Giro d'Italia: Ganna sikere a nyitányon, Valter a 90.

Vágólapra másolva!
2020.10.03. 17:40
null
Filippo Ganna vezet összetettben (Fotó: AFP)
A papírformának megfelelően az olasz Filippo Ganna nyerte meg a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny szombati nyitó szakaszát, az egyéni időfutamon Valter Attila a 90. helyen zárt.

 

A CCC 22 éves, Tour de Hongrie-győztes kerékpárosa személyében 13 évvel Bodrogi László 2007-es Vuelta a Espana-részvétele után állt rajthoz ismét magyar bringás háromhetes körversenyen.

A Monreale és Palermo közötti 15.1 kilométer hosszú, lejtővel és hosszú egyenes szakasszal megspékelt egyéni időfutamon erős oldalszél és 37 fokos hőség nehezítette a résztvevők dolgát. A tavaly magyar időfutambajnok Valter 17:04 perc alatt teljesítette a távot, így 1:40 perc hátránnyal végzett a 90. helyen.

Az időfutam-világbajnokot illető szivárványszínű trikóban tekerő – ráadásul a számban friss olasz időfutambajnok – 24 éves Ganna (Ineos Grenadiers) pályafutása első háromhetesén, hazai közönség előtt rögtön győzelemmel kezdett, és magára ölthette a rózsaszínű trikót.

A pályán négyszeres vb-aranyérmes kerékpáros 58.831 kilométeres óránkénti átlagsebességgel teljesítette a távot, ez a prológokat nem számítva új Giro-csúcs. Ganna 22 másodperccel előzte meg a portugál Joao Almeidát és a dán Mikkel Bjerget.

Az összetett esélyesek közül a topfavoritnak tartott brit Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) végzett a legelőkelőbb helyen 23 másodperces lemaradással. A Tour de France 2018-as győztese saját bevallása szerint 94 kilométer/órás sebességgel is haladt lejtmenetben. A kolumbiai Miguel Ángel López egy egyenes részen úthiba miatt nagyot esett a táv kétharmadánál, és feladta a viadalt, mentő vitte el.

„Óriási élmény, hogy itt lehetek és hogy végre elindult a verseny – mondta a szakasz után Valter a Nemzeti Sportnak. – Örülök, hogy időfutammal kezdtük a versenyt, így mindig könnyebb belerázódni. Az eredményt középszerűnek érzem, a szél elálltával biztonságosabb lett a futam, de sokkal lassabb is. Kicsit túlpihent állapotban érkeztem a versenyre, de ez biztos kifizetődik a továbbiakban. Még húsz napom maradt bizonyítani.”

Az olasz körverseny hagyományosan az első az esztendő háromhetesei közül, idén viszont a koronavírus-járvány miatt októberben kerül rá sor. Az eredeti tervek szerint májusban Budapest adott volna otthont a Grande Partenzának, az első három szakaszt rendezték volna Magyarországon.

Vasárnap az Alcamo és Agrigento közötti 149 kilométeres etap vár a mezőnyre, amely 3497.9 kilométert tesz meg a 103. Giro d'Italián, amíg október 25-én célba ér Milánóban.

GRIO D'ITALIA
1. SZAKASZ, MONREALE-PALERMO
15,1 KM, EGYÉNI IDŐFUTAM

1. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) 15:24 perc
2. Joao Almeida (portugál, Deceuninck – Quick-Step) 22 másodperc hátrány
3. Mikkel Bjerg (dán, UAE) azonos idővel
4. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 23 mp h.
...90. Valter Attila (CCC) 1:40 perc hátrány


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik