Cavendish első „külföldi” szakaszsikere

Vágólapra másolva!
2012.07.02. 17:56
null
A mezőny útja hétfőn is „rendkívül csúnya” helyeken vezetett (Fotó: MTI)
Címkék
Mark Cavendish ért célba elsőként a Tour de France 2., Visé és Tournai közötti szakaszán, lesprintelve a második, illetve harmadik helyen beérő André Greipelt és Matthew Gosst. A brit kiválóság ezzel összesen már 21. szakaszsikernél jár a Francia körversenyen, de ez volt az első, amelyet nem Franciaországban ünnepelhetett. A mezőny az idei Touron utoljára tekert Belgiumban, keddtől már az „anyaországban” folytatódik a verseny.

 

Az idei Tour utolsó belgiumi szakaszán Viséből a legrégebbi belga városba, Tournai-ba tekert a mezőny. A 207.5 km-es etap során (nagyjából a felénél) mindössze egy negyedik kategóriás emelkedő „nehezítette” a kerekesek dolgát, akik között ott találhattuk a vasárnapi szakaszon bukó, és emiatt kórházba kerülő León Sánchezt (Rabobank) és Tony Martint (Omega Pharma-Quick Step) is. Utóbbi csuklótöréssel vállalta a további részvételt.

A francia Anthony Roux (FDJ-BigMat) vállalkozott először szökésre, nem sokkal később Christophe Kern (Europcar) és Michael Mörköv utána eredt, és a 7 és fél perces előnyt már hárman együtt hozták össze.

A pöttyös trikóban tekerő dán Mörköv elvitte az egyetlen mai hegyi hajráért járó pontot, így a korábbi pályakerékpáros világbajnok, ha csak minimális mértékben is, de tovább növelte előnyét a hegyi pontversenyben.

A trió előnye ekkor már csökkenőben volt, és a mezőny 28 kilométerrel a vége előtt befogta Kernt és Mörkövöt, 14 km-rel később pedig a legtovább ellenálló Roux-t is.

A már a rómaiak korában is lakott Tournai-ben André Greipel és Matthew Goss állt a legközelebb ahhoz, hogy lesprintelje Mark Cavendisht, de ez sem a németnek, sem az ausztrálnak nem sikerült. A brit menő a 21. szakaszát nyerte már meg a Tour de France-on, de ez volt az első, amelynek nem Franciaországban volt a befutója.

Összetettben továbbra is a prológon diadalmaskodó Fabian Cancellara áll az élen hét másodperccel megelőzve Bradley Wigginst és Sylvain Chavanelt.

A verseny kedden immár Franciaországban folytatódik, az Orchies és Boulogne-sur-Mer közötti 197 km-es szakasszal.

TOUR DE FRANCE 2012
2. SZAKASZ, VISÉ–TOURNAI, 207.5 KM
1. Mark Cavendish (brit, Sky) 4:56:59
2. André Greipel (német, Lotto)
a. i.
3. Matthew Goss (ausztrál, Orica GreenEdge) a. i.
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Fabian Cancellara (svájci, RadioShack-Nissan) 7:13 perc
2. Bradley Wiggins (brit, Sky) +7 mp.
3. Sylvain Chavanel (francia, Omega Pharma-Quickstep) a. i.
4. Tejay van Garderen (amerikai, BMC) +10 mp.
5. Edvald Boasson Hagen (norvég, Sky) +11 mp.
6. Gyenyisz Menysov (orosz, Katyusa) +13 mp.
7. Philippe Gilbert (belga, BMC)
a. i.
8. Cadel Evans (ausztrál, BMC)
+17 mp.
9. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas)
+18 mp.
10. Ryder Hesjedal (kanadai, Garmin)
a. i.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik