Contador a harmadik siker küszöbén

Vágólapra másolva!
2010.07.24. 17:35
null
Contador gyakorlatilag már háromszoros Tour-győztesnek mondhatja magát (Fotó: Action Images)
A pénteki nap után az volt a kérdés, képes-e a teljesen elgyötört Andy Schleck olyan rejtett tartalékokat mozgósítani a siker érdekében, amelyek létezéséről eddig még ő sem tudott. Mivel a válasz a felvetésre egyértelmű nem, így már csak Alberto Contador kezében (lábában) van a döntés. Csak a spanyol veszítheti el a 2010-es Tourt, de jóval nagyobb az esély arra, hogy inkább megnyeri azt.

A 19. szakaszon (Bordeaux és Pauillac között) Schleck körülbelül harminc kilométerrel a cél előtt úgy érezte, ha most nem próbálja meg átvenni a vezetést összetettben, talán örökké bánni fogja. Annyira tekert, amennyire csak bírt – talán még egy kicsit lendületesebben is –, de ez sem volt elég Contador ellen. Bár hat másodperccel is vezetett a luxemburgi, de a spanyol beletaposott, viszonylag rövid mennyországot engedélyezve ellenfelének.

Így volt ez a körverseny eddigi etapjain is, tulajdonképpen Contador diktálta az iramot az egész mezőny számára. A befutó után immáron 39 másodperc a különbség az összetettben a két kerékpáros között, ők ketten még néhány évig biztosan folytatják párbajukat a legrangosabb verseny trónjáért.

Az összetett első két helyén álló versenyzőnek az etapgyőzelemre esélye sem volt, a svájci Fabian Cancellara győzelme nem meglepő, az időfutamok jelenlegi legjobbja annak is köszönheti újabb szakaszsikerét, hogy korán belehúzott, míg a később kapcsolók dolgát nehezítette a feltámadó, igen erős szél.

„Nagyon büszke vagyok, és rettentően, iszonyatosan fáradt" – mondta Cancellara a célbaérkezés után, majd kitért Schleckre is: „Mondtam Andynek, még ha nem is győz ma, valami fontosabbat már nyert, évről évre közelebb van Contadorhoz, hamarosan eljön az ő ideje is, az idő neki dolgozik. Amit ma megpróbált, azelőtt le a kalappal, hihetetlen tartása van" – zárta dicsérő szavait az igencsak fáradt svájci.

Vasárnap a záró szakasz következik, a bringások Párizsban fejezik be a 97. Tour de France-t.

97. TOUR DE FRANCE
19. szakasz. Bordeaux–Pauillac (52 km): 1. Fabian Cancellara (svájci, Saxo Bank) 1:00:56, 2. Martin (német, HTC-Columbia) 17 másodperc hátrány, 3. Grabsch (német, HTC-Columbia) 1:48 perc hátrány, …35. Contador (spanyol, Astana) 5:43 p h. Az összetett állása: 1. (sárga trikóban) Alberto Contador 89:16:27, 2. A. Schleck (luxemburgi, Saxo Bank) 39 mp h., 3. Menysov (orosz, Rabobank) 2:01 p h. A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Alessandro Petacchi (olasz, Lampre) 213 pont, 2. Hushovd (norvég, Cervelo) 203, 3. Cavendish (brit, HTC-Columbia) 197. A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Anthony Charteau (francia, Bouygues Telecom) 143, 2. Moreau (francia, Caisse d'Epargne) 128, 3. A. Schleck 116. A legjobb 25 éven aluli versenyző: 1. (fehér trikóban) Andy Schleck 89:17:06, 2. Gesink (holland, Rabobank) 8:52 p h., 3. Kreuziger (cseh, Liquigas) 11:15 p h. A csapatversenyben: 1. RadioShack 267:55:00, 2. Caisse d'Epargne 9:15 p h., 3. Rabobank 27:49 p h. Következik: 20. (utolsó) szakasz (Longjumeau–Párizs, 102.5 km)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik