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) 1:12 perc h.
4. Thibaut Pinot (francia, FDJ) 2:38 p. h.
5. Ilnur Zakarin (orosz, Katyusa) 2:40 p. h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik