nemzetisport.hu 2018.07.30 13:12 Frissítve: 2018.07.30 13:12

Geraint Thomas: Majd talán hetvenévesen, egy kocsmában ülve…

A Team Sky egyik brit kerékpárosa nyerte meg az idei Tour de France-ot, amiben nincs semmi meglepő, ám ezúttal nem a négyszeres győztes Chris Froome ért révbe, hanem Geraint Thomas. A walesi már 32 éves, élete nagy részét a sportágban töltötte, sikerekből is bőven kijutott neki, az egyszeri ember számára azonban viszonylag ismeretlen lehet.

A friss Tour de France-győztes Geraint Thomas és felesége (Fotó: AFP)

 

 

BÚCSÚ A LÉPTŐL

Geraint Thomas Cardiffban született, tízévesen kezdett szervezett keretek között kerékpározni. Ugyanabba a középiskolába járt (Whitchurch High School), amelybe többek között Gareth Bale (a Real Madrid és a walesi labdarúgó-válogatott klasszisa) és Sam Warburton (a walesi rögbiválogatott korábbi kapitánya) is.

Sok kerékpároshoz hasonlóan neki is kijutott a „jóból”, azaz a különböző sérülésekből. A legsúlyosabbat még a pályája elején, 2005 februárjában szenvedte el Sydneyben tréningezve. Az előtte haladó kerekes nekiment egy úton lévő fémdarabnak, amely nekiverődött Thomas kerekének. A walesi elesett, a fémdarab pedig a testébe fúródott, belső vérzést okozva. Thomas lépe megrepedt, ezért életmentő műtétre volt szükség, amely azonban jól sikerült, így folytatni tudta karrierjét, igaz, már lép nélkül.

A Tour de France-on 2007-ben debütált a Barloworld csapat színeiben, abban az évben ő volt a legfiatalabb induló. Mindössze 21 évesen teljesítette is a versenytávot, a 141 célba érkező közül 140.-ként.

OLIMPIAI ARANY, MAJD CÍMVÉDÉS

A 2008-as Tourt kihagyta, indult viszont előtte a Giro d’Italián, hogy aztán visszatérjen a brit pályakerékpárosok válogatottjához. Merthogy pályán ekkor már a legjobbak közé tartozott, a csapat-üldözőfutam volt az igazi terepe, ebben a számban 2008-ban és 2012-ben is olimpiai bajnok lett (2008-ben többek között Bradley Wiggins csapattársaként), világbajnokságot pedig háromszor nyert. Közben, 2009-ben volt többek között egy medencecsont- és orrtörése…

A 2012-es londoni olimpia után már egyértelműen az országúti szakágra terelődött a figyelme, ami kisebb-nagyobb sikerekben meg is hozta az eredményét. Az igazán kiugró eredményt újabb és újabb sérülések akadályozták meg, no meg persze az, hogy a Team Sky-ban (amelyet 2010 óta erősít) mindig volt egy vezéralak (Wiggins, majd Chris Froome), akit segítenie kellett.

A 2015-ös Gent–Wevelgem versenyen úgy is harmadik lett, hogy közben a szél lefújta a biciklijéről (Fotó: AFP)


ESÉSEK, TÖRÉSEK

A 2017-es Girón eljöhetett volna az ő ideje, hiszen Froome távollétében Mikel Landával ők voltak a Team Sky vezérei, de a 9. szakaszon Wilco Kelderman nekiment egy út szélén parkoló rendőrmotornak, majd bevágódott a Sky-vonatba, felborítva a csapat legtöbb tagját. Köztük volt természetesen Thomas is, aki sérülései ellenére a következő napi pihenőnap után Tom Dumoulin mögött második lett az egyéni időfutamon, de ezután az egyre rosszabb állapotban lévő térde miatt feladta a versenyt.

Ugyanebben az évben megnyerte a Tour de France első szakaszán rendezett időfutamot, ezzel az első walesi lett a verseny történetében, aki viselhette a sárga trikót. Az 5. szakaszig volt rajta, amikor is Froome mögött a második helyre csúszott vissza. A 9. szakaszon aztán lejtmenetben elesett, és kulcscsonttörés miatt véget ért számára a francia körverseny.

ROHANT HAZA AZ ISKOLÁBÓL

Az idei Touron viszont nem jött közbe semmi malőr, a 11. szakaszt megnyerve az élre állt, a következő etapon is elsőként célba érve megerősítette vezető pozícióját, amelyet nem engedett ki a kezei közül.

„E verseny miatt kezdtem el kerékpározni – mondta a párizsi befutó után a könnyeivel küzdő Thomas. Emlékszem, rohantam haza a suliból, hogy nézhessem, most pedig itt állok a sárga trikóban. Őrület. A mennyországban érzem magam. Majd talán hetvenévesen, egy kocsmában ülve, néhány tizennyolc évesnek mesélve, hogy ki is voltam én, akkorra már feldogozom ezt. Most az egész olyan, mint egy forgószél, álomszerű.”

EGY KIS KARÁCSONYI BOLONDOZÁS

Speak out!

249 kedvelés, 5 hozzászólás - @saraels90 Instagram-bejegyzésének megtekintése: „Speak out!"Thomas a Tour megnyeréséről azt mondta, hogy a legszebb pillanat az életében a 2015-ös esküvője után. A felesége, Sara Elen Thomas élettant tanult a Liverpooli Egyetemen, mellesleg folyékonyan beszél walesiül, és elmondása szerint próbálja tanítani a férjét néhány walesi szóra. A pár a kerékpárosok és sportolók kedvelt otthonául szolgáló Monacóban él.

RIZS, BAB, NO MEG PERSZE RIZS – PISZTÁCIÁRÓL SZÓ SEM VOLT

Felesége mellett csapattársa, Froome is sok erőt adott neki, mégpedig azzal, ahogy elviselte a (többségében francia) nézők szüntelen gyűlöletét.

„Sajnálatos dolog ez, de része az egésznek. Nagyon ösztönző volt számomra Froome, az, ahogy ezt kezelte. Pszichésen ő az egyik legerősebb srác, akit ismerek” – beszélt a négyszeres Tour de France-győztesről Thomas.

TOUR DE FRANCE 2018
 

Froome a tavaly ősszel kirobbant doppingbotránya óta ilyen ellenszenves sok szurkolónak. Az ügye sokáig húzódott, végül megadták neki az indulási engedélyt a Touron. Mint ismert, a Sky kiválósága azzal védekezett, hogy a tiltott szer az asztmájára szedett gyógyszerrel került a szervezetébe.
Miután Thomas leszögezte, hogy ő sosem szedett asztma elleni vagy egyéb betegségek gyógyítására való szert, nekiszegezték a kérdést: ő csak kenyéren és vízen élt a verseny alatt?

„Nos, nem. Valójában sok rizst és babot ettem, és még rizst is – válaszolta egy mosoly kíséretében, majd komolyabban folytatta. – Az a baj jelenleg a terápiás céllal szedett szerekkel, hogy ha valaki rájuk kényszerül, akkor az már negatív dologként van elkönyvelve, pedig nem az. Ahogy az asztma sem.”

Wales új hőse mindenesetre nem hagyja, hogy ilyen kényes kérdésekkel a kedvét szegjék, e helyett kéthetes bulival szeretné megünnepelni pályafutása eddigi legnagyobb sikerét. Amellyel rengeteg elismerést vívott ki.

JÖHETNEK AZ ÚJABB NAGY DIADALOK, DE HA NEM JÖNNEK, AZ SEM TRAGÉDIA

„A Tour nagy része alatt távol maradtam a Twittertől, de szombat este bejelentkeztem, és őrületes mennyiségű üzenet fogadott otthonról. Rengeteg jó kívánság és gratuláció jött más kerékpárosoktól és egyéb sportolóktól, például rögbizőktől, akikre mindig is felnéztem. Most meg egyszer csak ők keresnek meg azzal, hogy mekkora örömet szereztem nekik, és mennyire büszkék rám.”

Mint mondta, a Tour megnyerésével megjött az étvágya, bár az erősen kérdéses, hogy milyen állapotban lesz a Vueltán, ha egyáltalán elindul rajta.

„Szép lenne még további nagy körversenyeken is diadalmaskodni, de ha ezt követően már semmit sem nyerek pályafutásom során, akkor is boldog ember leszek.”

2019.11.26 19:45:31

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. A magyar kerékpársport az utóbbi években egészen valószínűtlen fejlődési ívet írt le.

2019.08.20 12:38:53

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2019.07.30 16:42:37

Kerékpár KOHÁN GERGELY

Az ecuadori Carapaz Giro-győzelme után a kolumbiai fiatal franciaországi diadalán ámul a világ.

2019.07.06 10:44:09

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2019.06.30 23:00:48

Kerékpár KOHÁN GERGELY

Az ötszörös olimpiai bajnok megreformálná a kerékpársportot a nézők örömére.