MTI 2016.09.19 16:20

Dopping: kérdések várnak minden idők legjobb brit olimpikonjára

Minden idők legeredményesebb brit olimpikonjára, a kerékpáros Bradley Wigginsre kérdések várnak azok után, hogy önéletrajzában még azt írta: soha sem kapott injekciós kezelést, miközben a Fancy Bear nevű orosz hekkercsoport azt szivárogtatta ki róla, hogy asztmáját éppen így gyógyították.

 

 

Az ötszörös olimpiai bajnok, 2012-ben Tour de France-győztes szóvivője azt közölte, hogy Wiggins az ominózus kezelést a nemzetközi szövetség (UCI) jóváhagyásával kapta meg, triamcinolon kúrán esett át.

Hozzátette: Wigginsnek azt a mondatát, hogy nem volt szüksége injekciókra úgy kell érteni, hogy illegális intravénás injekciókra nem volt szüksége.

A 36 éves, visszavonulás előtt álló Wiggins előbb pályán lett háromszoros olimpiai bajnok, majd átnyergelt az országúti szakágra, 2012-ben Tourt nyert és a londoni játékokon az egyéni időfutamban diadalmaskodott. A riói olimpián ismét pályán lett aranyérmes. Összesen nyolc ötkarikás érmével a legeredményesebb brit olimpikon.

Honfitársáról, a háromszoros Tour-győztes Chris Froome-ról szintén bizalmas adatokat közöltek a hekkerek, ám a bringás fiziológusa, Jeroen Swart elmondta, a csoport olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek eleve nyilvánosak vagy már korábban hozzáférhetőek voltak, ráadásul a sportolónak nincs takargatnivalója.

Orosz hekkerek korábban behatoltak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisába, bizalmas, a riói olimpiával összefüggő információkhoz jutottak hozzá sportolókról, és ezek nyilvánosságra hozatalával fenyegetőznek. A csoport egy hete első lépésként amerikai sztárversenyzőkről tett közzé – szerinte – egyértelműen doppingolásra utaló adatokat. Az internetes kalózok a honlapjukon vállalták fel nyíltan a támadást, s azt írták, hogy többek között a teniszezõ Serena és Venus Williamsre, az olimpiai bajnok kosaras Elena Delle Donne-ra, illetve a tornász Simone Bilesra vonatkozóan is rendelkeznek terhelő bizonyítékokkal. Egyben tudatták, hogy „hamarosan szenzációs bizonyítékokat közölnek híres versenyzőkről, akik doppingszereket használnak”.

A WADA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve az érintett amerikai versenyzők és sportszervezetek is határozottan tagadják a vádakat, míg az orosz kormány elhatárolódott az akciótól.

 

2019.11.26 19:45:31

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. A magyar kerékpársport az utóbbi években egészen valószínűtlen fejlődési ívet írt le.

2019.08.20 12:38:53

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2019.07.30 16:42:37

Kerékpár KOHÁN GERGELY

Az ecuadori Carapaz Giro-győzelme után a kolumbiai fiatal franciaországi diadalán ámul a világ.

2019.07.06 10:44:09

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2019.06.30 23:00:48

Kerékpár KOHÁN GERGELY

Az ötszörös olimpiai bajnok megreformálná a kerékpársportot a nézők örömére.