Chris Froome erődemonstrációt tartott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.06. 17:12
null
Chris Froome-ot szombati teljesítménye alapján nehéz lesz megelőzni (Fotó: Action Images)
Christopher Froome nyerte meg a Tour de France 8. szakaszát, amely során a mezőny feltekert az idei verseny legmagasabb pontjára, a Port de Pailheres-re is. Froome jelentős előnyt szerzett legnagyobb riválisaival szemben, nem véletlenül tartották őt az idei francia körverseny első számú esélyesének.

A Pireneusok felé haladva, az első igazi hegyi szakasz elején a holland Johnny Hoogerland és három francia versenyző, Jean-Marc Marino, Christophe Riblon és Rudy Molard megszökött a mezőnytől. Az első 150 km-en egy kisebb emelkedőtől eltekintve sík terepen haladhattak, és közel tízperces előnyre tettek szert. Ez aztán gyorsan csökkenni kezdett, és a Port de Pailheres lábáig 1:20-ra olvadt.

FROOME: MOSTANTÓL EZT KELL VÉDENI
„Egy álom vált valóra, eddig végig nyomás alatt volt a csapat és személy szerint én is. Még csak az első héten vagyunk túl, van még hátra kemény két hét, de most már mienk a sárga trikó, azt kell védenünk. Mostanra nem is kérhettük volna többet” – mondta a célba érkezés után Froome.

MTI

Az idei Tour legmagasabb hegyén a négyesből Riblon maradt csak elöl, három szökevénytársát beérte a mezőny, amelyből Robert Gesink eredt utána, de nem sokkal később már Nairo Quintana volt a fő üldözője. A kolumbiai hegyi menő meg is előzte a franciát – miközben a szintén a hazai színeket képviselő Thomas Voeckler tett egy sikertelen támadási kíséretet –, és a mezőnyhöz képest 55 másodperces előnnyel ért fel elsőként.

Hátra volt még azonban egy első kategóriás hegy is, a befutót ugyanis az Ax 3 Domaines nevű síparadicsomba tették a szervezők. Itt aztán robbantott Chris Froome, aki egyértelművé tette, hogy ő a verseny favoritja. A második Richie Porte-ra 51 másodpercet vert, ám ennél is fontosabb, hogy legnagyobb riválisaira még többet. Alberto Contador 1 perc 51 másodperces hátránnyal áll mögötte az összetett 7. helyén, Joaquim Rodríguez 2:31-gyel a 9., Andy Schleck pontosan 4 perc hátránnyal a 21., Cadel Evans 4:36-tal lemaradva a 23. helyen található.

TOUR DE FRANCE
8. SZAKASZ, CASTRES–AX 3 DOMAINES, 195 KM

1. Chris Froome (brit, Team Sky) 5:03:18 óra
2. Richie Porte (ausztrál, Team Sky) 51 mp hátrány
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 1:08 p h.
...8. Alberto Contador (spanyol, Team Saxo) 1:45 p h.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Froome 32:15:55 óra
2. Porte 50 mp hátrány
3. Valverde 1:25 p h.
...7. Contador 1:51 p h.
...9. Joaquim Rodríguez (spanyol, Katyusa) 2:31 p .h.
...21. Andy Schleck (luxemburgi, RadioSchack) 4:00 p. h.
...23. Cadel Evans (ausztrál, BMC) 4:36 p. h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik