Da Costa révén portugál szakaszgyőzelem

Vágólapra másolva!
2011.07.09. 17:36
null
Da Costa megviccelte a mezőnyt és szökevénytársait is (Fotó: cyclingnews.com)
Címkék
A 2011-es Tour de France szombati nyolcadik szakaszát a portugál Rui Alberto Faria da Costa nyerte meg Phillipe Gilbert és Cadel Evans előtt.

Az ide Touron először várt hegyi szakasz a – Chris Horner, Tom Boonen és Bradley Wiggins tegnapi kiesése miatt – megmaradt 190 versenyzőre. Mindössze tíz km-t kellett várni arra, hogy néhány kerékpáros megugorjon. Negyvenöt kilométerrel később a kilenc főből álló élboly előnye már több mint négy perc volt az üldözőkhöz képest.

SZAVAZÁS

Ki nyeri a Tour de France-t 2011-ben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

120 km volt vissza, amikor a versenyzők a hegyi összetett első állomásához érkeztek. A Cote d'Evaux-les-Bains-nél felállított mérőponton Julien El Fares haladt át elsőként, eközben az üldözők hátránya már öt perc volt. Ezután a zöld pólóért menő küzdelem időmérője következett, amit Philippe Gilbert nyert meg Rojas, Ventoso és Cavendish előtt.

Miközben az idén már két szakaszt is megnyerő Cavendish csak az üldözőboly végén kullogott, az élen haladó orosz Kolobnyev elsőként érte el a nyolcadik etap második hegyi összetett állomását. Ezalatt az elől haladó kilenc kerékpáros előnye négy percre csökkent, sőt 35 km-el a vége előtt már csak 2:18 perc választotta el a két csoportot egymástól.

A szombati szakasz legmagasabb csúcsához közeledve ketten nagy hajrába kezdtek, Van Garderen és Rui Faria da Costa közül előbbi zsebelhette be a csúcs elsőként eléréséért járó öt pontot, amivel át is vette a vezetést a pöttyös trikóért folyó harcban. Az előbb említett két kerékpárost hamar utolérték, Riblon és Gautier is belehúzott az utolsó 15 km-en.

A vége előtt 10 km-rel mind a négy éllovas megpróbált elszakadni, de jelentős előnyt egyikük sem tudott összeszedni. Az utolsó emelkedőhöz érve Riblon, Gautier és Van Garderen is elfáradt, így az élen tekerő Da Costa egyetlen ellenfele a szinte semmiből feltűnő kazah Vinokurov volt, aki két km-rel a vége előtt mindössze 17 másodpercesre csökkentette hátrányát.

Végül hiábavalónak tűnt a kazah próbálkozása, hisz a célvonalon először áthaladó Da Costa után Gilbert és Evans következett, míg Vinokurov még az első tízbe sem fért be. Alberto Contador végül nyolcadik lett a Schleck fivérek előtt. A sárga trikót továbbra is Hushovd viselheti.

TOUR DE FRANCE, 2011
8. SZAKASZ, AIGURANDE–SUPER-BESSE SANCY, 189 KM
1. Rui Alberto Faria da Costa (portugál, Movistar) 4:36:46 óra
2. Philippe Gilbert (belga, Omega Pharma-Lotto) +12 másodperc
3. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing Team) +15 mp
AZ ÖSSZETETT ÉLMEZŐNYE
1. Thor Hushovd (norvég, Garmin-Cervelo) 33:06:28 óra
2. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing) +1 mp
3. Fränk Schleck (luxemburgi, Leopard-Trek) +4 mp
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik