Cavendish nyerte a Tour 18. szakaszát

Vágólapra másolva!
2010.07.23. 19:25
null
Na, hol vagytok? – kérdezhette volna Cavendish a többieket (Fotók: Action Images)
Címkék
Mark Cavendish ismét bizonyította, nincs nála jobb sprinter a 2010-es Tour de France mezőnyében. A 18. szakaszon esélyt sem adott ellenfeleinek a brit, és megmutatta, nem érdemes vele versenyre kelni.

A 198 kilométeres etapon – amelyet teljesen sík terepen rendeztek Salies-de-Béarn és Bordeaux között – gyorsan kezdtek a bringások, és már tizenegy kilométer után sikerült négy szökevénynek meglépnie. Daniel Oss, Jérome Pineau, Benoit Vaugrenard és Matti Breschel rövidesen fél perccel vezetett, sőt 3 és fél perccel is előrébb tartottak már mint üldözőik. Az első órában az átlagsebesség 45.4 kilométer/óra volt, tehát nem akármilyen tempót diktált a mezőny, nem is csoda, hogy a verseny hátralévő részében már csökkent a lendület, a későbbiekben éppen 40 kilométer/óra feletti sebességgel haladtak.

A hajrára minden sprintmenő felzárkózott, egymást felügyelve próbáltak minél kedvezőbb pozíciót felvenni, nehéz lett volna megmondani, ki indítja először az utolsó rohamot, amely 800 méterrel a cél előtt jött el.

Alessandro Petacchi megindult, az út bal oldalára húzódva száguldott volna újabb szakaszgyőzelme felé. Száguldott is, de Mark Cavendish végig szemmel tartotta az olaszt, és rögtön robbantott, ahogy észrevette riválisa szándékát. A brit majdnem ellenfelének ütközött, de az út közepére kormányozva kerékpárját elkerülte a bajt.

A célvonalon Cavendish már magasba lendített karokkal gördült át, megtehette, akkora előnye volt, sőt hátrafordulva szemügyre is vehette, mennyire maradtak le mögötte. Nagyon, legalábbis ahhoz képest, milyen rövid távon hagyta ott őket.

Mark Cavendish negyedik szakaszgyőzelmét könyvelte el a 2010-es Touron, összesen pedig a negyedik francia körversenyén a tizennegyedik etapon diadalmaskodott.

Az összetettben Alberto Contador továbbra is nyolc másodperccel vezet Andy Schleck előtt, ebből már látszik, azonos idővel értek célba ők ketten.

A szakaszon feltűnt nézőként Cameron Diaz és Tom Cruise is. Ki tudja, talán hamarosan a filmvászonra kerül Lance Armstrong kalandos, fordulatokkal teli eddigi élete. A szerepre akár Tom Cruise is esélyes lehet...

Contador (középen) ezúttal Cameron Diaz és Tom Cruise társaságában pózolt
Contador (középen) ezúttal Cameron Diaz és Tom Cruise társaságában pózolt
97. TOUR DE FRANCE

18. szakasz. Salies-de-Béarn–Bordeaux (198 km): 1. Mark Cavendish (brit, HTC-Columbia) 4:37:09, 2. Dean (ausztrál, Garmin-Transitions) azonos idővel, 3. Petacchi (olasz, Lampre) a. i., ...56. Contador (spanyol, Astana) a. i. Az összetett állása: 1. (sárga trikóban) Alberto Contador 88:09:48, 2. A. Schleck (luxemburgi, Saxo Bank) 8 másodperc hátrány, 3. Sánchez González (spanyol, Euskaltel) 3:32 perc hátrány. A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Alessandro Petacchi 213 pont, 2. Hushovd (norvég, Cervelo) 203, 3. Cavendish 197. A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Anthony Charteau (francia, Bouygues Telecom) 143, 2. Moreau (francia, Caisse d'Epargne) 128, 3. A. Schleck 116. A legjobb huszonöt éven aluli versenyző: 1. (fehér trikóban) Andy Schleck 88:09:56, 2. Gesink (holland, Rabobank) 6:33 p h., 3. Kreuziger (cseh, Liquigas) 10:04 p h. A csapatversenyben: 1. RadioShack 264:36:07, 2. Caisse d'Epargne 8:30 p h., 3. Rabobank 33:39 p h. Következik: 19. szakasz (Bordeaux–Paulliac, 52 km, egyéni időfutam)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik