Cunego először nyert szakaszt a Vueltán

Vágólapra másolva!
2009.09.06. 18:47
Címkék
Az olasz Damiano Cunego nyerte meg a Spanyol körverseny első hegyi szakaszát, míg az aranysárga trikót az ausztrál Cadel Evans szerezte meg.
Damiano Cunego első szakaszgyőzelmét aratta a Spanyol körversenyen
Damiano Cunego első szakaszgyőzelmét aratta a Spanyol körversenyen

 

Nyolc hegy és több mint kétszáz kilométer várt a Spanyol körverseny első hegyi etapján a bringásokra, egy hét kényelmesebb kerekezés után tehát belecsaptak a jóba a résztvevők. Az utolsó emelkedő ráadásul a kiemelt kategóriás Alto de Aitana volt, amely hegy tetején egyébként katonai támaszpont található.

Ennek megfelelően a hét kisebb dombon a szökevények, míg az utolsón a nagyok érdemeltek figyelmet. A második és harmadik kategóriás emelkedőkön Pieter Weening gyűjtögette a legszorgalmasabban a pontokat , de a hegyi trikót a legtovább kitartó David Moncoutie szerezte meg. Már úgy tűnt, a francia megnyerheti a szakaszt is, amikor érkezett a cél előtt két kilométerrel támadó Damiano Cunego, s faképnél hagyta az erejével elkészülő Moncoutie-t.

A Lampre 2004-ben Giro-győztes versenyzőjét azért hagyták elmenni a vetélytársak, mert a szakasz előtt már közel négyperces hátrányban volt, továbbá a viadal előtt elmondta, hogy a Spanyol körversenyt a világbajnoki felkészülésnek rendeli alá. Ettől még azért megnyerte pályafutása első Vuelta-szakaszát, de a következő héten minden bizonnyal feladja majd a versenyt.

A favoritok egyre fogyatkozó csoportjában Alejandro Valverde, Sámuel Sánchez, Cadel Evans és Ivan Basso árgus szemmel figyelte a másikat, gondosan ügyelve arra, nehogy valaki is elszakadjon a csoporttól. Miután Valverde, Sánchez és Evans kéz a kézben ért célba (Basso és Tom Danielson hat másodpercet kapott), a kétszeres Tour-második ausztrál szerezte meg az aranysárga trikót. Folytatás hétfőn – ismét a hegyekben, amikor az Alcoy és Xorret del Catí közötti 188.8 km vár a mezőnyre.

64. VUELTA A ESPANA
 
8. szakasz. Alzira-Alto de Aitana (204.7 km): 1. Damiano Cunego (olasz, Lampre) 6:04:54, 2. Moncoutie (francia, Cofidis) 33 másodperc hátrány, 3. Gesink (holland, Rabobank) 36 mp h., ...146. Cancellara (svájci, Saxo Bank) 25:54 perc hátrány
Az összetett állása: 1. (aranysárga trikóban) Cadel Evans (ausztrál, Silence-Lotto) 31:05:02, 2. Valverde (spanyol, Caisse d'Epargne) 2 mp h., 3. Sánchez González (spanyol, Euskaltel) 8 mp h.
A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) André Greipel (német, Columbia-HTC) 88 pont, 2. Boonen (belga, Quick Step) 75, 3. Farrar (amerikai, Garmin-Slipstream) 67
A hegyi pontversenben:  1. (bordó trikóban) David Moncoutie 60, 2. Weening (holland, Rabobank) 48, 3. Hoogerland (holland, Vacansoleil) 31
A csapatversenyben: 1. Caisse d'Epargne 93:17:20, 2. Astana 3:20 p h., 3. Silence-Lotto 6:12 p h.
Következik: 9. szakasz (Alcoy-Xorret del Catí, 188.8 km)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik