Francia tündérmese a 100. Tour királyszakaszán

Vágólapra másolva!
2013.07.18. 17:36
null
Christophe Riblon a célban (Fotó: Reuters)
A francia Christophe Riblon nyerte meg a 100. Tour de France 18. szakaszát, amely során a mezőny kétszer is megmászta a legendás Alpe-d'Huezt. Christopher Froome tovább növelte előnyét az összetett verseny élén.

 

Elérkezett a nap, amelyre a sportág hívei már tavaly október, az idei verseny útvonalának bemutatása óta vártak. A 172.5 km hosszú királyetap során kétszer kellett megmászni az Alpe-d'Huezt, a lehetőség tehát adva volt a támadásra. Egy kilencfős szökevénycsoport ezt hamar meg is tette, bár az összetett szempontjából ez még nem igazán emelte a szurkolók pulzusát. Később szétszakadtak, és a visszaesőkhöz csatlakozott Andy Schleck, majd az Alpe-d'Huezről lefelé száguldva elhúzott Alberto Contador is, de Chris Froome-ékat ez sem nagyon izgatta, és nem sokkal később utol is érték a spanyolt.

A záró emelkedőn, ami ugyebár az Alpe-d'Huez volt, Tejay Van Garderen haladt elöl, mögötte Christophe Riblon és Moreno Moser. Az élmenők közül Froome robbantott kétszer is, a másodikkal sikerült leszakítania Contadort is, csak Richie Porte, Nairo Quintana és Joaquin Rodríguez tudta tartani vele a lépést.

Froome-nak 4.5 km-rel a cél előtt kisebb problémája akadt, Porte maradt le, hogy egy kis táplálékot vigyen aztán neki – ezért 20 másodperces büntetést kaptak mindketten, mivel ilyen közel a befutóhoz már tilos frissítőt felvenni –, közben majdnem elesett egy beleakadó japán zászló miatt...

A nap azonban nem Japán és Ausztrália diplomáciai konfliktusáról marad emlékezetes, hanem egy francia kerékpárosról. A hazaiak már-már letettek arról, hogy a 2013-as, 100. Tour de France-on lesz szakaszgyőztesük, Riblonnak köszönhetően azonban nem kellett ezt a „szégyent" megélniük, az Ag2r 32 éves kerekese ugyanis ledolgozta a Van Garderennel szembeni 45 másodperces hátrányát, és az utolsó két km-t már elsőként tette meg a királyetapon.

A negyedik és ötödik helyen Quintana, illetve Rodríguez ért be Froome-éktól elszakadva, a sárga trikós britnek azonban nincs oka szomorkodnia, mivel 57 másodpercet vert Contadorra, így tovább növelte előnyét összetettben.

TOUR DE FRANCE
18. SZAKASZ, GAP–ALPE-D'HUEZ (172.5 km)

1. Christophe Riblon (francia, Ag2r) 4:51:32
2. Tejay Van Garderen (amerikai, BMC) 59 másodperc hátrány
3. Moreno Moser (olasz, Cannondale) 1:27 perc hátrány
4. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 2:12 p. h.
5. Joaquin Rodríguez (spanyol, Katyusa) 2:15 p. h.
6. Richie Porte (ausztrál, Sky) 3:18 p. h.
7. Christopher Froome (brit, Sky) a. i.
8. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 3:22 p. h.
...
11. Alberto Contador (spanyol, Saxo-Tinkoff) 4:15 p. h.

AZ ÖSSZETETT ÉLMEZŐNYE
1. Christopher Froome (brit, Sky) 71:02:19 óra
2. Alberto Contador (spanyol, Saxo-Tinkoff) 5:11 perc hátrány
3. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 5:32 p. h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik