Defekt defekt hátán - direkt kiszúrtak Evansékkel?

Vágólapra másolva!
2012.07.15. 17:41
Címkék
A spanyol Luis León Sánchez nyerte meg a Tour de France 14. szakaszát. A Limoux és Foix közötti 191 km-es etap során több kerékpáros is defektet kapott – az utolsó hegyen szögeket találtak az útra szórva –, leginkább a címvédő Cadel Evansnek lehetnek emiatt rémálmai, bár a sárga trikós csoport sportszerűen bevárta, így nem nőtt a hátránya az összetettben élen állókkal szemben.
Luis León Sánchez szerezte meg az első spanyol szakaszgyőzelmet az idei Touron (Fotó: Reuters)
Luis León Sánchez szerezte meg az első spanyol szakaszgyőzelmet az idei Touron (Fotó: Reuters)

Mintegy 30 kilométerrel a rajt után a második kategóriás Col du Portel várt a Pireneusoknak nekivágó mezőnyre, amelyből már itt leszakadt egy csoport, többek között Andreas Klödennel és Fränk Schleckkel a soraiban. A tetőn túlbukva, lejtmenetben a zöld trikós Peter Sagan elhúzott a többiektől Sergio Paulinho és Steven Kruijswijk társaságában, később pedig egy nyolcfős társaság utolérte őket. Az így összejött 11 ember negyedórás előnyt szerzett magának – közben Sagan megnyerte a részhajrát, tovább növelve ezzel előnyét a gyorsasági pontversenyben –, amelyet megtartott a Port de Lers-en is.

Közvetlenül ezután – már a szakasz vége felé közeledve – egy másik első kategóriás hegy, a Mur de Péguere következett, ezen a mezőny sokáig Mark Cavendish (!) vezetésével kapaszkodott felfelé. Az élen haladó 11 fős csoport közben szétszakadt, többek között Sagan sem bírta a tempót, de a szlovák fiú később visszazárkózott Sandy Casarhoz és Gorka Izaguirréhez.

Ők már lefelé száguldottak, amikor hátul kisebb dráma zajlott le. Cadel Evansnek ugyanis kereket kellett cserélnie, de mivel a csapatautó és az úgynevezett neutrálautó nem volt a közelben, legalább egy percet kellett várnia az őt követő csapattársára, aki Steve Cummings volt. Ráadásul vele sem ment sokra, mivel ő is defektet kapott, így a címvédő ausztrál még több időt vesztett. A tőle ellépő főcsoport azonban sportszerűen visszavett a tempóból, kivéve Pierre Rolland-t, aki ugyanazzal a lendülettel ment tovább. Robert Kiserlovski elesett – az asztanásnak fel is kellett adnia a versenyt –, majd további defektek növelték a káoszt, többek között a sárga trikós Bradley Wiggins gumija sem úszta meg épen, míg Evansnek újra meg kellett állnia, hogy megint kicseréljék a hátsó kerekét. A hírek szerint a Mur de Péguere utolsó néhány száz méterén több szöget találtak, ami megmagyarázza a rengeteg defektet.

Ez a kép is bizonyítja: nem véletlen volt a sok defekt (Fotó: twitter.com/StefHEULOT)
Ez a kép is bizonyítja: nem véletlen volt a sok defekt (Fotó: twitter.com/StefHEULOT)

Ezalatt elöl Luis León Sánchez mintegy 10 kilométerrel a cél előtt megszökött Saganéktól, és már nem is tudták utolérni. A Rabobank kerekese negyedszer nyert szakaszt a Francia körversenyen, amelynek idei kiírásán először született spanyol siker. A második helyért Sagan hajrázott a legjobban, Sandy Casar lett a harmadik.

Rolland majd két perccel ellépett Wigginséktől, ám – valószínűleg csapatutasításra – egyszer csak lelassított, és bevárta a többieket, akikhez felért Evans is. Az összetett élmezőnyében így nem történt változás, a sárga trikós csoport végül 18 perces hátránnyal ért célba.

Hétfőn a Samatan és Pau közötti 158.5 km-es sík szakasz következik.

ROLLAND: NEM TUDTAM A DEFEKTEKRŐL

„A Mur de Péguere-en támadni akartam, hogy faragjak az első héten összeszedett hátrányomon – nyilatkozta a sportszerűtlenséggel vádolt Pierre Rolland. – Amikor a többiek utolértek, kérdezték, hogy miért csináltam ezt. Én azonban nem tudtam, hogy ennyi defekt történt. Olyan versenyző vagyok, aki tiszteletben tartja a mezőnyt és annak íratlan szabályait. Nem akarok nagyképű lenni, de vagyok olyan jó, hogy ne kelljen gyáva támadásokhoz folyamodnom. Elkeserítenek a most engem érő kritikák, és tényleg nagyon sajnálom azokat, akiknek problémáik voltak a mai szakaszon.”

CADEL EVANS FELHÁBORODVA VÁRTA A KERÉKCSERÉT

TOUR DE FRANCE
14. SZAKASZ, LIMOUX–FOIX, 191 KM
AZ ÉLCSOPORT
1. Luis León Sanchez (spanyol, Rabobank) 4:50:29
2. Peter Sagan (szlovák, Liquigas) 47 mp. hátrány
3. Sandy Casar (francia, FDJ-Big Mat) azonos idővel
4. Philippe Gilbert (belga, BMC) a. i.
5. Gorka Izaguirre Insausti (spanyol, Euskaltel) a. i.
6. Sergio Miguel Moreira Paulinho (portugál, Saxo) a. i.
AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Bradley Wiggins (brit, Sky Procycling) 59:32:32 óra
2. Christopher Froome (brit, Sky Procycling) 2:05 perc hátrány
3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas-Cannondale) 2:23 p h.
4. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing Team) 3:19 p h.
5. Jurgen Van Den Broeck (belga, Lotto Belisol Team) 4:48 p h.
6. Haimar Zubeldia Agirre (spanyol, RadioShack-Nissan) 6:15 p h.
7. Tejay Van Garderen (amerikai, BMC Racing Team) 6:57 p h.
8. Janez Brajkovic (szlovén, Astana Pro Team) 7:30 p h.
9. Pierre Rolland (francia, Team Europcar) 8:31 p h.
10. Thibaut Pinot (francia, FDJ-Big Mat) 8:51 p h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik